Πώς να φτιάξετε λίπασμα για τα φυτά σας από το κέλυφος των αυγών

1458 Views
Πώς να φτιάξετε λίπασμα για τα φυτά σας από το κέλυφος των αυγών Πώς να φτιάξετε λίπασμα για τα φυτά σας από το κέλυφος των αυγών

 


Τα αυγά είναι μια αγαπημένη και πολύ θρεπτική τροφή, που μας προσφέρουν πολύτιμες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Το κέλυφός τους αποτελείται από 98% ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των φυτών μας. Αντί λοιπόν να το πετάτε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αυγά, δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε.


Το ασβέστιο, αν και δεν περιέχεται στα κοινά λιπάσματα, είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο των φυτικών κυττάρων. Η πρόσληψή του από τα φυτά είναι μια περίπλοκη υπόθεση, καθώς, ακόμα και αν υπάρχει σε αφθονία στο έδαφος, πολλές φορές δεσμεύεται από ιόντα του εδάφους και σχηματίζει δυσδιάλυτες ενώσεις, που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά. Το χαμηλό pH του εδάφους, η υπερβολική λίπανση με άζωτο, περίσσεια καλίου, χλωρίου, αργιλίου ή μαγνησίου και συνθήκες ξηρασίας ή υπερβολικής υγρασίας, είναι παράγοντες που οδηγούν σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά, που εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

  • Μειωμένη ανάπτυξη
  • Κακοσχηματισμένα και «καμένα» νεαρά φύλλα
  • Ξήρανση της κορυφής και των ανθοφόρων οφθαλμών
  • Νεκρωτική κηλίδα των καρπών πάνω στο φυτό
  • Καταστροφή των ριζών
  • Κατάρρευση των μίσχων


Η έλλειψη ασβεστίου στο χωράφι χρειάζεται ανάλυση εδάφους και κατάλληλη αντιμετώπιση με προσθήκη ειδικού λιπάσματος ή γύψου. Στις γλάστρες μας όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα σπιτικό λίπασμα φτιαγμένο από το κέλυφος των αυγών που έχουμε καταναλώσει.

Αφού ξεπλύνετε τα άδεια κελύφη από όσα περισσότερα αυγά μπορείτε (από 5 εώς 20), τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε τα για λίγα λεπτά. Αυτό θα εξουδετερώσει τυχών μικρόβια όπως η σαλμονέλα και θα βοηθήσει ώστε το ασβέστιο να γίνει πιο «προσιτό» για τα φυτά. Απομακρύνετε από τη φωτιά, αφήστε τα κελύφη στο νερό για τουλάχιστον 24 ώρες και έπειτα αφαιρέστε τα και τοποθετήστε τα σε κάποιο ηλιόλουστο σημείο για να στεγνώσουν καλά. Μην πετάξετε το νερό.

Θρυμματίστε τα κελύφη είτε σπάζοντάς τα με το χέρι είτε περνώντας τα από το μύλο του καφέ. Όσο πιο λεπτοτριμμένα είναι, τόσο πιο εύκολα θα αποσυντεθούν στο χώμα ώστε να απορροφηθούν από τις ρίζες. Σκορπίστε τα στο χώμα ή ανακατέψτε τα με αυτό κατά τη μεταφύτευση των φυτών. Θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να γίνει η αποσύνθεσή τους, γι’ αυτό υπολογίστε πως θα δείτε αποτελέσματα την επόμενη χρονιά. Προτείνουμε να προσθέσετε το σπιτικό σας αυγο-λίπασμα το φθινόπωρο, προσθέτοντας μια δεύτερη δόση την άνοιξη.

Το νερό στο οποίο έβρασαν τα κελύφη περιέχει μικρή ποσότητα από ασβέστιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση λίπανση με ασβέστιο, είτε ποτίζοντας τα φυτά με αυτό μια φορά την εβδομάδα είτε ψεκάζοντας το φύλλωμα που παρουσιάζει έλλειψη ασβεστίου. Το ασβέστιο δε μετακινείται μέσα στο φυτό, άρα δεν έχει νόημα να το εφαρμόσετε στο υγιές φύλλωμα. Αποθηκεύστε το νερό που απέμεινε στο ψυγείο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε το βρασμό και να αφήσετε τα κελύφη στον ήλιο ή, για καλύτερη απολύμανση, να τα βάλετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα και έπειτα να τα θρυμματίσετε και να τα προσθέσετε στο χώμα.

Έτσι, θα προσφέρετε στο φυτό σας ασβέστιο, μικροποσότητες καλίου και άλλων θρεπτικών και θα διορθώσετε την οξύτητα του χώματος, που προκύπτει συχνά από την αζωτούχο λίπανση. Φυτά όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι, οι μπανανιά, αλλά ακόμα και τα καλλωπιστικά σας, θα επωφεληθούν πολύ από το προστιθέμενο ασβέστιο.

Η ποσότητα ασβεστίου είναι αρκετά μικρή για να προκαλέσει προβλήματα υπερλίπανσης, που θα δημιουργούσε ελλείψεις άλλων θρεπτικών συστατικών, και όπως είπαμε, το ανθρακικό ασβέστιο του κελύφους δεν αποσυντίθεται αμέσως σε απορροφήσιμο ασβέστιο, ενώ μπορεί εύκολα να αδρανοποιηθεί. Ακόμα και αν δεν πιστεύετε πως θα τονώσετε τα φυτά σας με αυτό το σπιτικό λίπασμα, σίγουρα δε χάνετε κάτι να δοκιμάσετε.

Πηγή: Το Ποντίκι

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή