Ο γάμος, η «ξένη» και τα μπρατίμια… Από τις Ιστορίες Ημερολογίου της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα.

2711 Views
Ο γάμος, η «ξένη» και τα μπρατίμια… Από τις Ιστορίες Ημερολογίου της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα. Ο γάμος, η «ξένη» και τα μπρατίμια… Από τις Ιστορίες Ημερολογίου της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα.

Ο γάμος, η «ξένη» και τα μπρατίμια… Από τις Ιστορίες Ημερολογίου της Ελένης «Έλξις» Μαυρόβα.

Τον μήνα που μας πέρασε, παντρευόταν η κολλητή μου συμφοιτήτρια σε ένα κεφαλοχώρι της Καβάλας. Φυσικά και με είχε καλέσει και μάλιστα με φιλοξενία δική της για εκείνο το Σαββατοκύριακο. Από νωρίς το μεσημέρι που έφτασα με το ΚΤΕΛ, τα έθιμα και τα γλέντια μόλις είχαν ξεκινήσει στο σπίτι του γαμπρού Μάρκου και της νύφης Θοδώρας. Εγώ θα έμενα στο σπίτι της θείας της, μια και δε χωρούσαμε όλοι στο πατρικό της. Άλλωστε η νύφη είχε και άλλα τρία αδέρφια!

Αφού λοιπόν τακτοποιήθηκα στο σπίτι της θείας Νίκης, είχε ετοιμάσει και κάτι να τσιμπήσουμε, σημαιοστολιστήκαμε με τα καλά μας για τον γάμο που ήταν γύρω στις 6 και πήγαμε στο σπίτι της Θοδώρας! Ήταν μισό-έτοιμη, περιμένοντας τις ελεύθερες φίλες της να τη ντύσουμε και τον μπαμπά και κουμπάρο για τα παπούτσια. Το περίεργο όμως έθιμο, πέρα από τα συνηθισμένα, ήταν τα μπρατίμια (φίλοι του γαμπρού) που ξαφνικά μπουκάρισαν ίδια ντυμένοι όλοι με την πετσέτα στον ώμο τους, έτοιμοι να φάνε και να πιούνε στο σπίτι της νύφης. Όπως και έγινε… όλοι γύρω τους να του κοιτάμε να πίνουν τις μπύρες και να κατασπαράζουν ένα κοτόπουλο ολόκληρο στην καθισιά μόνοι τους, ζητώντας διάφορα, μουσική, κρασί, μπύρες, να χορεύουν κλπ!

Όλοι στο κεφαλοχώρι και φυσικά στον γάμο, γνωρίζονταν μεταξύ τους. Θα ήμουν από τις ελάχιστες εξαιρέσεις της βραδιάς που δεν ήξερα κανέναν πέρα από το ζευγάρι και εκεί που γνώρισα την αδερφή και τους άλλου δύο αδερφούς της. Όπως σωστά φαντάζεστε, οι θείες του σογιού με ρωτούσαν συνέχεια, το γνωστό… Τίνος παιδί είσαι εσύ; Και η νεολαία δίσταζε και πολύ να με πλησιάσει ως άγνωστη. Ένας από τα μπρατίμια, κοντούλης και ασχημούλης αλλά πολύ τσαχπίνης και μεγάαααλο πειραχτήρι, με λοξοκοιτούσε έντονα, από το σπίτι ακόμα. Όταν τελείωσε το έθιμο και ξεκίνησαν να φύγουν για το σπίτι του γαμπρού, μου χαμογέλασε πονηρά! Εγώ συμμαζεμένη, έψαχνα την  αδερφή της Θοδώρας να ρωτήσω για τον συγκεκριμένο. Μέσα στην όλη αναστάτωση όμως ήταν ακατάλληλη η ώρα.

Ήρθε η ώρα για την εκκλησία και με συνοδεία τα όργανα και τους χορούς, φτάνουμε στην εκκλησία. Μετά το μυστήριο, με βάζουν στις μπομπονιέρες να βοηθήσω στο μοίρασμα.  Σε εκείνη τη φάση, όλοι είχαν μάθει ποιά είμαι και ότι ήμουν συμφοιτήτρια και κολλητή της στα ΤΕΙ της Λάρισας. Στη συνέχεια στο γλέντι, κάθισα στο τραπέζι με τις φίλες της που γνώρισα και στις μπομπονιέρες. Στην πίστα φυσικά γίναμε μια παρέα και με τα μπρατίμια και τους υπόλοιπους φίλους του ζευγαριού. Ως καινούργια στα μέρη τους βρέθηκα και όλοι οι ελεύθεροι νέοι της παρέας να μου δείχνουν το ενδιαφέρον τους ο καθένας με τον τρόπο του. Γελάκια, αστειάκια, να κάθονται δίπλα μου σιγά σιγά, να μου πιάνουν κουβέντα μέχρι και για τα προσωπικά μου, κλπ. Ο κοντούλης ασχημούλης όμως, που εκεί στο γλέντι έμαθα ότι το λένε Μίλτο, τα έβαζε με τον καθένα που έδειχνε ενδιαφέρον για μένα. Είχε τον σκοπό του άλλωστε. Από ένα σημείο λοιπόν και μετά, σιγά σιγά ο καθένας τους έκανε πίσω, αφήνοντάς του το πεδίο ελεύθερο με μένα. Έκανα πως δεν το κατάλαβα, αλλά είχε αρχίσει να με γοητεύει όλο αυτό ως συμπεριφορά και προστασία.

Κάποια στιγμή, προς το τελείωμα του γλεντιού, το ζευγάρι θα αποχωρούσε. Έπεσε η πρόταση από την παρέα – άντρες γυναίκες – να συνεχίσουμε. Αφού συνεννοήθηκα με τη θεία που με φιλοξενούσε, ακολούθησα μαζί τους μια και ενέκρινε μάλιστα ακόμα και η θεία δίνοντάς το κλειδί της στον Μίλτο, για να με φέρει εκείνος πίσω! Έκπληκτη όντας εγώ, άρχισα να τον βλέπω μα ακόμα πιο θετικό μάτι.

Πήγαμε τελικά σε ένα κλαμπάκι της περιοχής. Εκεί σαν λίγο να απομονωθήκαμε από τους άλλους και είπαμε τελικά να γνωριστούμε καλύτερα. Το ψηστήρι προχωρούσε, η παρέα σιγά σιγά αραίωνε, εμείς εξοικειωνόμασταν όλοι και περισσότερο, μέχρι που πήγε 5 το πρωί λίγο πριν το χάραμα και με συνόδευσε στο σπίτι της θείας με την προϋπόθεση την άλλη μέρα να πίναμε καφέ πριν φύγω με το ΚΤΕΛ για πίσω.

Την άλλη μέρα, ανέλαβε το ζευγάρι να βρισκόμασταν όλοι οι φίλοι και τα νέα ξαδέρφια τους για καφεδάκι, έτσι κι έγινε. Φυσικά και ήρθε κι ο Μίλτος, φυσικά και καθίσαμε δίπλα δίπλα και φυσικά είχαν πάρει όλοι χαμπάρι το τι παιζόταν μεταξύ μας όσο συγκρατημένη κι αν έδειχνα μια και έφευγα οριστικά. Με τρόπο, με έπιαναν όλοι να μου πουν τι καλό παιδί που είναι ο συγκεκριμένος… Κάπου εκεί, έπεσε η ιδέα του να μείνω άλλη μια μέρα και να έφευγα τη Δευτέρα με το πρώτο λεωφορείο! Ακούγοντάς το η Θοδώρα, είχε πάρει ήδη τη θεία να την ενημερώσει για την μια επιπλέον μέρα μου και στο καπάκι ειδοποίησε και το ΚΤΕΛ για την αλλαγή του εισιτήριου μου τηλεφωνικά.

Εκείνη την ημέρα την περάσαμε μαζί, πήγαμε για φαγητό οι δύο μας σε ένα χωριό της περιοχής, μιλούσαμε ασταμάτητα για τις ζωές μας και για εμάς τους δυο από εδώ και πέρα, όμως αντικειμενικά ήταν πολύ δύσκολο να έχει εξέλιξη όλο αυτό.

Το βράδυ αργά πήγαμε για ένα τελευταίο ποτάκι σε ένα μπαρ, χέρι χέρι πλέον και με εμφανή την απογοήτευσή μας που ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα μπορούσε να αφήσει τον τόπο του να πάει κοντά στον άλλον, λόγω δουλειάς, σπουδές, οικογένειες, κλπ. Έτσι έμεινε το όλο θέμα πλατωνικά ως μια τρυφερή ανάμνηση. Τόσο έντονη όμως, που χαράχτηκε βαθιά μέσα στην ψυχή μας,… ρωτώντας πια τους ενδιάμεσους, ο ένας για τον άλλον!


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαυρόβα Ελένη
Μαυρόβα Ελένη
Ελένη Μαυρόβα: Σύμβουλος Σχέσεων-Ζευγαριών-Οικογένειας, Ιδιοκτήτρια του Γραφείου Γνωριμιών «ΕΛΞΙΣ», www.elksis.gr. Το ραντεβού μας θα είναι κάθε μήνα στις 4 και 24, με …..«Tips Ανανέωσης της Σχέσης». Ελάτε να ανανεωθούμε μαζί!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή