Ισπανία: Ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 14 με νέο σχέδιο νόμου

616 Views
Ισπανία: Ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 14 με νέο σχέδιο νόμου Ισπανία: Ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 14 με νέο σχέδιο νόμου

 

Nόμο-τομή σχετικά με την ταυτότητα φύλου και γενικότερα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων φέρνει στην Ισπανία το υπουργείο Ισότητας.


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, του οποίου την επιμέλεια έχει η αρμόδια υπουργός Ιρένε Μοντέρο, ο κάθε άνθρωπος από 14 ετών και άνω θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει το φύλο που θέλει να ανήκει χωρίς ιατρική διάγνωση και χωρίς την υποχρεωτικότητα της ορμονικής θεραπείας.

«Αναγνωρίζουμε κατά τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στον ελεύθερο προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, δεσμευόμαστε για την αποπαθολογικοποίηση, δηλαδή τα τρανς άτομα δεν θα θεωρούνται πλέον ασθενείς στη χώρα μας», εξήγησε η Μοντέρο, που είναι μέλος των Podemos και είχε ταχθεί υπέρ του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου.

Αυτό το σημείο υπήρξε η αιτία διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης: η Κάρμεν Κάλβο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «την ανησυχεί βαθύτατα η ιδέα ότι το φύλο θα επιλέγεται απλώς με βάση τη βούληση ή την επιθυμία» του καθενός.

Τα δύο κόμματα τελικά συμφώνησαν να περιληφθεί στο νομοσχέδιο ένα άρθρο που ορίζει ένα διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που κάποιος θα υποβάλει το αίτημα μέχρι την οριστικοποίησή του. Το πολύ τρεις μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος, ο ληξίαρχος θα πρέπει να καλέσει τον ενδιαφερόμενο ώστε να το επιβεβαιώσει και να επικυρώσει. Η ίδια δυνατότητα θα δίνεται και σε άτομα ηλικίας 14-16 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται καθ’ όλη τη διαδικασία από τους νομίμους εκπροσώπους τους.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία θα εισαχθεί στην ολομέλεια του ισπανικού κοινοβουλίου στο οποίο Σοσιαλιστές και Ποδέμος κυβερνούν τα τελευταία δύο χρόνια υπό την “ανοχή” μικρότερων πολιτικών σχηματισμών. Με το νόμο που ισχύει ως και σήμερα στην Ισπανία για να αλλάξει/επιλέξει κάποιος φύλο θα πρέπει να υποβληθεί δύο χρόνια σε ορμονική θεραπεία αλλά και σε ψυχολογική αξιολόγηση. Πλέον αυτό δεν θα είναι απαραίτητο.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πούτς-frau
Πούτς-frau
Για προσωπικά μηνύματα, δημοσιεύσεις gay εκδηλώσεων, ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να προβάλουμε στέλνετε e-mail στο kulturosupa2@gmail.com με την επισήμανση «Για Πούτς-frau».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή