Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Ναι στο σύμφωνο και στην αποδοχή, όχι στην τεκνοθεσία

489 Views
Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Ναι στο σύμφωνο και στην αποδοχή, όχι στην τεκνοθεσία Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Ναι στο σύμφωνο και στην αποδοχή, όχι στην τεκνοθεσία

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Ναι στο σύμφωνο και στην αποδοχή, όχι στην τεκνοθεσία.

Οι 3 στους 4 Έλληνες δηλώνουν ότι η κοινωνία θα έπρεπε να αποδέχεται την ομοφυλοφιλία σύμφωνα με την έρευνα της Focus-Bari για τα ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, ομοφυλοφυλικά, αμφισεξουαλικά και τρανσέξουαλ δικαιώματα). Το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών (82%) και των νεαρών ηλικιών (81%). Αντίθετα, χαμηλότερη είναι η αποδοχή από τους άνδρες (71%) και το ηλικιακό γκρουπ 35-44 (71%). Αναλύοντας τα αποτελέσματα ανά περιοχή, τα ποσοστά αποδοχής είναι σημαντικά υψηλότερα στην Αττική (80%), από ότι στη Θεσσαλονίκη (73%) και την Λοιπή Ελλάδα (72%).

Σύμφωνο Συμβίωσης

-Όσον αφορά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τα ποσοστά είναι εξίσου υψηλά με 7 στους 10 Έλληνες να υποστηρίζουν την επέκτασή του. Ομοίως, η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής από τον γυναικείο πληθυσμό και τις νεαρότερες ηλικίες, ενώ αντίθετα λιγότερο ένθερμοι υποστηρικτές παρουσιάζονται οι άνδρες και οι ηλικίες 35-44, αν και όχι με σημαντικά μεγαλύτερη διαφορά από το σύνολο (63% και 64% αντίστοιχα).

Πολιτικός Γάμος

Εμφανώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία ωστόσο παραμένει θετική κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα το 56% του κοινού θεωρεί ότι θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Εξετάζοντας τις υποομάδες, το μικρότερο ποσοστό αποδοχής, αυτή τη φορά, καταγράφεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (55+ ετών) με ποσοστό 49%.

Τεκνοθεσία

Τέλος, η τελευταία ερώτηση αποδοχής αφορούσε τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια. Η αποδοχή είναι σημαντικά χαμηλότερη με μόνο το 30% να δίνει θετική απάντηση, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, πράγμα που υπογραμμίζει και την πολυπλοκότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το μόνο υποκοινό που διαφοροποιείται σημαντικά από το μέσο όρο είναι οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες εκφράζονται περισσότερο θετικά (40%).

Στερεότυπα

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους ερωτώμενους να εκφράσουν τη συμφωνία τους ή τη διαφωνία τους σε μία σειρά από φράσεις. Οι απαντήσεις φανερώνουν τα εξής:

-Το 33% συμφωνεί με τη φράση ότι κάποιος «γεννιέται ομοφυλόφιλος και δεν γίνεται», ενώ το 38% και ένα επιπλέον 8% δηλώνουν ότι ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν και ότι δεν ξέρουν, τονίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει επί του θέματος.

– 6 στους 10 θεωρεί ότι η προβολή ομοφυλοφιλικών προτύπων από την τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά με το ποσοστό αυτών που το πιστεύουν να είναι σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ των ανδρών και των μεγαλύτερων ηλικιών (55+ ετών).

– Ένα 14% πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή.

– Αβεβαιότητα υπάρχει στο κατά πόσο είναι μειονέκτημα το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα, με το 40% να υποστηρίζει ότι ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί. Μεγαλύτερη βεβαιότητα, ότι είναι μειονέκτημα το να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα, εκφράζει το κοινό της επαρχίας με 42% έναντι 37% του συνόλου.

-Περισσότεροι από 1 στους 2 Έλληνες θεωρούν ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότερες κυρώσεις ενάντια στη ρητορική μίσους προς τους ομοφυλόφιλους και πως η εκκλησία πρέπει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο θέμα της ομοφυλοφιλίας.

Πηγή: Focus Bari


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή