Τι επιλογές έχουμε για να θερμάνουμε το σπίτι μας και πόσο κοστίζουν

886 Views
Τι επιλογές έχουμε για να θερμάνουμε το σπίτι μας και πόσο κοστίζουν Τι επιλογές έχουμε για να θερμάνουμε το σπίτι μας και πόσο κοστίζουν

 Τα περισσότερα νοικοκυριά, αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες, προτιμούν να μην ανάψουν καλοριφέρ τα τελευταία χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η χρήση τζακιού και η αγορά στις συσκευές θέρμανσης που πολλές φορές όμως η κατανάλωση τους φουσκώνει τον λογαριασμό μας.


Η χρήση τζακιού έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων κυρίως από την καύση ακατάλληλων υλικών που αρκετές φορές έχουν οδηγήσει στην ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά και σε αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Ένα μέσω μηνιαίο κόστος όμως για αγορά ξύλων είναι περίπου στα 80 ευρώ με ημερήσια χρήση περίπου 3 ώρες, ενώ το κόστος του ετήσιου καθαρισμού 30 ευρώ. 

Από την άλλη οι επιλογές για να θερμάνουμε τον χώρο μας με άλλες συσκευές είναι πολλές. Σημαντικό είναι πριν προβούμε στην αγορά να υπολογίσουμε τα τετραγωνικά που θέλουμε να θερμάνουμε αλλά και την κατανάλωση που έχει η συσκευή θέρμανσης. 

Αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί και σόμπες χαλαζία είναι ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες λύσεις που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. 

Για να υπολογίσουμε σωστά την κατανάλωση κάθε συσκευής θα πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα την χρέωση που έχουμε για κάθε κιλοβατώρα (kW/h) από τον πάροχο μας, κάτι που μπορούμε να δούμε στον λογαριασμό του ρεύματος. Στη συνέχεια πρέπει να προσέξουμε την κατανάλωση watt που έχει η συσκευή θέρμανσης (σε πλήρη λειτουργία) και έτσι να κάνουμε τον υπολογισμό, Watt συσκευής (ή watt κλίμακας απόδοσης -σκάλας) x "κιλοβατώρα"/1000.

Ενδεικτικά ένα αερόθερμο που έχει κατανάλωση 2.000 watt και του χρησιμοποιούμε 3 ώρες ημερησίως μπορούμε να ζεστάνουμε ένα δωμάτιο με περίπου 30 ευρώ.

Υπάρχουν όμως εύκολες και ανέξοδες λύσεις που μπορούν να προσφέρουν σημαντική αλλαγή στην θέρμανση του σπιτιού όπως η μόνωση περιμετρικά των κουφωμάτων όπου είναι το σημείο που φεύγει μεγάλη ποσότητα θερμού αέρα αλλά και η σωστή τοποθέτηση των επίπλων που αν είναι σε σημεία που πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου, θερμαίνουν τον χώρο κοντά τους.


Ορέστης Καρύπης
in.gr

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 384 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή