Το Γυμνό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

3254 Views
Το Γυμνό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Το Γυμνό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

  

Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.  


Κάθε 1η του Δεκέμβριου μήνα αλλά και τις πρώτες μέρες του μήνα είθισται να δημοσιεύονται γυμνά επωνύμων για καλό σκοπό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Έτσι λοιπόν  αυτή τη χρόνια πόζαρα στο φακό  του σκηνοθέτη - φωτογράφου από το Σικάγο  Ανδρέα Βερνή.
 
 
Γυμνό στη φύση, γυμνό σαν κάδρο εικαστικό, γυμνό σαν κοστούμι ρόλου. Αλήθεια όμως πότε το ανθρώπινο σώμα δόθηκε στην τέχνη γυμνό;
 


Σύμφωνα με την  International Herald Tribune,οι αρχαίοι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που εγκαταλείποντας τις επικρατούσες συμβάσεις έδωσαν το ανθρώπινο σώμα γυμνό, ενσαρκώνοντας σε αυτό τις ιδέες του κάλλους και της αλκής. Το γεγονός άλλαξε την ιστορία της τέχνης σε σημείο που να θεωρηθεί κριτήριο και από άλλους πολιτισμούς. Το Ισλάμ απέρριψε το γυμνό ως την πιο αχρεία αναπαράσταση και συνάμα βλάσφημη πράξη και η Απω Ανατολή περιφερειακά μόνο κράτησε το ημίγυμνο και ακόμη περιφερειακότερα, το γυμνό, μη δίνοντας όμως σε κανένα πρωτεύουσα θέση στην τέχνη της.
 
 
O χριστιανισμός αγωνίστηκε σθεναρά να το καταργήσει, το πέτυχε όμως μερικά και παροδικά. Δεν μπόρεσε, γιατί στην Ευρώπη, μετά τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, το γυμνό είχε καταστεί σύμφωνα με τα λόγια του Κένεθ Κλαρκ πριν από μισό αιώνα, που στέκουν όμως ακόμα, «όχι ένα από τα θέματα της τέχνης, αλλά το ίδιο ένα είδος τέχνης».
 
Κι ενώ το γυναικείο γυμνό αποενοχοποιήθηκε σχετικά γρήγορα ίσως γιατί κατά μια έννοια συνδέθηκε και με τη μητρότητα, το ανδρικό θεωρήθηκε από ανίερο ως πρόστυχο.
 
Σε ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ για το ανδρικό γυμνό και την προκατάληψη, επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα ο Μπουζιάνης το ζωγράφισε πρώτος, ο Τσαρούχης το απενοχοποίησε, ο Μπότσογλου το χρησιμοποίησε εξομολογητικά, οι συλλέκτες και τα μουσεία το αγοράζουν, αλλά οι πολίτες δεν το βάζουν  στα σπίτια τους. «Αγαπώ το γυμνό περισσότερο από το πρόσωπο. Το πρόσωπο μπορεί να πει ψέματα, το γυμνό ποτέ» έλεγε ο Νίκος Εγγονόπουλος.
 

 
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.
 
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από τη μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
 

Φωτογραφίες: ©Ανδρέας Βερνής

 
«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
Θεατράλε βραδιά στην παρουσίαση της «Δωδεκάτης νύχτας συν κάποιες ακόμη» του Κ. Ζαχαριάδη στο Σοφούλη
με 0 Σχόλια 2202 Views

Μπορεί το κοινό να αγκάλιασε θερμά την παρουσίαση του θεατρικού βιβλίου «Η Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» του Κρίτωνα Ζαχαριάδη ακόμη όμως πιο ζεστή υπήρξε η παρουσία των ηθοποιών που παρέστησαν για να μιλήσουν για τον συνάδελφο και φίλο σε μια παρουσίαση που ελάχιστα θύμιζε κλασσική περίπτωση 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη