Από το body painting... στο photo painting | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

4342 Views
Από το body painting... στο photo painting | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Από το body painting... στο photo painting | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

Γράφει ο Γιάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα. 

 

Από το body painting ... στο photo painting| Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

Body painting είναι μια μορφή τέχνης του σώματος - ζωγραφίζουμε κάτι επάνω στο σώμα. Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές όμως που είναι μόνιμες, όπως π.χ. τα τατουάζ, το body painting είναι κάτι προσωρινό.
 
Body painting λέγεται μόνο όταν γίνεται σε μεγάλη κλίμακα, όταν δηλαδή αφορά όλο το σώμα.
 
Τα θέματά του ποικίλλουν. Περιλαμβάνουν από τοπία μέχρι γνωστούς πίνακες ζωγραφικής που ζωγραφίζονται επάνω στο σώμα και πολλές φορές σε σημεία του σώματος.
 
Το body painting ζωγραφίζεται πάνω στο σώμα με ειδικές μπογιές και κρατάει μόλις μερικές ώρες.
Σε ειδικές περιπτώσεις όπως τα tattoo τύπου henna μπορεί να κρατήσει και μερικές εβδομάδες.
 


H ζωγραφική του σώματος πάντως είναι η πρώτη μορφή πλαστικής έκφρασης που χρησιμοποιήθηκε από την απαρχή της ανθρωπότητας, και που συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς και τις ηπείρους.
 
Πολύ πριν από την εμφάνιση της γλώσσας και των λέξεων ο άνθρωπος ανακάλυψε τη ζωγραφική του σώματος, μια οπτική γλώσσα που χρησιμοποίησε προκειμένου να εκφράσει την ιδιαιτερότητά του, να καθορίσει τη θέση του στην ομάδα ή τη φυλή, να σαγηνεύσει το ερωτικό του ενδιαφέρον και να εκφοβίσει τους εχθρούς του κατά τις πολεμικές συμπλοκές.
 
Η τέχνη της ζωγραφικής του σώματος στη σύγχρονη εποχή εμφανίστηκε στη Γαλλία, κατά τη δεκαετία του 1980, και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το 3pointmagazine.gr, το body painting αν και λιγότερο γνωστό ως μορφή τέχνης, αποτελεί μια δημιουργική έκφραση που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα ως καμβά και μπορεί να το μεταμορφώσει σε κάτι τελείως διαφορετικό.
 
Το body painting αλλά και η ζωγραφική τα τελευταία χρόνια ενέπνευσαν μια νέα μορφή τέχνης που περισσότερο βέβαια βασίζεται στην τεχνική και την τεχνολογία. Πρόκειται για την τέχνη του photo painting ή του photo filter painting που μια απλή φωτογραφία μπορεί να την μετατρέψει σε λήψη με εικαστική παρέμβαση. Όπως μια λήψη ωμή ή ακόμη και πορνογραφικής αισθητικής να την μετατρέψει σε art φωτογραφία που μπορεί να τυπωθεί ως ολοκληρωμένο pop art έργο τέχνης.
 

Στο ενδιάμεσο των δύο αυτών μορφών body & photo painting υπάρχει η ζωγραφική πάνω σε έτοιμες φωτογραφικές λήψεις, τέχνη ή τεχνική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αν και συχνά πυκνά επικρίνεται ή αμφισβητείται.


«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Κυφωνίδης
Γιάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Βόλτες στις γειτονιές της Άνω Πόλης | Ελένη Γιαννακίδου| Το ταξιδιωτικό μου χνάρι.
Βόλτες στις γειτονιές της Άνω Πόλης | Ελένη Γιαννακίδου| Το ταξιδιωτικό μου χνάρι.
με 0 Σχόλια 1686 Views
...όταν λέμε Άνω Πόλη εννοούμε την περιοχή από Ολυμπιάδος και προς τα πάνω… Να ξεκινάμε δηλαδή λίγο πιο κάτω απ το Τσινάρι ή στην άλλη πλευρά απ’ το σπίτι του Πασά και ν αρχίσουμε  ν ανεβαίνουμε… Γράφει η Ελένη Γιαννακίδου για την Κουλτουρόσουπα
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο