Η ευφυΐα και το σεξ

1061 Views
Η ευφυΐα και το σεξ Η ευφυΐα και το σεξ

Είναι ήδη γνωστό ότι το σεξ έχει πολλά οφέλη για τo σώμα. Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, όμως, δείχνουν ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλο του ανθρώπου αλλάζοντας τη βιοχημεία του με διάφορους τρόπους. Μια νέα μελέτη μάλιστα από τα πανεπιστήμια του Coventry και του Oxford, συμπέρανε ότι η συχνή σεξουαλική επαφή σχετίζεται με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 73 άνθρωποι (28 άνδρες και 45 γυναίκες) ηλικίας ανάμεσα στα 50 και τα 83 ερωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν τεστ για την αξιολόγηση της εγκεφαλικής τους λειτουργία. Οι 37 συμμετέχοντες είχαν σεξουαλική επαφή κάθε εβδομάδα, οι 26 είχαν επαφές σε μηνιαία βάση, ενώ οι υπόλοιποι 10 δεν είχαν σεξουαλικές επαφές. Στα τεστ περιλαμβάνονταν διάφορες δοκιμασίες, όπως το να πει κάνεις όσα περισσότερα ζώα μπορεί ή όσες περισσότερες λέξεις αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα σε ένα χρονικό διατίμα μικρότερο από 60 δευτερόλεπτα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που έκαναν το περισσότερο σεξ είχαν και την υψηλότερη επίδοση στις δοκιμασίες. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλικες επαφές κάθε εβδομάδα είχαν κατά μέσο ορό 2% αυξημένη επίδοση στα τεστ σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επαφές κάθε μηνά, και 4% σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καθόλου επαφές. Οι συγγράφεις της μελέτης υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι δε θέλουν να σκέφτονται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι σεξουαλικά ενεργοί. Αυτό όμως είναι σημαντικό να αλλάξει για να μπορέσει το ενδιαφέρον να στραφεί στην επίδραση που έχει η σεξουαλική δραστηριότητα στα άτομα άνω των 50 πέρα τα οφέλη της στη σεξουαλική υγεία και τη γενική ευεξία. Επισημαίνουν επίσης ότι τα ευρήματα τους μπορεί να εξηγηθούν από την ποσότητα νευροορμονών που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως είναι η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Τέλος τονίζουν ότι περισσότερο σεξ σημαίνει ενίσχυση του φυσικού και κοινωνικού δεσμού που έχει βρεθεί ότι προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου καθώς η ηλικία αυξάνεται. 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 
www.andrologia.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Από το σκοτάδι στο φως:  Ψυχοθεραπευτική ομάδα Δραματοθεραπείας για ενήλικες.
Από το σκοτάδι στο φως: Ψυχοθεραπευτική ομάδα Δραματοθεραπείας για ενήλικες.
με 0 Σχόλια 263 Views

 Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινάει στο Ψυχοσκόπιο κλειστή και ολιγομελή ομάδα δραματοθεραπείας που απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν σαν στόχο να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή