Η Τελευταία νύχτα του Κυρ Αλέξανδρου από το Θωμά Κοροβίνη & τη Λιζέτα Καλημέρη. Τη Μ. Δευτέρα στο Ξέφωτο

418 Views
 Η Τελευταία νύχτα του Κυρ Αλέξανδρου από το Θωμά Κοροβίνη & τη Λιζέτα Καλημέρη. Τη Μ. Δευτέρα στο Ξέφωτο Η Τελευταία νύχτα του Κυρ Αλέξανδρου από το Θωμά Κοροβίνη & τη Λιζέτα Καλημέρη. Τη Μ. Δευτέρα στο Ξέφωτο

 Η Τελευταία νύχτα του Κυρ Αλέξανδρου από το Θωμά Κοροβίνη & τη Λιζέτα Καλημέρη. Τη Μ. Δευτέρα στο ΞΕΦΩΤΟ

«..Έκαμα το νησί μου, τη Σκιάθο μου, ένα κελί, κι απ’ αυτού του κελιού μου τον φεγγίτη, είδα και άκουσα όλη τη Ρωμιοσύνη άνοιξα ένα παράθυρο και είδα όλο τον κόσμο. Ευφράνθηκε η ψυχή μου και φαρμακώθηκε. Ναι, αυτός ο ντουνιάς, απ’ την πολλή τη γλύκα του και την πολλή την πίκρα του δεν τρώγεται…»
l
Έτσι «ζεστά», αθρώπινα και λαϊκά, Το αγγελόκρουσμα - Η τελευταία νύχτα του κυρ Αλέξανδρου του Θωμά Κοροβίνη, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το  πρόσωπο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, βυθισμένο στον λογοτεχνικό του θρύλο, ταυτόχρονα όμως τονίζοντας το λαϊκό του στοιχείο, συνδυασμένο με την τέχνη μιας παραβατικής αγιοσύνης: τον ασκητικό διονυσιασμό ενός κοσμικού αποσυνάγωγου ικανού να ζει στο πλάι των αδυνάμων, των φτωχών και των παραμερισμένων.
Κοροβίνης και Καλημέρη επί σκηνής..
l
Τη Μ. Δευτέρα, 10μμ, το ΞΕΦΩΤΟ μας καλεί σε μία βραδιά σύμφωνη με το πνεύμα των ημερών. Αναλόγιο-Συναυλία Αγγελόκρουσμα Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ με το σπουδαίο καλλιτεχνικό ντουέτοΘωμά Κοροβίνη και Λιζέτας Καλημέρη. Οι δυο τους, θα διαβάσουν, θα τραγουδήσουν και θα χαρίσουν ανεπανάληπτες στιγμές σε όλους όσοι βιώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα με σκεπτικισμό, λυρισμό και βαθιά κατάνυξη. Στίχοι, λόγια, μουσική και τραγούδι από καρδιάς, θα μπλέξουν τους κόσμους τους, καθώς η αφήγηση θα διακόπτεται για να ακουστούν τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Και μετά το ανάγνωσμα, η συναυλία. Ένα αφιέρωμα ιδιαίτερης αισθητικής με αριστουργηματικές συνθέσεις από τραγούδια της Αμερικής μέχρι το Βαμβακάρη και από τον Άκη Πάνου μέχρι το Δημήτρη Λάγιο, σ’ ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΦΑΤΟΥ ΠΟΝΟΥ»
 

Λίγα λόγια για την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Το πεζογράφημα Το αγγελόκρουσμα - Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου του Θωμά Κοροβίνη είναι μια αυτοαφήγηση που ξεκινάει την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 1911, όταν ο κυρ-Αλέξανδρος αρχίζει να εκμετρεί το ζην, παρακολουθεί όλη τη δοκιμασία του χαροπατημένου και κορυφώνεται δύο νύχτες μετά για να καταλήξει στο «θαύμα» του τέλους αυτού του ανεπανάληπτου θνητού, που έχει αυτοσυστηθεί ως «ξένος του κόσμου και της σαρκός», και ο οποίος παραδίνει την ψυχή του και μας αποχαιρετά κλείνοντας με το ίδιο του το χέρι τα μάτια του.
Ο Παπαδιαμάντης είναι από τους θεμελιωτές του ελληνικού διηγήματος και μυθιστορήματος με μία ποιητική διάθεση που πλέον σπανίζει και ο Κοροβίνης με αυτό του το έργο  συνεχίζει στα χνάρια κλασσικών δημιουργών, γιατί η δημιουργία είναι λέξη που ενέχει θρησκευτικότητα και ιερότητα και κατά συνέπεια προσφέρει έργο γλωσσολογικό και πολιτισμικό βοηθώντας τους νεότερους να έρθουν πιο κοντά στην παράδοσή μας και να γνωρίσουν το λογοτεχνικό μας παρελθόν.
 
Όπως ομολόγησε σε συνέντευξή του ο Θωμάς Κοροβίνης, η ανάγνωση ενός κειμένου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ όπου περιγράφονταν οι συνθήκες υπό τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα άφησε την στερνή πνοή του ο κυρ Αλέξανδρος, ήταν το στοιχείο που τον συγκλόνισε και πρόσφερε τον θεμέλιο λίθο του «Αγγελοκρούσματος».
 
Αναλόγιο-Συναυλία
αγγελόκρουσμα Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ, 10ΜΜ, ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ. Συνήθεια…ασυνήθιστη!
Είσοδος 12€ με ποτό
 
Ξέφωτο, Λυκούργου 5, Λαδάδικα
Τηλ 2314015911 & 6931091534

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
Το ΦΝΘ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με 3 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.
με 0 Σχόλια 761 Views

 Ταξίδια θάρρους, ελπίδας, γενναιοδωρίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που παλεύουν και καταφέρνουν να φέρουν την αλλαγή στη ζωή τους και φόντο το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή