Τελικά τι κρατά ζωντανή και δυνατή μια σχέση; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

834 Views
Τελικά τι κρατά ζωντανή και δυνατή μια σχέση; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα. Τελικά τι κρατά ζωντανή και δυνατή μια σχέση; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Τελικά τι κρατά ζωντανή και δυνατή μια σχέση; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Σε λίγες μέρες θα δούμε πολλά ζευγάρια να περπατάνε χέρι-χέρι και κρατώντας μικρές ή μεγάλες σακούλες με δώρα στο όνομα της γιορτής του έρωτα και της απόδειξης της αγάπης τους…
Θα ακούσουμε, επίσης, άλλους να δηλώνουν πως δεν πιστεύουν σε μια μέρα, που εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς λόγους και άλλους να παραπονιούνται γιατί ο σύντροφος τους ξέχασε και δεν τους έφερε ούτε ένα τριαντάφυλλο…
 
Είναι ωραίο να είσαι σε σχέση αλλά ακόμη ωραιότερο να φροντίζεις να κρατάς δυνατή και ζωντανή αυτή τη σχέση και όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Τι κρατά, όμως, ζωντανή και δυνατή μια σχέση;
 
1.    Η ικανότητα του ζευγαριού να βιώνει άγχος χωρίς αυτό να συνθλίβει τη σχέση
Το άγχος παραλύει, ακινητοποιεί, μπλοκάρει και θολώνει τόσο την κρίση όσο και τη διάθεση των δύο συντρόφων. Είναι πολλές οι φορές που χάνεται η ουδετερότητα ή η αντικειμενικότητα και αυτό ζημιώνει την ίδια τη σχέση. Εάν, λοιπόν, παρατηρηθεί ή αναγνωριστεί εγκαίρως το άγχος προτείνεται να δοθεί χρόνος για χαλάρωση και ανάκτηση του ελέγχου προτού συνεχίσει το ζευγάρι τη μεταξύ του επικοινωνία.
 
2.    Η ικανότητα του ζευγαριού να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του
Η ύπαρξη συναισθημάτων κρίνεται άκρως απαραίτητη καθώς είναι κάτι, που δίνει ιδιαίτερη ζωντάνια στη σχέση. Συναισθήματα όπως θυμός, λύπη, χαρά, φόβος, αγωνία εμφανίζονται καθημερινά και είναι σημαντικό να τους δίνεται χώρος και χρόνος τόσο για να βιωθούν σε ένα ασφαλές πλαίσιο όσο και να εκφραστούν με τρόπο, που δε θα διαταράξει τη δομή της σχέσης.
 
3.    Η ικανότητα του ζευγαριού να επικοινωνεί τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά
Η αλήθεια είναι ότι η πιο δυνατή επικοινωνία είναι αυτή, που δε χρησιμοποιεί λέξεις αλλά βασίζεται σε συμπεριφορές, όπως οπτική επαφή, εκφράσεις του προσώπου, τόνο φωνής, χειρονομίες, ένταση, άγγιγμα, που αποκαλύπτουν την αμοιβαία κατανόηση του ζευγαριού.
 
4.    Η ικανότητα του ζευγαριού να χρησιμοποιεί χιούμορ και παιχνίδι στη σχέση του
Η χρήση του χιούμορ και του παιχνιδιού δίνει την ευκαιρία στο ζευγάρι να μοιράζεται χαρούμενες στιγμές και να αντιμετωπίζει με έναν πιο δημιουργικό τρόπο κάθε δυσκολία. Μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή εσωτερικής ενέργειας και να θυμίζουν, σε ώρες έντασης, στιγμές αρμονίας και ευτυχίας του ζευγαριού.
 
5.    Η ικανότητα του ζευγαριού να διαχειρίζεται και να επιλύει εντάσεις και συγκρούσεις
Η διαχείριση των συγκρούσεων και η επίλυση τους αποτελεί το θεμέλιο λίθο για μία σχέση, που χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Εάν το ζευγάρι βρει εκείνους τους τρόπους ώστε να ακούει ο ένας τον άλλο, να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο, να θυμώνει ο ένας με τον άλλο, να συγχωρεί ο ένας τον άλλο και να ζουν μαζί χωρίς να ξεχνούν τον εαυτό τους, τότε η σχέση του έχει πολλές πιθανότητες να αντέξει στο χρόνο χωρίς να χάσει τίποτε από την αρχική της δύναμη.
 
Κάπου εδώ σταματώ και σας προσκαλώ σε μια σιωπή, καθώς σύμφωνα με το Ζαν Ζακ Ρουσώ ‘στον έρωτα υπάρχει μια τέτοια ευφράδεια στη σιωπή, που διεγείρει περισσότερο κι από τη γλώσσα…

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή