Γιατί παίζουμε μουσική;

1695 Views
Γιατί παίζουμε μουσική; Γιατί παίζουμε μουσική;

Από τον μουσικό Φώτη Τουμανίδη.


 
Γιατί παίζουμε μουσική; Ποιά αρχέγονη ανάγκη μας ώθησε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσω ήχων και ρυθμών; Μήπως η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου “μπάζει” λιγάκι και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά;
 
Σίγουρα τώρα σκέφτεστε ότι το πήγα πολύ μακρυά, και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητώ τόσο βασική θεωρία. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μια θεωρία, που επειδή την ακολουθούμε επί αιώνες νομίζουμε ότι έχει αποδειχτεί . Σίγουρα υπάρχει η εξέλιξη των ειδών και αυτό είναι αποδεδειγμένο, αλλά οποιαδήποτε μετάλλαξη γίνεται σε έναν οργανισμό, έχει σαν κύριο στόχο την επιβίωση του είδους, την εξασφάλιση τροφής, την αναπαραγωγή και την υπερπήδηση οποιουδήποτε εμποδίου. Πόσο όμως βοηθάνε σε όλο αυτό οι τέχνες γενικότερα; Πιστεύουμε ότι, είμαστε απλά ένα είδος πιθήκου που κατέβηκε από τα δέντρα και άλλαξε τον τρόπο ζωής του. Από επιστημονικής απόψεως, δεν δικαιολογείται αρκετά το γιατί σηκωθήκαμε στα δύο πόδια, αφού αυτό μας έκανε πιο αργούς από τους προγόνους μας, όπως επίσης και από τους εχθρούς αλλά και τα θυράματά μας. Επίσης, όπως είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια, έγινε πιο επικίνδυνος ο τοκετός λόγω της όρθιας στάσης, οπότε η μετάλλαξη αυτή ήταν αντίθετη με τη θεωρία. Με αυτά όμως ας ασχοληθούν οι ανθρωπολόγοι. Η δικιά μου απορία είναι η ύπαρξη της μουσικής στην ανθρώπινη κοινωνία. Πώς ξεκίνησε και γιατί. Φαντάζομαι πρωτόγονους ανθρώπους μέσα σε σπηλιές τα βράδυα, να αφηγούνται ιστορίες γύρω από τη φωτιά. Κάποιος σίγουρα ξεκίνησε τους ήχους που αποτελούσαν την ομιλία να τους τραγουδάει, αλλά γιατί; Ποια ανάγκη καλύπτει η δημιουργία μιας άρπας ή ενός αυλού ή ενός κρουστού οργάνου;  Έχουμε μπερδευτεί πιστεύω, επειδή συγχέουμε τη δημιουργία εργαλείων με την δημιουργία της τέχνης. Και ως εκ τούτου, βλέποντας κάποια είδη ζώων να χρησιμοποιούν πέτρες ή κλαδιά ως εργαλεία, θεωρούμε ότι το ανθρώπινο είδος απλά το πήγε λίγο παραπάνω. Δεν είναι όμως το ίδιο.
Τα εργαλεία τα δημιουργήσαμε για να κυνηγήσουμε, να επεξεργαστούμε την τροφή μας, να φτιάξουμε ένα κατάλυμα ή ένα ρούχο για να μην κρυώνουμε. Ακόμα και η αφήγηση ιστοριών, μπορεί να έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά είναι επίσης πολύ καλή μετάδοση των εμπειριών από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, ώστε να τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει σε μια παρόμοια κατάσταση. Δεν ξέρω όμως κανένα άλλο ζώο που να τραγουδάει ή να γράφει ποίηση, να ζωγραφίζει ή να φτιάχνει αγάλματα. Ακόμα και η ομιλία μας μπορεί να ξεκίνησε με σκοπό την συνεννόηση μεταξύ των μελών του είδους μας, όπως και σε όλα τα είδη, αλλά εξελίχτηκε σε κάτι πολύπλοκο. Υπήρχαν πάντα στο μυαλό μας απορίες για την προέλευσή μας, και για το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας. Όλο αυτό έγινε σιγά σιγά, σύνθετες λέξεις, και έννοιες για να μεταδοθεί στο σύνολο του είδους μας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε μια άλλη θεωρία, αυτή του Πυθαγόρα περί της μουσικής των σφαιρών, δηλαδή ότι, ο κάθε πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος δημιουργεί τον δικό του ήχο, και αυτός ο ήχος αντιστοιχεί σε μια νότα, τότε βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Ίσως τελικά να ακούμε τους πλανήτες, ή να νοιώθουμε τις δονήσεις τους και η μουσική είναι οι δικές μας δονήσεις και ο δεσμός μας με το σύμπαν.
 
Τελικά, είτε παίζεις κλασσική μουσική είτε rock ‘n’ roll, αποδεικνύεις απλά ότι είσαι παιδί των αστεριών και ότι το σύμπαν είναι μουσική. Keep rockin’ Universe.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Φώτης Τουμανίδης
Φώτης Τουμανίδης
Η μουσική ήταν πάντα ο καλύτερός μου φίλος. Ήταν δίπλα μου και με βοηθούσε να ξεπεράσω τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ήταν εκεί και στις όμορφες στιγμές, μεγεθύνοντας τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν τραγούδια που είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιες περιόδους της ζωής μου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτών των κομματιών. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω κι εγώ μουσική για να συνεισφέρω κάτι στην κοινωνία των φίλων της μουσικής. Παίζω μπάσο εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχω παίξει σε πολλές rock και metal μπάντες της πόλης, αλλά έχω παίξει επίσης, λαϊκά και παραδοσιακά, ελληνόφωνη ροκ, έντεχνα και πολλά άλλα… Είμαι ο Φώτης Τουμανίδης, μπασίστας των Emerald Sun και των Sunday Hats, και αυτή η στήλη έχει Rock και Metal ιστορίες της πόλης μας, γιατί χωρίς rock ‘n’ roll η σούπα δεν νοστιμεύει. «Κυλιόμενοι λίθοι»: κάθε 7, 17 και 27 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo με τον Νίκο Χρηστίδη: «Μας μένει μόνο η ελπίδα, στην οποία έχουμε επενδύσει τη μισή μας ζωή».
In Tempo με τον Νίκο Χρηστίδη: «Μας μένει μόνο η ελπίδα, στην οποία έχουμε επενδύσει τη μισή μας ζωή».
με 0 Σχόλια 343 Views

Παρά τις δυσκολίες της εποχής, συνεχίζει να ελπίζει και να παραμένει πιστός στη μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από την τραγουδοποιία και τις ενορχηστρώσεις. Με μεγάλη χαρά αυτόν τον μήνα φιλοξενούμε στο InTempo τον Νίκο Χρηστίδη, έναν εξαίρετο μουσικό-τραγουδοποιό της πόλης. Συνέντευξη στη Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή