Η Πρώτη Τρισδιάστατη Κλειτορίδα Εκτυπώθηκε για τα Σχολιαρόπαιδα της Γαλλίας

1193 Views
 Η Πρώτη Τρισδιάστατη Κλειτορίδα Εκτυπώθηκε για τα Σχολιαρόπαιδα της Γαλλίας Η Πρώτη Τρισδιάστατη Κλειτορίδα Εκτυπώθηκε για τα Σχολιαρόπαιδα της Γαλλίας

  Η Πρώτη Τρισδιάστατη Κλειτορίδα Εκτυπώθηκε για τα Σχολιαρόπαιδα της Γαλλίας.

Το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή των νέων λίγο πριν μπουν στην εφηβεία. Στη Γαλλία, έχουν γίνει υποχρεωτικοί από το 2001 τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Ακόμα θυμάμαι την αηδία που είχα νιώσει στα 14, όταν άκουσα τον καθηγητή της Βιολογίας –ο οποίος ήταν γύρω στα 60– να λέει τη λέξη «πέος». Αυτή η απίστευτη αμηχανία είναι ενδεικτική της κακοδαιμονίας του εκπαιδευτικού συστήματος ως προς το σεξ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και σήμερα, το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο γυμνάσιο είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη συναρμολόγηση πολυχρησιμοποιημένων ανατομικών μοντέλων από πέη και κόλπους, η οποία συνοδεύεται από τον σχολιασμό ενός 65χρονου που απευθύνεται σε 14χρονους εφήβους.

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τα σχολικά βιβλία. Αυτός ήταν πάνω-κάτω και ο στόχος που έθεσε και η ίδια η Odile Fillod, μια ανεξάρτητη ερευνήτρια η οποία είχε την ιδέα να εκτυπώσει ένα 3D μοντέλο κλειτορίδας σε πραγματικό μέγεθος. Το αντικείμενο εκτίθεται αυτήν τη στιγμή στο Fab Lab του Μουσείου Επιστήμης και Βιομηχανίας του Παρισιού. Ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου έργου τέχνης το οποίο θα τοποθετηθεί δίπλα σε έναν γυμνό Shia Leboeuf και έναν κουβά γεμάτο σκατά στην γκαλερί τέχνης Marais, αλλά η κατασκευή ενός αντικειμένου που θα διανέμεται στα σχολεία της Γαλλίας για να βελτιώσει το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που παρακολουθούν οι μελλοντικοί ενήλικες της χώρας. Όταν επικοινώνησα μαζί της, η Odile Fillod μου εξήγησε ότι ήλπιζε πως «η ικανότητα εκτύπωσης μιας 3D κλειτορίδας θα βοηθήσει τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς που δυσκολεύονται να μιλήσουν στους μαθητές».

Όπως εξηγεί το Doctissimo, το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη Γαλλία ξεκινά από το δημοτικό με την αναφορά των γενικών χαρακτηριστικών της αναπαραγωγής και της τεκνοποίησης. Στο γυμνάσιο μπαίνουμε λίγο πιο βίαια σε αναλυτικότερες λεπτομέρειες που αφορούν τα ΣΜΝ, τις αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία και τον ρόλο των σεξουαλικών οργάνων. Στο λύκειο πραγματοποιείται μια ευρεία σειρά μαθημάτων πάνω στην αντισύλληψη. Ουσιαστικά, το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τα σχολιαρόπαιδα στη Γαλλία βασίζεται κυρίως σε ένα είδος προληπτικής και τεχνικής λίστας σχετικά με τα όργανα που διαθέτουμε. Δεν υπάρχει ποτέ η περίπτωση να εξεταστεί το θέμα της απόλαυσης, ιδιαίτερα για τα κορίτσια. Τα βιβλία πολύ συχνά αγνοούν την κλειτορίδα ή δεν έχουν ιδέα πώς να την παρουσιάσουν. «Κυριαρχεί γενικά η άποψη ότι είναι σαν ένα μικρό φασόλι στο μέγεθος 1-2 εκατοστών και αυτό παρουσιάζεται και στα διαγράμματα», λέει η Fillod. Και προσθέτει: «Το επίπεδο του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη Γαλλία δεν έχει αποτιμηθεί ποτέ σωστά, αλλά οι λίγες έρευνες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι είναι πολύ χαμηλό». Πράγματι, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα –το οποίο καλώς ή κακώς επιβλέπει την ισότητα των δύο φύλων στη Γαλλία– δημοσίευσε μια δραματική έκθεση τον περασμένο Ιούνιο πάνω στην κατάσταση της σεξουαλικότητας στη Γαλλία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σεξιστική. Τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά πράγματι ο σεξισμός εδραιώνεται κατά την παιδική ηλικία.

Στις μέρες μας, ο κόλπος παρουσιάζεται από το εκπαιδευτικό σύστημα ως το ισοδύναμο του αντρικού πέους, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία ομοιότητα. Η κλειτορίδα έχει την ίδια εμβρυολογική προέλευση με το πέος, λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (η συμφόρησή της είναι το βασικό συστατικό της σεξουαλικής διέγερσης) και παίζει τον ίδιο ρόλο στη σεξουαλική απόλαυση. Η βασική εκπαίδευση πάνω στο σεξ δεν φαίνεται να παρουσιάζει τις γυναίκες και τους άντρες επί ίσοις όροις, όπως μου εξήγησε η Fillod. «Οι αναπαραστάσεις της σεξουαλικότητας εξακολουθούν να εστιάζουν ως επί το πλείστον στα αρσενικά γεννητικά όργανα. Οι πρακτικές οι οποίες δεν καταλήγουν σε ένα πέος σε στύση δεν θεωρούνται "πραγματικό" σεξ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η στύση και η εκσπερμάτιση είναι απαραίτητες για τη γονιμοποίηση κι αυτό μετατοπίζει το επίκεντρο στους μηχανισμούς της αντρικής διέγερσης και του αντρικού οργασμού. Αντίθετα, το κατά πόσο μια γυναίκα είναι ερεθισμένη ή όχι και το κατά πόσο έρχεται σε οργασμό δεν παίζει κανένα ρόλο στη γονιμοποίηση, επομένως μπορούμε να το αγνοήσουμε πανηγυρικά. Η κλειτορίδα αγνοείται επίσης, απλά και μόνο επειδή είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κρυμμένη». 

ΠΗΓΗ: www.vice.com/gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
54α Δημήτρια 2019 - Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
54α Δημήτρια 2019 - Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.
με 0 Σχόλια 2111 Views

 Τα 54α Δημήτρια καλωσορίζει και φέτος το Φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων εικαστικών, χορό, θέατρο, εκθέσεις, συνέδρια, μουσική, peformances και άλλες παράλληλες δράσεις, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή