Τηλεργασία και ψηφιακή κόπωση: Πώς θα τονώσετε τον οργανισμό σας

1209 Views
Τηλεργασία και ψηφιακή κόπωση: Πώς θα τονώσετε τον οργανισμό σας Τηλεργασία και ψηφιακή κόπωση: Πώς θα τονώσετε τον οργανισμό σας

 

Τους τελευταίους μήνες η τηλεργασία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, ενώ σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, βασιζόμαστε στην τεχνολογία προκειμένου να φέρνουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.


Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως παρά την ευελιξία και την ασφάλεια που μας προσφέρει η τηλεργασία, την ίδια ώρα φέρεται να έχει μία σειρά από αρνητικές επιδράσεις, τόσο για τη σωματική, όσο και την πνευματική μας υγεία.

Η ψηφιακή κόπωση αποτελεί ένα φαινόμενο της νέας πραγματικότητας και όπως όλα δείχνουν, συνδέεται με αυτή την αλλαγή στη ζωή μας, δηλαδή με το γεγονός ότι πλέον, εργαζόμαστε από το σπίτι και σύμφωνα με έρευνες, το τελευταίο διάστημα ο χρόνος που περνάμε μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών, των laptops, των tablets και των κινητών μας, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το μπλε φως των οθονών που προκαλεί κόπωση των ματιών, πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, η πνευματική εξάντληση από τη χρήση πολλών οθονών και τις αναρίθμητες πληροφορίες τις οποίες δέχεται καθημερινά ο εγκέφαλός μας, το άγχος που μας προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις η εργασία από το σπίτι, οι αλλαγές στη διάθεσή μας και φυσικά, οι σωματικοί πόνοι στη μέση, την πλάτη και τον αυχένα, που προκαλούνται λόγω της κακής στάσης του σώματός μας και την έλλειψη του απαραίτητου εργασιακού εξοπλισμού: Αυτά είναι μερικά μόνο από τα «συμπτώματα» της ψηφιακής κόπωσης και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα, τις πνευματικές μας λειτουργίες και την καθημερινότητά μας.

Πώς θα προσφέρουμε, λοιπόν, στον οργανισμό μας την τόνωση που χρειάζεται την περίοδο που διανύουμε και θα καταφέρουμε να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τηλεργασίας στον οργανισμό μας; Η λίστα που ακολουθεί, περιλαμβάνει μία σειρά από συμβουλές, που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύτιμες στη νέα μας καθημερινότητα.

Ενισχύουμε τη διατροφή μας με μαγνήσιο και ψευδάργυρο
Η διατροφή διαδραματίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι πως θα προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, προκειμένου να έχει την απαραίτητη ενέργεια. Δύο από τα πλέον σημαντικά στοιχεία, λοιπόν, που είναι απαραίτητα για την τόνωση του οργανισμού και μπορούν να περιορίσουν το αίσθημα της πνευματικής και σωματικής κόπωσης που μας δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, είναι το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και μεταξύ άλλων, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Η έλλειψή τους συνεπώς, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της επιδερμίδας μας, να περιορίσει την παραγωγικότητά μας, να εξασθενήσει τις άμυνες του οργανισμού μας και να μας κάνει να νιώθουμε επιπλέον κόπωση και ατονία. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούμε να αντλήσουμε αυτά τα πολύτιμα μέταλλα από το σώμα, είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε μέσα από την καθημερινή μας διατροφή, εμπλουτίζοντας το μενού μας με τροφές και προϊόντα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Καταναλώνουμε πολύ νερό και αρκετά υγρά
Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και είναι απαραίτητο για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και την τόνωσή του. Αρκεί απλώς να αναλογιστούμε ότι το σώμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό που «αγγίζει» το 80% για να κατανοήσουμε τη σημασία του, καθώς και ότι το νερό είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας, την ενυδάτωση του σώματός μας, αλλά και τη μεταφορά και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η έλλειψή του μας, κάνει να αισθανόμαστε συχνά κόπωση και να παρουσιάζουμε δυσκολία στη συγκέντρωση. Συχνά όμως, ξεχνάμε να καταναλώνουμε τις επαρκείς ποσότητες νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας -δηλαδή περίπου δύο λίτρα σε ημερήσια βάση. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε πάντα στο γραφείο μας ένα μπουκάλι γεμάτο νερό ή κάποιο υγρό που περιέχει νερό, ώστε να ενυδατώνουμε και να τονώνουμε συνεχώς τον οργανισμό μας, κατά τη διάρκειας της τηλεργασίας.


Λέμε «ναι» στις συχνές διατάσεις
Από τον παλιό υπολογιστή στην ακατάλληλη καρέκλα και από το λάθος γραφείο στην κακή στάση σώματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην καταπόνηση του σώματός μας κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας και ειδικότερα, την επιβάρυνση των μυών της μέσης, του αυχένα και της ωμοπλάτης. Οι μυϊκοί πόνοι που αισθανόμαστε δε, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ένα αίσθημα κόπωσης και να δυσχεράνουν τη διαδικασία της τηλεργασίας, εν γένει. Καλό είναι, λοιπόν, να εντάξουμε τις διατάσεις στο καθημερινό μας πρόγραμμα: Από το τέντωμα των άκρων μας στην πλάγια κάμψη του αυχένα και τη διάταση θωρακικών μυών. Κάνοντας σύντομα διαλείμματα από την τηλεργασία για να σηκωθούμε από την καρέκλα και να ενδυναμώσουμε τον κορμό μας μέσα από απλές ισομετρικές ασκήσεις και διατάσεις, θα φροντίζουμε να περιορίζουμε την καταπόνηση του σώματός μας.
Πηγή: onmed.gr

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αγγελάκας κατά Σάσας: «Τηλεοπτικές καρακάξες – υπαλληλάκια εναντίον της ελεύθερης τέχνης»
Αγγελάκας κατά Σάσας: «Τηλεοπτικές καρακάξες – υπαλληλάκια εναντίον της ελεύθερης τέχνης»
με 0 Σχόλια 1359 Views

Με μια σκωπτική ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook σχολίασε ο Γιάννης Αγγελάκας την «εισβολή» της Σάσας Σταμάτη και της συνοδείας της στο σόου του Χριστόφορου Ζαραλίκου 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή