Τι γίνεται μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

2486 Views
Τι γίνεται μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα. Τι γίνεται μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Τι γίνεται μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας; Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.

Σε παλιότερο άρθρο μιλήσαμε για όλα αυτά, που κρύβονται πίσω από μια απιστία και για τους λόγους, που ωθούν κάποιον ή κάποια στο να ‘δει’ έξω από τη σχέση του/της.
Tι γίνεται, όμως, όταν η απιστία βγει στο φως και παύει να είναι πλέον υπόθεση δύο αλλά γίνονται υπόθεση τριών ή τεσσάρων ατόμων;
Πώς επηρεάζει αυτή η αποκάλυψη το ζευγάρι και τη σχέση του;
 
Όταν η απιστία αποκαλυφθεί και επομένως ο απατημένος σύντροφος μάθει την ύπαρξη του τρίτου προσώπου ξεκινά μία νέα περίοδος στη ζωή του ζευγαριού, που χαρακτηρίζεται από συνέπειες τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο και που πλήττουν το σύστημα του ζευγαριού και τη σχέση.
Ας δούμε μαζί κάποιες από τις σημαντικότερες συνέπειες:
  1. πλήττεται η αίσθηση ασφάλειας
(ο απατημένος σύντροφος νιώθει πως όλα γκρεμίστηκαν και δυσκολεύεται να πιστέψει ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα)
  
  1. πλήττεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων και εδραιώνεται ένα κλίμα δυσφορίας και δυσπιστίας
(ο απατημένος σύντροφος δυσκολεύεται να εμπιστευθεί ξανά τον σύντροφό του μετά από αυτό, που έκανε και αναρωτιέται διαρκώς αν και πότε θα το ξανακάνει)

3. εμφανίζονται εμμονές και επαναλαμβανόμενες σκέψεις αρνητικού περιεχομένου

(ο απατημένος σύντροφος κάνει, συχνά, δηλώσεις το τύπου «Θέλω να ξέρω πώς ένιωθες όταν αυτός σε άγγιζε.. Πες μου πώς ακριβώς έγινε»)
  1. υπάρχουν υποψίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυκτικό έλεγχο
(ο απατημένος σύντροφος ανακρίνει ουσιαστικά το σύντροφό του για οτιδήποτε κάνει στην καθημερινότητά του και κάθε φορά, που αυτός αργεί ή καθυστερεί να τηλεφωνήσει ή να στείλει μήνυμα, εκείνος πιστεύει ότι του κρύβει κάτι)
  1. εμφανίζονται ενδείξεις Μετατραυματικής Διαταραχής Άγχους
(και οι δύο παραπονιούνται για εφιάλτες, άγχος και γενικότερα φτωχή ποιότητα ύπνου και ο απατημένος σύντροφος κατατρύχεται από εικόνες ή σκέψεις, που έρχονται ξανά και ξανά)
  1. παρατηρείται υψηλό άγχος και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε έως και αυτοκτονικούς ιδεασμούς είτε του ενός είτε του άλλου
  1. πλήττεται η αυτοεκτίμηση / ο αυτοσεβασμός, κυρίως, του απατημένου συντρόφου
  1. αναθεωρείται η αυθεντικότητα των συναισθημάτων και του συνόλου της ζωής της σχέσης έως εκείνη τη στιγμή
(ο απατημένος σύντροφος δεν πιστεύει πια λέξη από όλα όσα άκουγε τόσον καιρό και κατηγορεί τον σύντροφό του για μη αυθεντική συμπεριφορά σε όλες τις στιγμές τους)
 
9. βιώνεται έντονα η απώλεια σε πολλά επίπεδα

Αυτό, που πρέπει να κατανοήσουν και οι δύο σύντροφοι, είναι ότι ποτέ ξανά δε θα είναι η σχέση τους όπως ήταν πριν την αποκάλυψη της απιστίας. Η απιστία αλλά και, εν συνεχεία, η αποκάλυψή της είναι ένα διπλό τραύμα, το οποίο χρειάζεται να επεξεργαστούν σε βάθος προκειμένου να συνεχίσουν εάν επιλέξουν και επιθυμήσουν να μείνουν μαζί.
Ακόμη, όμως, κι αν αποφασίσουν να χωρίσουν είναι σημαντικό να υποστηριχθούν, είτε μαζί είτε ξεχωριστά, μετά από ένα τέτοιο συμβάν καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας εμπειρίας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο, με τον οποίο θα συνδεθούν με μελλοντικούς συντρόφους.
 
Πώς μπορεί, αλήθεια, να βοηθήσει μία θεραπευτική διαδικασία σε μία τέτοια περίπτωση;
Οι στόχοι της ψυχοθεραπείας μετά την αποκάλυψη της απιστίας είναι, συνήθως, οι ακόλουθοι:
  1. ξεκαθάρισμα στόχων (το ζευγάρι καλείται να διερευνήσει τους κοινούς και διαφορετικούς στόχους, που έχουν ως προς το μέλλον της σχέσης τους. Για παράδειγμα μπορεί ο ένας να επιθυμεί να παραμείνουν μαζί και ο άλλος να έχει αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί να μείνει άλλο σε αυτή τη σχέση)
  2. επανόρθωση και νέο ξεκίνημα (το ζευγάρι καλείται να δώσει αρχικά χώρο σε όλα εκείνα τα συναισθήματα και τις σκέψεις, που υπάρχουν ακόμη και εν συνεχεία τους ζητείται να επαναπροσδιορίσουν τη μεταξύ τους σχέση και να δεσμευτούν εκ νέου)
  3. χωρισμός (για κάποιους άλλους η απόφαση να χωρίσουν φαίνεται να είναι η καλύτερη και σε αυτή την περίπτωση έργο του θεραπευτή είναι να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία δίνοντας χώρο και χρόνο σε έκφραση συναισθημάτων / σκέψεων και κλείσιμο «ανοιχτών λογαριασμών»)
Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο ας θυμηθούμε, από τη μια, τα λόγια του Ζιραρντέν για την απιστία, την οποία περιγράφει ως θάνατο, που δεν έχει αποχρώσεις και από την άλλη το Βέκσιν, ο οποίος αναφερόμενος στη φάση μετά την απιστία δηλώνει τα εξής: ‘Η συμφιλίωση με την αγαπημένη σου ύστερα από την απιστία της μοιάζει με το κρυστάλλινο βάζο συγκολλημένο από θραύσματα: ακόμη μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αλλά ήδη δε μπορείς να το κοιτάς με θαυμασμό’.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο