«Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση – Θα αποτελέσει το ΑΠΘ ένα παράδειγμα καλής πρακτικής;»

648 Views
«Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση – Θα αποτελέσει το ΑΠΘ ένα παράδειγμα καλής πρακτικής;» «Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση – Θα αποτελέσει το ΑΠΘ ένα παράδειγμα καλής πρακτικής;»

«Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση Θα αποτελέσει το ΑΠΘ ένα παράδειγμα καλής πρακτικής;»

«Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη δημόσια διοίκηση-Θα αποτελέσει το ΑΠΘ ένα παράδειγμα καλής πρακτικής;» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνεται από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 9.30, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανάδειξη του ζητήματος του γλωσσικού σεξισμού και η εξοικείωση στη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας. «Η γλώσσα δεν είναι μόνον μέσον επικοινωνίας, αλλά και φορέας ιδεολογίας και έτσι μέσα από τη γλώσσα αποτυπώνεται η ανισότητα της κοινωνικής σχέσης των φύλων. Με τη χρήση σεξιστικής γλώσσας συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή της έμφυλης ασυμμετρίας. Με τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας αμφισβητούμε όρους και εκφράσεις που εμπεριέχουν διακρίσεις, δίνουμε ταυτόχρονα και μια μάχη για όσα αναπαριστά και αναπαράγει στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων, δίνουμε δηλαδή μια μάχη για την ισότητα, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ζητήματα γλώσσας, αλλά και με τη σύνδεσή τους με την πολιτική πράξη» αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, που ξεκίνησε από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στον δημόσιο λόγο του ΑΠΘ.

Στην Ημερίδα, μεταξύ άλλων, θα παρουσιασθεί από την κ. Μαρία Γκασούκα,  Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο «Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα». Με βάση αυτόν τον οδηγό θα γίνει μια αρχική επιμόρφωση των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ. Ο Οδηγός περιλαμβάνει παρατηρήσεις, οδηγίες, συστάσεις, πρακτικές συμβουλές και συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας, με σκοπό την προώθηση και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στα διοικητικά έγγραφα.

Η πρωτοβουλία για την «Ένταξη της διάστασης του Φύλου στα δημόσια έγγραφα»  που πρόσφατα μπήκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα, είναι μια συστηματική επιστημονική προσπάθεια αντιμετώπισης του γλωσσικού σεξισμού των διοικητικών εγγράφων που για πρώτη φορά επιχειρείται στη χώρα. Είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα που αφορά στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τη σύνταξη των δημοσίων εγγράφων να εξαλείψουν τα έμφυλα στερεότυπα.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Βόλτες στις γειτονιές της Άνω Πόλης | Ελένη Γιαννακίδου| Το ταξιδιωτικό μου χνάρι.
Βόλτες στις γειτονιές της Άνω Πόλης | Ελένη Γιαννακίδου| Το ταξιδιωτικό μου χνάρι.
με 0 Σχόλια 1686 Views
...όταν λέμε Άνω Πόλη εννοούμε την περιοχή από Ολυμπιάδος και προς τα πάνω… Να ξεκινάμε δηλαδή λίγο πιο κάτω απ το Τσινάρι ή στην άλλη πλευρά απ’ το σπίτι του Πασά και ν αρχίσουμε  ν ανεβαίνουμε… Γράφει η Ελένη Γιαννακίδου για την Κουλτουρόσουπα
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο