«Στρέλλα»: Ο Γιώργος Ιατρού μιλά για τον ρόλο που του προτάθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή

2385 Views
«Στρέλλα»: Ο Γιώργος Ιατρού μιλά για τον ρόλο που του προτάθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή «Στρέλλα»: Ο Γιώργος Ιατρού μιλά για τον ρόλο που του προτάθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή

 

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και δημιουργός της drag queen περσόνας Νίνα Νάη μοιράστηκε ορισμένες σκέψεις του σχετικά με το γεγονός ότι του είχε αρχικά προταθεί ρόλος στην όπερα «Στρέλλα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όπως έγινε γνωστό, τελικά η ΕΛΣ θα προχωρήσει σε ακρόαση αναζητώντας τρεις τρανς γυναίκες για τους ρόλους των Στρέλλα, Μαίρη και Βίλμα.


«Αγαπημέν@ φίλ@, στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ανοίξει αυτές τις μέρες για την όπερα Στρέλλα θέλω να μοιραστώ κάποιες θέσεις και σκέψεις μου. Από την πρώτη στιγμή που μου προτάθηκε αυτός ο ρόλος έθεσα το ερώτημα αν υπάρχει τρανς γυναίκα για να την ερμηνεύσει και ξεκαθάρισα ότι αν βρεθεί στο μέλλον θα παραιτηθώ. Εν όψει της απόφασης της ΕΛΣ να ανοίξει η ακρόαση και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενημέρωσα την παραγωγή ότι είμαι διαθέσιμος να αναλάβω κάποιον άλλο χαρακτήρα ή να βοηθήσω σε οποιοδήποτε στάδιο της δημιουργίας», γράφει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Ιατρού αναφέρει ότι «ως αποκλειστικά εργαζόμενος στην τέχνη είναι σημαντικό να μπορώ να βιοπορίζομαι από την όπερα και το θέατρο, ιδίως μετά το πλήγμα που έχουμε υποστεί, γενικώς, τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα εργαζόμενα στην τέχνη άτομα».Θα στηρίξω με όποιον τρόπο
«Ως κουήρ άτομο που προσπαθεί να σπάσει τα έμφυλα στερεότυπα στην όπερα -εξού και η δημιουργία της ντραγκ περσόνας μου που τραγουδάει ως βαρύτονος- κι έχοντας περάσει μεγάλες δυσκολίες και αποκλεισμούς λόγω αυτού, θεωρώ ότι με τη στάση μου και καλλιτεχνικά και πολιτικά προωθώ την συζήτηση και συμβάλλω στην προβολή ζητημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Είναι σημαντική η ρωγμή που άνοιξε για το ζήτημα της τρανς ορατότητας κι ελπίζω η συζήτηση να μην μείνει εκεί. Πιστεύω πως είναι σημαντικό τα τρανς και κουήρ άτομα να έχουν πρόσβαση σε όλους τους ρόλους και όχι μόνο σε αυτούς που είναι βιωματικοί όπως επίσης να υπάρχει πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, γιατί από εκεί ξεκινάει η αδυναμία εύρεσης καλλιτεχν@ν», συνεχίζει.Ευχόμενος καλή επιτυχία στην ακρόαση και στην παραγωγή τονίζει ότι αυτό που γίνεται «είναι πολύ σημαντικό» και «θα στηρίξω με όποιον τρόπο μπορώ».

«Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω αυτές τις μέρες ότι μου έχουν αποδοθεί χαρακτηριστικά κανονικότητας τα οποία εγώ δεν αναγνωρίζω στην ύπαρξη μου. Καταλαβαίνω την πρόθεση της κατάταξης ώστε να συνεννοούμαστε αλλά αυτό είναι συχνά άδικο γιατί για εμένα η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Προφανώς και δεν έχω το βίωμα μίας τρανς γυναίκας, αλλά έχω ένα προσωπικό βίωμα και η ταμπέλα που μου αποδίδεται θεωρώ ότι είναι απλούστευση της έμφυλης ταυτότητας και της πραγματικότητάς μου. Τέλος, θέλω να πω ότι αυτή η διαδικασία -κι αν έγινε με κάπως βίαιο τρόπο, σαν να μου επιβάλλεται κάποιου είδους outing- με βοήθησε κι εμένα να καταλάβω πολλά για τον εαυτό μου και νιώθω πιο ολοκληρωμένος ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης», καταλήγει.

Δείτε την ανάρτηση:


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΣτρέλλαΓιώργος Ιατρού

Αρθρογραφος

Πούτς-frau
Πούτς-frau
Για προσωπικά μηνύματα, δημοσιεύσεις gay εκδηλώσεων, ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να προβάλουμε στέλνετε e-mail στο kulturosupa2@gmail.com με την επισήμανση «Για Πούτς-frau».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Εκσυγχρονίζεται η μουσειακή πολιτική της χώρας. Τι αλλάζει στα μεγάλα μουσεία. Το πλήρες κείμενο της Μενδώνη.
Εκσυγχρονίζεται η μουσειακή πολιτική της χώρας. Τι αλλάζει στα μεγάλα μουσεία. Το πλήρες κείμενο της Μενδώνη.
με 0 Σχόλια 2697 Views

 στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τους, «στην ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των συγκεκριμένων δημόσιων μουσείων, καθώς και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και δράσεων τους 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη