Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι το δικαιούνται, γιατί το χάνουν περίπου 400.000

1039 Views
Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι το δικαιούνται, γιατί το χάνουν περίπου 400.000 Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι το δικαιούνται, γιατί το χάνουν περίπου 400.000

 

Με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ επισφραγίστηκε η ΚΥΑ με την οποία θα χορηγηθεί το επίδομα των 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.


Η ΚΥΑ δίνει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε μακροχρόνια ανέργους αλλά όχι σε όλους που έχουν να εργαστούν για πάνω από 12 μήνες.

Συγκεκριμένα το εφάπαξ επίδομα θα λάβουν οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η-3-2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας ΚΥΑ, εξαιρουμένων όσων έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της υπ' αρ. οικ. 5687/282/16-4-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β' 1468). Με βάση αυτούς του… κόφτες, το επίδομα εκτιμάται ότι θα λάβουν περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Εκτός επιδόματος περίπου 400.000 άνεργοι
Ωστόσο όπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικής του ΟΑΕΔ, πολλές χιλιάδες άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων, αποκλείονται από τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Οκτώβριο του 2020, ανήλθε σε 993.934 άτομα. Από αυτά, 527.387 (ποσοστό 53,06%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 466.547 (ποσοστό 46,94%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Επομένως περίπου 400.000 άνεργοι αποκλείονται από το επίδομα.

Πώς θα λάβουν το επίδομα

Στην ΚΥΑ περιγράφεται η διαδικασία καταβολής της του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Οι βασικές οδηγίες είναι οι εξής:

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ, κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων.

Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,

β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου,

δ) ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑMΚΑ),

ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31η-12-2020.

Σημειώνεται ότι αν δεν είχαν καταχωρισμένα τα στοιχεία τους στον ΟΑΕΔ και δεν προβούν στις παραπάνω ενέργειες τότε δεν θα λάβουν το επίδομα.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή