Σεξ μετά τα 60: Πέντε λόγοι που συνεχίζουμε ακόμα.

1448 Views
Σεξ μετά τα 60: Πέντε λόγοι που συνεχίζουμε ακόμα. Σεξ μετά τα 60: Πέντε λόγοι που συνεχίζουμε ακόμα.

 

Δεδομένων των φυσιολογικών αλλαγών που επιφέρει η γήρανση, τα κίνητρα των ανθρώπων για έρωτα και σεξ μπορούν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι κάνουν σεξ για διάφορους λόγους: φυσική ευχαρίστηση, αγάπη, οικειότητα, εκτόνωση, υποχρέωση, πίεση, αναπαραγωγή. Αλλά τι είναι αυτό που ενθαρρύνει τη σεξουαλική δραστηριότητα σε προχωρημένες ηλικίες; Νέα έρευνα που διερευνά αυτή την ερώτηση, η πρώτη του είδους της, δημοσιεύθηκε σε πρόσφατο τεύχος του The Journal of Sex Research και έχει ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 47 ηλικιωμένους (24 άντρες, 23 γυναίκες) 60 – 91 ετών από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Η πλειονότητα (73%) ήταν παντρεμένοι-ες, το 21% διαζευγμένοι, το 4% χήροι και το 1% απλώς εργένηδες.

Η έρευνα περιελάμβανε σε βάθος συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές έθεσαν ερωτήματα όπως: Πώς καθορίζετε τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία; Ποια είναι τα σεξουαλικά κίνητρα (οι λόγοι για να ασχοληθείτε με το σεξ) σε μεγαλύτερη ηλικία; Γιατί οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν το σεξ; Η ανάλυση των απαντήσεων αποκάλυψε πέντε κίνητρα, τα οποία ταυτίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους. Ιδού:

Για να διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο λειτουργίας

Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κάνουν σεξ για τα πιθανά οφέλη για την υγεία τους, ακριβώς όπως το να διατρέφονται υγιεινά ή να ασκούνται τακτικά έχει οφέλη για το σώμα και το μυαλό τους.

Για να νιώσουν και πάλι νέοι ή απλώς ζωντανοί
Όπως είπε ένας 61χρονος στη συνέντευξη, «καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, πρέπει να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» και να «βεβαιωθούν ότι δεν το χάσουν, ότι δεν έχουν φτάσει στην ηλικία όπου δεν μπορούν πια». Σαφές.

Για να νιώσουν και πάλι επιθυμητοί και ελκυστικοί
Πολλοί ερωτηθέντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την εμφάνισή τους (π.χ. ρυτίδες, χαλαρή επιδερμίδα). Το σεξ ανέφεραν, τους κάνει να νιώθουν και πάλι ελκυστικοί και σέξι- και για τους άνδρες ειδικά, να αισθάνονται και πάλι αρσενικά.

Για να αποκτήσουν οικειότητα
Οι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι καθώς μεγάλωναν, τα σχεσιακά κίνητρα έγιναν πιο σημαντικά από την απόλαυση και αντικαταστάθηκαν από τη συναισθηματική εγγύτητα, τη ζεστασιά και την υποστήριξη. Τώρα ήταν λιγότερο για την ίδια τη δραστηριότητα και περισσότερο για να νιώθουν συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τον σύντροφό τους.

Για να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους
Τώρα που η σεξουαλική επιθυμία ήταν ασθενέστερη λόγω της ηλικίας, κάποιοι ερωτώμενοι αποφάσιζαν συνειδητά να κάνουν έρωτα για να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συντρόφων τους και όχι τόσο για να αντλήσουν απόλαυση.

Πηγή: ygeiamou.gr

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Σεξ το επιούσιον

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 18- 24/08/2022
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 18- 24/08/2022
με 0 Σχόλια 585 Views

Αναλυτική παρουσίαση όλων των προγραμμάτων (ταινίες, ημέρες, ώρες κλπ.) στα θερινά σινεμά  της Θεσσαλονίκης. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή