Βλέποντας τη live συναυλία του Αλέξανδρου Τζοβάνη από το σπίτι…

3872 Views
Βλέποντας τη live συναυλία του Αλέξανδρου Τζοβάνη από το σπίτι… Βλέποντας τη live συναυλία του Αλέξανδρου Τζοβάνη από το σπίτι…

 

 
 
 Είναι Σάββατο βράδυ και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εξόδου ούτε συνάθροισης εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Λόγω όλων αυτών των γεγονότων και των δυσάρεστων ειδήσεων που μας κατακλύζουν τον τελευταίο καιρό, ο καθένας ψάχνει τρόπους να περάσει ευχάριστα την ώρα του και να ξεφύγει το μυαλό του έστω και μέσα στο σπίτι. Ευτυχώς σε αυτήν την προσπάθεια έχουν βοηθήσει αρκετοί πολιτιστικοί φορείς αλλά και καλλιτέχνες, ο καθένας ξεχωριστά μέσω live βίντεο στις ιστοσελίδες τους και στο Facebook.
 
 Ένας καλλιτέχνης που ευαισθητοποιήθηκε από την κατάσταση που όλοι βιώνουμε και θα ήθελε να βοηθήσει το φιλόμουσο κοινό είναι ο Αλέξανδρος Τζοβάνης. Τι το ξεχωριστό όμως έκανε αυτός ο καλλιτέχνης; Διοργάνωσε μια home concert, όπως την ονόμασε, δηλαδή μια live συναυλία από το σπίτι, την οποία μπορούσε να παρακολουθήσει κάθε ακροατής δωρεάν μέσω Facebook.
 .
.
Υπακούοντας στους κανόνες που μας επιβάλουν αποστάσεις ασφαλείας και κατ' οίκον περιορισμό, πραγματοποίησε μια λιτή, αλλά ταυτόχρονα πλούσια σε μελωδίες και συναισθήματα, κατ' οίκον συναυλία. 
.
 Ο Αλέξανδρος Τζοβάνης είναι ένας σημαντικός ερμηνευτής της κλασικής και έντεχνης μουσικής της γενιάς τους. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε τραγούδι και μελοδραματική στη Βιέννη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε σημαντικές σκηνές της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει διάφορες μουσικές κατευθύνσεις ενώ έχει ιδιαίτερη αγάπη στην ελληνική έντεχνη και στη μεσογειακή μουσική. Ερμηνεύει σπουδαία έργα των μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σπανό, Κραουνάκη,  Χατζηνάσιο  κ.α. Στα είδη που ασχολείται περιλαμβάνει αναφορές στην παλιά τζαζ και την crossover τεχνική. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε θέατρα, μουσικές, σκηνές και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Ακόμα ο Αλέξανδρος Τζοβάνης δεν είναι μόνο ένας νέος ερμηνευτής αλλά είναι και ποιητής καθώς το 2017 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο " Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα ".
 
  Η πρώτη αίσθηση αυτής της home concert είναι περίεργη και εντελώς ασυνήθιστη. Το κοινό που παρακολουθούσε τη συναυλία πίσω από μια οθόνη ( όπως κι εγώ), το σκηνικό που ήταν μια γωνιά σπιτιού, ο πιανίστας Αστέρης Τσαλίκης, πίσω από τα μηχανήματα στην τεχνική επιμέλεια η Βασιλεία Μαλτέζα και ο ερμηνευτής Αλέξανδρος Τζοβάνης, ήταν αυτοί που συνέθεταν το περιβάλλον αυτής της παράδοξης εξ’ αποστάσεως live συναυλίας. Ο νεαρός ερμηνευτής ξεκινά προτρέποντας τους ακροατές να παρακολουθήσουν ενεργά το live  να χαλαρώσουν στον καναπέ τους, να σχολιάσουν και να αντιδράσουν επικοινωνώντας τα συναισθήματά τους, τι τους αρέσει, τι θα ήθελαν να ακούσουν, πώς βιώνουν αυτήν τη νέα εμπειρία μουσικής. Πράγματι, η συναυλία από άποψη αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας δεν είχε κανένα έλλειμμα και ίσα ίσα οι ακροατές μπορούσαν να συνομιλήσουν με τον ερμηνευτή μέσω των σχολίων, τα οποία απαντούσε επί τόπου, κάτι που δε συμβαίνει σε μια κανονική συναυλία.
 
  Το ρεπερτόριο του live ήταν πραγματικά εξαιρετικό και πλούσιο, Για 2,5 ώρες ο Αλέξανδρος Τζοβάνης μας ταξίδεψε στην ελληνική και ευρωπαϊκή μουσική. Με στεντόρεια φωνή, καθαρή και γεμάτη συναίσθημα, ο νεαρός καλλιτέχνης ερμήνευσε τραγούδια σε πολλές γλώσσες με ιδιαίτερη ευκολία. Από γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλλικά έως ελληνικά τραγούδια, από  Charles Aznavour και Dolce Pontes μέχρι Χρήστο Θηβαίο και Χάρις Αλεξίου. Γνωστές κλασικές, διαχρονικές επιτυχίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ερμηνεύτηκαν με απλότητα μέσα από ένα πιάνο και μια φωνή, αποκτώντας έναν διαφορετικό, φρέσκο χαρακτήρα κι ένα μεσογειακό χρώμα. Τραγούδια αγάπης κι έρωτα μας έκαναν να αφήσουμε το άγχος και την αγωνία των ημερών και να αισθανθούμε και πάλι μέσω της μουσικής όμορφα συναισθήματα χαράς αλλά κι εκείνα της λύπης, των απωθημένων, των ανεκπλήρωτων ερώτων. Μέσα από τη μουσική περιήγησή που μας ετοίμασαν οι καλλιτέχνες, «περπατήσαμε» από τα μουσικά μονοπάτια της παράδοσης έως αυτά του σύγχρονου τραγουδιού, νιώθοντας νοσταλγία με τραγούδια όπως το Μενεξέδες και Ζουμπούλια, το Τζιβαέρι, έναν εσωτερικό ερωτικό πόνο με τη διασκευή του σεφαραδίτικου ισπανικού τραγουδιού UnaPastora-Βοσκοπούλα αλλά και ευθυμία με τον Άδωνη. Όλα αυτά υποστηρίζονταν άριστα μέσα από τις ερμηνείες του Αλέξανδρου Τζοβάνη, που θα τον χαρακτήριζα έναν νέο crossover τραγουδιστή καθώς μπορεί να συνδυάσει τόσο το κλασικό όσο και το έντεχνο τραγούδι. Μπορεί η συναυλία να μην είχε την εμπειρία του ήχου που έχει μια κανονική σ’ έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο, όμως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή και τις όποιες δυνατότητες μας δίνει η τεχνολογία, κάθε σπίτι θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια αξιοπρεπή μουσική σκηνή.

  Τέλος μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η καθημερινότητά μας πλέον είναι ασφυκτικά περιορισμένη αλλά μπορούμε να περάσουμε κάποιες ώρες ευχάριστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η home concert που οργάνωσε ο Αλέξανδρος Τζοβάνης με τους συνεργάτες του και μπορούσαμε να την παρακολουθήσουμε live stream μέσω Facebook. Το σπίτι μας ήταν σα να μετατράπηκε σε μια στιγμή σε πιάνο μπαρ. Μέσα από μια οθόνη είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ολόκληρη συναυλία, να επικοινωνήσουμε, να αλληλεπιδράσουμε με τους καλλιτέχνες και να αισθανθούμε άπειρα συναισθήματα μέσω της απέραντης μουσικής. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που δείχνει ότι πολλοί έχουν ευαισθητοποιηθεί από τις συνθήκες που ζούμε και οι καλλιτέχνες δίνουν το παρόν ψυχαγωγώντας το κοινό τους αλλά προτρέποντάς τους να μείνουν σπίτι ασφαλείς. Ευχόμαστε να συνεχίσουν κι άλλοι το παράδειγμα αυτό!
.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή