Τραγουδοποιοί - τραγουδιστές τα τελευταία 3000 χρόνια…

3061 Views
Τραγουδοποιοί - τραγουδιστές τα τελευταία 3000 χρόνια… Τραγουδοποιοί - τραγουδιστές τα τελευταία 3000 χρόνια…

Από τον μουσικό Φώτη Τουμανίδη.

Από την εποχή του “παλαιόφωνου” του Charles Cross και του “φωνογραφικού κυλίνδρου” του Edison μέχρι το σημερινό streaming στο διαδίκτυο, έχουνε περάσει μόλις 150 χρόνια. Επί χιλιάδες χρόνια όμως πριν από αυτά, οι άνθρωποι έπαιζαν κάποιο όργανο και τραγουδούσαν ζωντανά.
 
Κάνοντας ένα ταξιδάκι με τη μηχανή του χρόνου, πίσω στην αρχαία Ελλάδα, βρίσκουμε τους κιθαρωδούς να παίζουν την κιθάρα –μια εφεύρεση του θεού Ερμή σύμφωνα με την παράδοσή μας –και να τραγουδούν ποιήματα της εποχής όπως τα έπη του Ομήρου για παράδειγμα. Το αστείο είναι ότι, σήμερα για να πούμε καμιά 15αριά τραγούδια, χρειαζόμαστε τους στίχους μπροστά μας σε αναλόγιο. Την εποχή εκείνη τα έπη τα μάθαιναν απ’ έξω, μιας και δεν καταγράφηκαν παρά αρκετούς αιώνες αργότερα, τον 6ο αι. π.χ. Οι αοιδοί, προομηρικοί ποιητές – εκτελεστές, κάτι σαν τους σημερινούς singer-songwriter, απήγγειλαν αυτοσχέδια ποιήματα με τη συνοδεία φόρμιγγας στα συμπόσια και στις εορταστικές εκδηλώσεις. Με τη βοήθεια της φαντασίας μπορώ να δω κάποιους από αυτούς, ντυμένους με μωβ ρουχισμό να τραγουδούν για την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα(gothic), και κάποιους γυμνασμένους να απαγγέλουν πολεμικές ιστορίες ή τους άθλους του Ηρακλή(epic). Με αυτόν τον τρόπο ζούσαν οι μουσικοί επί χιλιάδες χρόνια, αφού είναι καταγεγραμμένο ότι υπήρχαν πάντα επαγγελματίες μουσικοί.
.
Τραγουδοποιοί - τραγουδιστές τα τελευταία 3000
 
Επιστρέφουμε στον τελευταίο αιώνα τώρα και βλέπουμε την άνθιση της καταγραφής του ήχου, και κατ’ επέκταση και της εξάπλωσης της μουσικής όλων των ειδών σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Ο κάθε τραγουδοποιός μπορούσε να βρει καινούριους ακροατές χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οπαδών σε μια γεωγραφική περιοχή, είναι φυσικό ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης να κάνει και μια ζωντανή εμφάνιση. Μαζί με τη μουσική αναπτύχθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία από την οποία ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι. Μηχανικοί που εξέλισσαν τα μέσα ηχογράφησης, στούντιο ηχογράφησης, βιομηχανίες αναπαραγωγής δίσκων, δισκογραφικές εταιρίες που φρόντιζαν να πάει η μουσική όσο πιο μακρυά γινόταν για να βρουν υποψήφιους νέους ακροατές, καταστήματα που πουλούσαν τους δίσκους και πολλά άλλα. Η ζήτηση ηχογραφημένων τραγουδιών ήταν πάντα μεγάλη από τις πρώτες ακόμα εφευρέσεις  και όσο πιο προσιτά οικονομικά γινόταν τα μέσα αναπαραγωγής τόσο αυξανόταν. Παράλληλα με την καταγραφή του ήχου εφευρέθηκε και η καταγραφή της εικόνας και από το θέατρο γεννήθηκε ο κινηματογράφος. Η μουσική φυσικά δεν έμεινε μακρυά από αυτό το μέσο αναπαραγωγής και κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν τα μουσικά βίντεο. Πολύ καλός τρόπος διάδοσης ενός κομματιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Φαντάζομαι τι θα έκανε ο Όμηρος στην σημερινή εποχή αν μπορούσαμε να τον φέρουμε με την μηχανή του χρόνου προανέφερα. Απανωτά concept album με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, πιθανότατα σε progressive metal φόρμες. Τρέμε Operation Mindcrime.
 
Ο πυρήνας όμως όλων αυτών είναι ένας και δεν άλλαξε ποτέ όλες αυτές τις χιλιετίες. Ο τραγουδιστής μπροστά σε ακροατές αφηγείται μια ιστορία με την βοήθεια της μουσικής. Είναι τόσο απλό και η διαχρονικότητά του προκαλεί δέος. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αίσθηση, οργή (και αστυνομία...) στις «Σκηνές -με ευτράπελα- από ένα γάμο» (+βίντεο)
Αίσθηση, οργή (και αστυνομία...) στις «Σκηνές -με ευτράπελα- από ένα γάμο» (+βίντεο)
με 0 Σχόλια 1369 Views

Παρότι έχουμε παραβρεθεί σε εκατοντάδες συνεντεύξεις τύπου, λίγες ήταν αυτές που πέτυχαν απόλυτα τον σκοπό τους. Να μεταφέρουν δηλαδή το μήνυμα της παράστασης και να προκαλέσουν μεγάλο ντόρο. Για όλα αυτά, υπαίτιοι έξυπνα μυαλά από το θέατρο Σοφούλη...


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή