Η κουλτούρα των αποδυτηρίων | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

3802 Views
Η κουλτούρα των αποδυτηρίων | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Η κουλτούρα των αποδυτηρίων | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

 

Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.  


Τα αποδυτήρια ή lockers έχουν τη δική τους κουλτούρα κι αισθητική εν τέλει, είτε αυτό αρέσει είτε όχι, είτε είναι κατανοητό ή όχι.
 
Τι είναι όμως αποδυτήρια; Είναι το  μέρος όπου  κανείς αποδύεται, δηλαδή βγάζει τα ρούχα του!!! Αλλά μεταφορικά, συμβολικά σημαίνει ότι αποδύεται του πουριτανισμού και της κρυψίνοιας. Χωρίς τα ρούχα του, τα εσώρουχα του, το μαγιό του, αναδεικνύει κανείς την ειλικρίνεια του.
 
Συνειρμικά τα σύγχρονα αποδυτήρια συνδέονται με την παλαίστρα της αρχαιότητας. Τι ήταν  όμως η παλαίστρα;
 
Η παλαίστρα πάντως  ήταν η αρχαία ελληνική σχολή πάλης. Δραστηριότητες όπως η πυγμαχία και η πάλη που δε χρειάζονταν πολύ χώρο, γίνονταν εκεί. Η παλαίστρα λειτουργούσε ανεξάρτητα αλλά και σαν μέρος των δημοσίων γυμνασίων: μια παλαίστρα μπορούσε να υπάρχει χωρίς γυμνάσιο, αλλά ένα γυμνάσιο δε μπορούσε να υπάρχει χωρίς παλαίστρα.
 
Η αρχιτεκτονική της παλαίστρας, αν και είχε κάποια περιθώρια, ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο, σταθερό σχέδιο. Η παλαίστρα αποτελούνταν από έναν παραλληλόγραμμο χώρο που περικλειόταν από κιονοστοιχίες με διπλανά δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά μπορούσαν να έχουν πολλές λειτουργίες: μπάνια, χώροι παιχνιδιού (μπάλας), αποδυτήρια και αποθηκευτικοί χώροι ρούχων, χώροι συνάθροισης, παρατήρησης ή διδασκαλίας, και αποθήκες ελαίων, σκονών ή άλλου απαραίτητου αθλητικού εξοπλισμού.
 

 
Ο Βιτρούβιος, στο κείμενό του Περί Αρχιτεκτονικής, αποτελεί μια σημαντική αρχαία πηγή για αυτόν τον τύπο κτίσματος και παρέχει πολλές πληροφορίες για αυτό που ονομάζει "παλαίστρα, ελληνικού τύπου". Αν και οι λεπτομέρειες των περιγραφών του δεν αντιστοιχούν πάντα στα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν, μάλλον επειδή έγραφε γύρω στο 27 π.Χ., το έργο του παρέχει σημαντική γνώση για τη γενική σχεδίαση και χρήση χώρων αυτού του τύπου. Όπως περιγράφει ο Βιτρούβιος, η παλαίστρα ήταν τετράγωνη ή παραλληλόγραμμη ως προς το σχήμα, με κιονοστοιχίες και στις τέσσερις πλευρές, που δημιουργούσαν προστώα. Το προστώο της βόρειας πλευράς της παλαίστρας ήταν διπλού βάθους ώστε να προστατεύει από τον καιρό. Μεγάλες αίθουσες (εξέδρες) χτίζονταν στις πλευρές μονού βάθους της παλαίστρας με θέσεις για αυτούς που απολάμβαναν τις διανοητικές απολαύσεις, και η πλευρά διπλού βάθους χωριζόταν σε μια περιοχή για δραστηριότητες νέων (ephebeum, εφηβαίο), μια περιοχή με χώρους για την άσκηση στην πάλη, άλμα κλπ (coryceum, κωρυκείον), ένα χώρο για τη χρήση των σκονών (conisterium, κονιστἠριον), ένα δωμάτιο για μπάνιο (λουτρόν) και μια αποθήκη για τα έλαια (elaeothesium, ελαιοθέσιον). Παραδείγματα αυτού του κτίσματος προέρχονται από δύο σημαντικές Ελληνικές πόλεις, την Ολυμπία και τους Δελφούς.
 
Τα αποδυτήρια είναι ο χώρος όπου καμία ή κανείς είτε ξεγυμνώνεται, είτε ενδύεται τα εντελώς αθλητικά απαραίτητα και κλειδώνει στα  "ερμάρια" τα καθημερινά του ρούχα. Και συνήθως δείχνει τον αληθινό της ή αληθινό του εαυτό.
 
 
Στο θέατρο ή τα γυρίσματα τα καμαρίνια και τα βεστιάρια είναι επίσης ένα είδος αποδυτηρίων, όπου συχνά πυκνά λέγονται και ακούγονται πολλές αλήθειες!
 
Ίσως τελικά μια παράσταση, ένα σενάριο, ένα βιβλίο αποκλειστικά για τα αποδυτήρια θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα αποκάλυπτε μεγάλες αλήθειες...!!!

«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3361 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή