Συμβουλές σε νέους μουσικούς 2019. Από το μουσικό Φώτη Τουμανίδη.

2498 Views
Συμβουλές σε νέους μουσικούς 2019. Από το μουσικό Φώτη Τουμανίδη. Συμβουλές σε νέους μουσικούς 2019. Από το μουσικό Φώτη Τουμανίδη.

.

Από το μουσικό Φώτη Τουμανίδη.

 


Η μουσική μπορεί να μην άλλαξε πολύ, η μουσική βιομηχανία όμως άλλαξε δραματικά. Το τοπίο πριν από είκοσι χρόνια σε σχέση με το σημερινό έχει διαφορές του τύπου ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Κι όπως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα στον πλανήτη Ντιουν αν δεν φοράς τη στολή σου, έτσι δεν μπορείς να προχωρήσεις αν είσαι προσκολλημένος στα παλιά.
 
Στους περισσότερους μουσικούς δεν αρέσει ο όρος μουσική βιομηχανία, και δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι, οι δημιουργίες τους θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποια εταιρία. Όμως τα πράγματα έτσι ήταν πάντα, και αυτό είναι μόλις το πρώτο από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσεις είναι, να έχεις ξεκάθαρο στο μυαλό σου το γιατί παίζεις μουσική και το που θέλεις να πας. Αν θέλεις να παίζεις τα αγαπημένα σου κομμάτια άλλων συνθετών, τα κομμάτια με τα οποία μεγάλωσες και αγαπάς, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Απλά βρίσκεις ένα δύο μπαράκια με θαμώνες που έχουν τα ίδια γούστα με εσένα και προτείνεις στον ιδιοκτήτη να παίζεις εκεί μια δυο φορές το μήνα.
 
Τα δύσκολα ξεκινάνε όταν αποφασίσεις να γράψεις τα δικά σου τραγούδια. Τότε είναι που ξεκινάει η πολύ δουλειά, τα πολλά έξοδα και κάποιοι συμβιβασμοί. Πρέπει να καταλάβεις ότι, αφού οι εταιρίες και οι διοργανωτές συναυλιών σε βλέπουν σαν προϊόν, θα πρέπει κι εσύ να προχωρήσεις με αυτόν το γνώμονα, αλλά να προστατέψεις και την ταυτότητά σου. Μην προσπαθήσεις να ξεπουλήσεις τη μουσική που αγαπάς και μην προσπαθήσεις να αντιγράψεις κάποιον που έχει πετύχει. Θα αποτύχεις και δεν θα μπορείς να καταλάβεις το γιατί. Γράψε τη μουσική που θα ήθελες να ακούσεις, δούλεψέ την όσο περισσότερο μπορείς και ξεκίνα την προώθησή της.
 
.
Από αυτό το σημείο ξεκινάνε οι διαφορές που ανάφερα στην αρχή. Το μοντέλο που υπήρχε κάποτε ήταν, να ηχογραφήσεις ένα ντέμο με τρία τέσσερα κομμάτια σου και να το στείλεις σε δισκογραφικές εταιρίες. Αν κάποια από αυτές ενδιαφερόταν, πλήρωνε τα έξοδα της ηχογράφησης, φρόντιζε να σε αναφέρουν τα περιοδικά του χώρου και να παιχτούν τα κομμάτια σου στο ραδιόφωνο. Όλα αυτά φυσικά δεν τα έκανε γιατί αγαπούσε πολύ τη μουσική, αλλά επειδή εισέπραττε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των δίσκων. Παρασκεύαζε δηλαδή ένα προϊόν, το διαφήμιζε και το πουλούσε και ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των εσόδων πήγαινε στον μουσικό. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν γιατί τα έσοδα από τους δίσκους έγιναν ελάχιστα. Πολύ λίγοι αγοράζουν πλέον δίσκους είτε συμπυκνωμένους είτε βινυλίου και οι πιο πολύ αγοράζουν σε συναυλίες σαν αναμνηστικό της βραδυάς. Με την πτώση των εσόδων λοιπόν, όπως οι εταιρίες οποιουδήποτε άλλου τομέα, έτσι και οι δισκογραφικές, μείωσαν τα έξοδα.
.
.
Σήμερα, θα πρέπει να έχεις έτοιμο ηχογραφημένο άλμπουμ για να ασχοληθεί μαζί σου μια εταιρία. Πρέπει να φροντίσεις εσύ να κάνεις γνωστό το όνομά σου και τη μουσική σου. Πρέπει να βρεις κάτι για να ξεχωρίσεις μέσα από το πλήθος των μουσικών που εμφανίζονται για να μπορέσεις να βρεις το κοινό που θα του αρέσουν τα τραγούδια σου. Όσο ωραίο κι αν είναι αυτό που έγραψες, αν δεν φτάσει στα αφτιά των ακροατών δεν θα πετύχεις το στόχο σου. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του σήμερα, τις σελίδες δηλαδή του διαδικτύου, και φρόντισε να βρίσκετε η δουλειά σου σε όσα περισσότερες μπορείς. Χρησιμοποίησε όμως και το διαχρονικό εργαλείο που λέγεται ζωντανή εμφάνιση. Προσπάθησε να παίζεις ζωντανά, όσο και όπου μπορείς, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να κερδίσεις οπαδούς αλλά κυρίως γιατί στη σκηνή είναι που περνάς καλά.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος σε μελλοντικό άρθρο, προς το παρόν σας αφήνω με την παρότρυνση, να βρείτε το ρεύμα της εποχής, το οποίο αλλάζει συχνά, και να το χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε το στόχο σας. 


.
Κυλιόμενοι λίθοι 
Κάθε 7, 17 και 27 στις σελίδες του Kulturosupa.gr
------------------------
--------------------
----------------

 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Φώτης Τουμανίδης
Φώτης Τουμανίδης
Η μουσική ήταν πάντα ο καλύτερός μου φίλος. Ήταν δίπλα μου και με βοηθούσε να ξεπεράσω τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ήταν εκεί και στις όμορφες στιγμές, μεγεθύνοντας τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν τραγούδια που είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιες περιόδους της ζωής μου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτών των κομματιών. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω κι εγώ μουσική για να συνεισφέρω κάτι στην κοινωνία των φίλων της μουσικής. Παίζω μπάσο εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχω παίξει σε πολλές rock και metal μπάντες της πόλης, αλλά έχω παίξει επίσης, λαϊκά και παραδοσιακά, ελληνόφωνη ροκ, έντεχνα και πολλά άλλα… Είμαι ο Φώτης Τουμανίδης, μπασίστας των Emerald Sun και των Sunday Hats, και αυτή η στήλη έχει Rock και Metal ιστορίες της πόλης μας, γιατί χωρίς rock ‘n’ roll η σούπα δεν νοστιμεύει. «Κυλιόμενοι λίθοι»: κάθε 7, 17 και 27 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή