Αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Γράφει ο μουσικός Φώτης Τουμανίδης.

2263 Views
Αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Γράφει ο μουσικός Φώτης Τουμανίδης. Αυθεντικότητα και ειλικρίνεια. Γράφει ο μουσικός Φώτης Τουμανίδης.


Υπάρχουν κάποια συστατικά που είναι απαραίτητα για να πετύχει οποιαδήποτε σούπα. Η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα. Σας φαίνεται πολύ κλισέ; Ας το δούμε λίγο.
 
Μου έχει τύχει να παίξω σε μπάντες που δεν μου πολυάρεσε η μουσική που έπαιζαν. Έπαιξα με κάποιους που είχαν δικά τους κομμάτια, τα οποία όμως μου φαίνονταν ανέμπνευστα, όχι γιατί θα έβγαζα λεφτά φυσικά, αλλά επειδή ήταν καλοί μουσικοί και πίστευα ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλό. Έπαιξα και με άλλους που έπαιζαν διασκευές, οι οποίες δεν μου πολυάρεζαν, σε αυτήν την περίπτωση απλά για το μεροκάματο… Και στις δύο περιπτώσεις ήταν λάθος μου και ήταν απαραίτητο να σταματήσω, για την καλύτερη ψυχική μου υγεία. Και θα μου πεις, “αν χρειαστεί, θα παίξω και σκυλάδικα για το μεροκάματο”. Συμφωνώ, κι εγώ το έκανα για όσο άντεξα (τέσσερα χρόνια). Αν μπορείς όμως να το αποφύγεις, κάντο. Εγώ στον τέταρτο χρόνο είχα φτάσει στο σημείο να μην ακούω μουσική πια. Το μοναδικό πράγμα που ήταν πάντα στύλος στη ζωή μου, είχε χαθεί. Τότε άρχισα να ξυπνάω, να αντιλαμβάνομαι ότι είχα μεν καλό εισόδημα αλλά δεν ήμουν καλά και σταμάτησα το νυχτοκάματο. Επιλογές είναι όλα. Όταν γράφεις μουσική πρέπει να γράψεις αυτό που σου βγαίνει πραγματικά. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να παίξεις περίπλοκα και ψαγμένα πράγματα, για να σου πούνε μπράβο οι φίλοι σου, πράττεις μέγα λάθος. Απλά παριστάνεις κάποιον που δεν είσαι. Αν γράφεις απλά τραγουδάκια γιατί θεωρείς ότι θα αρέσουν σε πολλούς, πάλι λάθος είσαι. Ο μουσικός για να περνάει καλά πρέπει να είναι αυθεντικός. Αυτό που συνθέτει πρέπει να είναι αυτό που τον εκφράζει πραγματικά, αυτό που θα ήθελε να ακούσει και ο ίδιος σαν απλός ακροατής. Αλλά ακόμα κι όταν παίζει διασκευές, πάλι πρέπει να είναι αυτά που του αρέσουν, χωρίς να τον νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Δεν χρειάζεται ούτε να πάρεις ναρκωτικά ούτε να γίνεις αλκοολικός για να το κάνεις αυτό. Πρόκειται για μια στάση ζωής που μπορεί να εφαρμοστεί από όλους μας έτσι κι αλλιώς. Κάνε ό, τι θέλεις αρκεί να μην κάνεις κακό σε άλλον. Άκου ό, τι μουσική θέλεις. Αν σου έρθει να ακούσεις την “Ιτιά τη λουλουδιασμένη”, το “despacito” και μετά να βάλεις Slayer, μην το πολυσκέφτεσαι, απλά κάντο. Αν σου έρθει να ακούσεις Justin Bieber πάρε δυο ασπιρίνες και θα νοιώσεις καλύτερα.
 
Πολλά από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα άλλαζαν από δίσκο σε δίσκο προσπαθώντας να είναι μέσα στην εποχή τους. Αυτοί που το έκαναν κρατώντας ταυτόχρονα την ταυτότητά τους και τον ήχο τους έκαναν και πολύ καλύτερη δουλειά, δημιουργώντας αριστουργήματα. Όταν οι Iron Maiden κυκλοφόρησαν τα ‘somewhere in time” και “seventh son of a seventh son”, οι περισσότεροι φίλοι μου τους «έκραξαν» γιατί είχαν βάλει πλήκτρα. Δισκάρες όμως είχαν γράψει κι ας ξίνισαν κάποιοι τότε. Όταν δημιουργείς κάτι να θυμάσαι πάντα ότι, δεν γίνεται να αρέσει σε όλους. Μπορεί να αρέσει σε λίγους ή σε πολλούς. Μπορεί να χρειαστεί να παιδεύεσαι για πολλά χρόνια μέχρι να βρεις το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Μπορεί επίσης να σου πάρει χρόνια μέχρι να βρεις το τι πραγματικά σου αρέσει. Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να τα παρατήσεις για κανένα λόγο, γιατί απλούστατα ό, τι κάνεις το κάνεις για εσένα πρώτα και ύστερα για κάποιους άλλους. Όσα εμπόδια κι αν έχεις να ξεπεράσεις φρόντισε να ελίσσεσαι αλλά να μην αλλάξεις τον πυρήνα σου.
 
Οτιδήποτε κι αν δημιουργείς, με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, φρόντισε να είσαι αυθεντικός. Είναι ο μόνος τρόπος για να είσαι περήφανος για αυτό που κάνεις. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Φώτης Τουμανίδης
Φώτης Τουμανίδης
Η μουσική ήταν πάντα ο καλύτερός μου φίλος. Ήταν δίπλα μου και με βοηθούσε να ξεπεράσω τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ήταν εκεί και στις όμορφες στιγμές, μεγεθύνοντας τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν τραγούδια που είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιες περιόδους της ζωής μου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτών των κομματιών. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω κι εγώ μουσική για να συνεισφέρω κάτι στην κοινωνία των φίλων της μουσικής. Παίζω μπάσο εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχω παίξει σε πολλές rock και metal μπάντες της πόλης, αλλά έχω παίξει επίσης, λαϊκά και παραδοσιακά, ελληνόφωνη ροκ, έντεχνα και πολλά άλλα… Είμαι ο Φώτης Τουμανίδης, μπασίστας των Emerald Sun και των Sunday Hats, και αυτή η στήλη έχει Rock και Metal ιστορίες της πόλης μας, γιατί χωρίς rock ‘n’ roll η σούπα δεν νοστιμεύει. «Κυλιόμενοι λίθοι»: κάθε 7, 17 και 27 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προετοιμαστείτε κατάλληλα. Η τελευταία σεζόν του Game of Thrones έρχεται!
Προετοιμαστείτε κατάλληλα. Η τελευταία σεζόν του Game of Thrones έρχεται!
με 0 Σχόλια 494 Views

Ο καιρός γαρ εγγύς! Τρεις εβδομάδες πριν την πρεμιέρα του 8ου και τελευταίου κύκλου του Game of Thrones, και υπάρχουν 5 πράγματα που πρέπει να γίνουν για να μας βρουν έτοιμους! Από την Ιωάννα Δούνδη


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή