Η τέχνη ή η ιεροτελεστία του ντουζ | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

3737 Views
Η τέχνη ή η ιεροτελεστία του ντουζ | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Η τέχνη ή η ιεροτελεστία του ντουζ | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

Γράφει για την Κουλτουρόσουπα. 

 
 
Η τέχνη ή η ιεροτελεστία του ντουζ είναι ένα πολύ σπουδαίο πράγμα στη ζωή μας.

Και αξίζει μάλιστα να γίνεται όχι βιαστικά, αλλά με την ησυχία μας, απολαυστικά. Άλλωστε το νερό που πέφτει πάνω στο σώμα μας είναι λυτρωτικό, θεραπευτικό και ζωοποιό. Ξεπλένουμε τις κακές σκέψεις μας, ξεπλένουμε ότι αρνητικό και τοξικό έχουμε εισπράξει. Και την ίδια ώρα σχεδιάζουμε παραστάσεις, σενάρια, κείμενα, κάνουμε όνειρα για την τέχνη αλλά και για διάφορα άλλα πράγματα.
 
Το ντουζ έχει θεραπευτικές ιδιότητες, συμπληρωματικές βέβαια, όχι κύριες, τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό και την ψυχή.
 
Έχει αποκαταστατικές ιδιότητες, και πάλι συμπληρωματικές, στην προπόνηση ή ακόμη και σε έναν τραυματισμό.
 
Έχει εμπνευστικές ιδιότητες, εφόσον στη διαδικασία της χαλάρωσης μπορείς να κάνεις όνειρα για ένα ρόλο, ένα σενάριο, ένα κείμενο, μια παράσταση, μια ταινία.
 
Διότι το νερό με το ρυθμό που τρέχει, που εμείς αποφασίζουμε, δεν ξεπλένει μόνο, δε λυτρώνει μόνο, δεν ανακουφίζει μόνο, αλλά και παράγει . Παράγει ιδέες, παράγει έμπνευση, παράγει δημιουργικότητα.
 
 
 
Το ντουζ έχει χρησιμοποιηθεί άλλωστε σε σκηνές κινηματογραφικών ταινιών και όχι μόνο ερωτικών, αλλά και κωμικών και δραματικών, ως και ταινιών θρίλερ, όπως στο Ψυχώ του Χίτσκοκ. Ίσως η ιδέα του γυμνού σώματος και του νερού να "εξαγνίζει" την πλοκή. Πάντως δεν είναι λίγες οι σκηνές στο ντουζ που απάντησαν στα ερωτήματα της πλοκής της ταινίας.
 
Το ντουζ έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε θεατρικές παραστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο Broadway είχε στηθεί ολόκληρη παράσταση σκηνικά στα αποδυτήρια ενός γηπέδου, με επίκεντρο στις ντουζιέρες, όπου οι παίκτες - χαρακτήρες της παράστασης ξεδίπλωναν όχι μόνο τις προσωπικότητες τους, αλλά και τα σώψυχά τους.
 
Θυμάμαι βέβαια και τη σκηνή σε μια ταινία του Γούντι Αλεν  για τη Ρώμη, όπου ένας λαϊκός χαρακτήρας με λυρικές φωνητικές δεξιότητες ερμηνεύει άψογα άριες στο ντουζ. Και τελικά εμφανίζεται, σύμφωνα πάντα με το σενάριο της ταινίας, στη σκηνή της Όπερας, μέσα από ένα κλειστό ντουζ, όπου μόνο το πρόσωπο και τα πόδια του είναι ορατά.
 
Και βέβαια το ντουζ έχει πρωταγωνιστήσει πολλάκις στην τέχνη της διαφήμισης, ακόμη κι όταν τα προϊόντα δεν αφορούν σαπούνια και σαμπουάν.
 
Η ίδια η κατασκευή μοιάζει με σκηνικό όπου συνήθως βρίσκουμε καταφύγιο εμείς και ο εαυτός μας, πλην των στιγμών που μοιραζόμαστε με συντρόφους και πλην των στιγμών των αποδυτηρίων, όπου κι εκεί πάλι μοιραζόμαστε συζητήσεις και σκέψεις με συναθλητές.
 
Εν τέλει είναι ένα σκηνικό της ίδιας μας της ζωής με εμάς πρωταγωνιστές.
 
«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.


Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη