Και ο Άνθιμος το βιολί του! Thessaloniki Pride εσείς; Αγρυπνίες εμείς... Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

577 Views
Και ο Άνθιμος το βιολί του! Thessaloniki Pride εσείς; Αγρυπνίες εμείς... Πρόγραμμα εκδηλώσεων. Και ο Άνθιμος το βιολί του! Thessaloniki Pride εσείς; Αγρυπνίες εμείς... Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Και ο Άνθιμος το βιολί του! Thessaloniki Pride εσείς; Αγρυπνίες εμείς... Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Ενώ το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βαδίζει στη Θεσσαλονίκη προς την τρίτη διοργάνωση του, η Μητρόπολη της πόλης και πολλές εκκλησιαστικές οργανώσεις πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε εκκλησίες της συμπρωτεύουσας εκφράζοντας την αντίθεση τους στο «Thessaloniki Pride».
Στην εκκλησιαστική κινητοποίηση πρωτοστατεί ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος με τον οποίο ο πρόσφατα επανεκλεγείς δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι σε ορισμένα ζητήματα τους φέρνει κοντά η συμφωνία και σε άλλα τους απομακρύνει η διαφωνία, εντάσσοντας ουσιαστικά στην δεύτερη αυτή κατηγορία και το «Thessaloniki Pride». Από την άλλη ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γ. Τζιτζικώστας αποφεύγει να λάβει θέση.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε «αίσχος» και «πρόκληση» τη διοργάνωση του «Thessaloniki Pride», την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. 
Στο περιθώριο συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα δήλωσε σε σκληρό ύφος: «Η Εκκλησία έχει μια προτροπή: "μη δώτε το άγιον τοις κυσί", δηλαδή "μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά"» και πρόσθεσε: «Σεβαστείτε και το σχήμα και τη ζωή μου ολόκληρη για τα θέματα της Εκκλησίας και του λαού μας και την ευπρέπεια και μη με αναμιγνύετε με αυτό το αίσχος. Τελείωσε. Είναι μια διαστροφή της ανθρωπίνης υπάρξεως».
Ο ίδιος ο κ. Άνθιμος είπε πως δεν έχει επικοινωνήσει για το θέμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. 
H ολονύκτια αγρυπνία γίνεται στην εκκλησία Παναγία Αχειροποιήτου, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα κορυφωθούν με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του ιερού ναού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου.
 
Η αγρυπνία, που χαρακτηρίστηκε από τους εκκλησιαστικούς κύκλους «σύναξη διαμαρτυρίας», συνδιοργανώθηκε από εθνικοθρησκευτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Ενωμένη Ρωμιοσύνη», ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα» ο σύλλογος «Παναγιόφιλοι», κ.α, ενώ πραγματοποιήθηκε και από άμβωνος ομιλία στο εκκλησίασμα. «Όσοι είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα ορθοδόξου πίστεως και ζωής ας εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ηθική έκπτωση στη γενετήσια διαστροφή», αναφέρεται σε αφίσα που αναρτήθηκε έξω από εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, ενώ η «Ορθόδοξος Κυψέλη», μέσω φυλλαδίων που διένειμε, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ενώ στρέφεται κατά εκπροσώπων φορέων, που στηρίζουν τις διήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 3ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης - Thessaloniki Pride

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Δημαρχείο, Αίθουσα Νερού

17:00-21:00 : Έκθεση Φωτογραφίας: «Εναλλαγές», Γεωργίας Λαμπάκη & Γιώργου Λυκογιάννη
18:00-19:00 : Συζήτηση : «Ενέργειες Λεσβιακών – Γκέι – Αμφιφυλόφιλων – Τρανσσεξουαλικών / Διεμφυλικών (ΛεΓκΑΤ) Οργανώσεων για την προώθηση και υλοποίηση των αιτημάτων τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες».
19:00-20:30 : Κινηματογραφικές Προβολές :
- «Είμαι Γκέι», σκην.: Νικόλας Κολοβός, Σουηδία, 17’, μυθοπλασία (Coming Out, γκέι, κωμωδία).
- «Με λένε Love», σκην.: David Färdmar, Σουηδία, 20’, μυθοπλασία (γκέι, ολίσθηση σε βιασμό).
- «Πρώτος έρωτας / Shotgun», σκην.: Ronny Hirshmann, Ισραήλ, 17’, μυθοπλασία (γκέι, πρώτος έρωτας, οικογένεια).
Ακολουθεί συζήτηση.

Οδ. Βαλαωρίτου / οδ. Καθολικών – Πλατεία Χρηματιστηρίου
21:00-22:00 : Θέατρο Δρόμου, ομάδα Παπαλάνγκι: «Σκηνές Κυνηγιού από την Κάτω Βαυαρία» του Martin Speer, μετάφραση Γιούλης Ρήτα, σκην.: Τάσσος Αγγελόπουλος (οδ. Καθολικών).
22:00- … :  Πάρτι Δρόμου με DJs (πλατεία Χρηματιστηρίου) : Yannis PK, DJ Nik, The Mode, Be Uncensored DJs
Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Δημαρχείο, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων12:00 – 13:00 : Συζήτηση: Τα ζητήματα των Λεσβιών – Γκέι Αμφιφυλόφιλών – Τρανσσεξουαλικών / Διεμφυλικών (ΛεΓκΑΤ) νέων σήμερα : Εισηγούνται: Μέλπω Παίδα (Good As Youth), Πάνος Σκεπαδιανός (Thessaloniki Rainbow Youth), Κατερίνα Παπανικολάου (ολιστική θεραπεύτρια), Μαρίνα Μιλιάδη (καλλιτέχνιδα).
13:15-14:15 :Συζήτηση : Παιδιά ομογονεϊκών οικογενειών : προβλήματα & Προκλήσεις : Εισηγούνται: Στέλλα Μπελιά (πρόεδρος «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο»), Δήμητρα Κογκίδου (καθηγήτρια ψυχολογίας, Παιδαγωγικού Τμ. ΑΠΘ), Θεφανώ Παπαζήση (ομ. Καθηγήτρια Αστικού δικαίου ΝΟΠΕ ΑΠΘ). 

Πλατεία Λευκού Πύργου
17:30- 18:30 : Προσέλευση, Μουσική, Περίπτερα ενημέρωσης των ΛεΓκΑΤ οργανώσεων
18:30-19:30 : Χαιρετισμοί οργανώσεων και κομμάτων, Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Γ. Μπουτάρη
19:30-21:30 : ΠΑΡΕΛΑΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ : Λευκός Πύργος, Διαγώνιος, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Μνημείο Ολοκαυτώματος Εβραίων, Λεωφ. Νίκης, Λευκός Πύργος
21:30-00:30 : Συναυλία – Πάρτι με φωταγωγημένο τον Λευκό Πύργο με τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου : Chrome, Angry Feminists, Ραχήλ & Γιάννης Κυρατσός, Bimboy;s Drama Unicorns, Ζακ Στεφάνου, Queens V, DJVal.
Γιατί Φεστιβάλ Υπερηφάνειας;
Γιατί:
 Σ' όλον τον κόσμο ζητάμε τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, για όλους/-ες.
·        Μαζί, οι Λεσβίες, οι Γκέι, οι Αμφι- και οι Τρανς, είμαστε δυνατοί/-ές: στηριζόμαστε από τους πιο λίγους, αλλά δυνατούς/-ες Λε.Γκ.Α.Τ. του πλανήτη – στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι με τους αδύνατους/-ες Λε.Γκ.Α.Τ. του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη.
·        Πηγαίνουμε χέρι-χέρι με το ανθρωπιστικό, προοδευτικό, αντιρατσιστικό, αντιναζιστικό κίνημα όλων των χωρών.
·        Έφτασε η ώρα! Γιατί ο ανθρωπισμός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα.
·        Είναι ώρα για εμάς, για τη νεολαία, γιατί εμείς είμαστε το μέλλον και δεν ανεχόμαστε να γίνουμε τροφή για τους εκμεταλλευτές, τους πολεμοχαρείς και τους καταπιεστές.
·        Ζητάμε πληροφόρηση και την αλήθεια από την κοιλιά της μάνας μας, την οικογένεια, το σχολείο, την τηλεόραση που πλάθει συνειδήσεις, ζητάμε γνώση μακριά από τις προκαταλήψεις και τον σκοταδισμό.
·        Τέρμα στη βία, τη λεκτική και τη σωματική, τέρμα στον αποκλεισμό της κοινότητάς μας.   Τέρμα στο ψέμα και την αποσιώπηση από ορισμένα κόμματα, την εκκλησία, και τους συμπλεγματικούς πολίτες.
·         Βγαίνουμε στο δρόμο, γιατί αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Διεκδικούμε και γιορτάζουμε, γιατί, η ζωή μας – και η ζωή της οικογένειάς μας και των πολιτών - μπορεί να είναι πολύ ωραία, αν σταματήσουν οι «σωφρονιστικές» και «διορθωτικές» επεμβάσεις των εξουσιαστικών, κυρίαρχων τρόπων σκέψης και των θεσμών τους.
·        Γιορτάζουμε και δείχνουμε, ότι συγχρόνως όλοι/ες μαζί: Λεσβίες, Γκέι, Αμφιφυλόφιλοι/-ες, Τρανσσεξουαλικοί/-ές, Διεμφυλικοί/-ές, Ετεροφυλόφιλοι/-ες, νέες/-οι, ηλικιωμένες/-οι, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι/-ες και αγαπημένοι/-ες.
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, γιατί εμείς που διαδηλώνουμε και παρελαύνουμε, κατορθώσαμε να σπάσουμε τα δεσμά μας.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή