Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παίζει μουσική.

1401 Views
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παίζει μουσική. Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παίζει μουσική.

 
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή ΑΙ όπως είναι τα αρχικά της) αποτελεί, πλέον, μία πραγματικότητα στη ζωή μας. Μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας όπως μία ταινία επιστημονικής φαντασίας θα υποδείκνυε, ωστόσο βρίσκεται γύρω μας με κάθε τρόπο. Από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου έως την ασφάλεια ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί σπουδαίος σύμμαχος.
 
Πλέον, όμως, η ΑΙ έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο, που δεν είναι άλλο από πράγματα τα οποία συνήθως μόνο το ανθρώπινο μυαλό μπορούσε να συλλάβει. Όπως, ας πούμε, την παραγωγή μουσικής! Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που ένας υπολογιστής κατάφερε να συγγράψει και να παίξει έναν ολόκληρο δίσκο black metal μουσικής, ο οποίος είναι τόσο σωστά δομημένος που θα μπορούσε κάποιος να ορκιστεί ότι γράφτηκε από ανθρώπους.
 
Κι όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά αφού πρόκειται για τον πρώτο μουσικό δίσκο στον οποίο δεν έχει παρέμβει το ανθρώπινο χέρι! Ο δίσκος με τίτλο «Coditany of Timeness» του DADABOTS (το όνομα του υπολογιστή) είναι το αποτέλεσμα του project που ανέλαβαν να τρέξουν ο CJ Carr και ο Zack Zukowski. Δημιούργησαν ένα έργο πέντε τραγουδιών black metal, τα οποία δημιουργήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από αλγόριθμο υπολογιστή. Ακόμα και οι τίτλοι του δίσκου, όπως «Timension» ή «Wisdom Trippin’» αποτελούν τυχαίο δημιούργημα του υπολογιστή! Ακόμα και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου προήλθε από έναν αλγόριθμο!
 
Η μουσική παράχθηκε όταν οι δύο χειριστές τροφοδότησαν τον υπολογιστή με τους ήχους του άλμπουμ «Diotima» από το συγκρότημα «Krallice». Ο δίσκος του 2011 από το black metal συγκρότημα των ΗΠΑ «κόπηκε» σε μικρά ηχητικά κομμάτια και κατέληξε μέσω δικτύου οπτικών ινών στον υπολογιστή. Οι δύο άνδρες ζήτησαν στη συνέχεια από το σύστημα να προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε το κάθε κομμάτι να ακούγεται από εκεί κι έπειτα, μέχρις ότου βρει τις ακριβείς νότες που ακολούθησαν. Όταν τελείωσε η εκμάθηση του υπολογιστή, τότε ακολούθησε και το επόμενο βήμα.
 
Στην αρχή ο ήχος που παρήγαγε ο υπολογιστής ήταν θορυβώδης και τραχύς, σύμφωνα με τα λόγια του CJ Carr σε συνέντευξη που παραχώρησε. Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισε να γίνεται περισσότερο εκλεπτυσμένος κι επιλεκτικός, πάντοτε στα ακραία πλαίσια του black metal ήχου, καθώς έγιναν πάνω από πέντε εκατομμύρια «προβλέψεις» για το πώς θα έπρεπε να ακούγεται ένα τραγούδι.
 
Παρότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ΕΡ όπου δεν έχει γίνει χρήση μουσικών οργάνων κι ο υπολογιστής δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον ήχο που παράγει, ο δίσκος ακούγεται ευχάριστα. Το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με τον ήχο ενός live δίσκου, παρά με εκείνον ενός που δημιουργήθηκε στο στούντιο, ενώ περιλαμβάνει όλα όσα θα χρησιμοποιούσε μία πραγματική black metal μπάντα: ατμοσφαιρικά ιντερλούδια, τρέμολο στις κιθάρες, ακραία φωνητικά και εντυπωσιακή rhythm section.
 
Η εκμάθηση υπολογιστών ώστε να «σκέφτονται» όπως ένας άνθρωπος είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας ξενίζει, αποτελεί όμως πραγματικότητα. Αποδεικνύεται ότι, πλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γράφει και να παίζει μουσική ή να φτιάχνει εξώφυλλα δίσκων και δεν αποτελεί τη μόνη μορφή τέχνης που μπορεί να μιμηθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπολογιστές έχουν γράψει μικρά δοκίμια τρόμου και έχουν σχεδιάσει στολές για το Halloween. Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και την αυτόνομη δημιουργικότητα που μπορεί να αποκτήσει, όμως σίγουρα τα επιτεύγματά της είναι, ως τώρα, εξαιρετικά.
 
Ο τομέας της ΑΙ αποτελεί πεδίο έντονων ερευνών αφού τα όριά της είναι ακόμα ανεξερεύνητα. Για τον λόγο αυτόν, επιστήμονες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο μελετούν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει την ζωή των ανθρώπων. Μία γυναίκα που ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η Liv Boeree, που συνδυάζει τις σπουδές στην αστροφυσική ως απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, τις ικανότητές της στα παιχνίδια με τράπουλα και την αγάπη της για την μουσική.
 
Η πρώτη μορφή ΑΙ άλλωστε διαγωνίστηκε και κέρδισε τέσσερις επαγγελματίες παίκτες στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα, γι’ αυτό η Boeree έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον της. Μέσω του ιδρύματος REG (Raising for Effective Giving) προσφέρει συχνά χορηγίες στο Ινστιτούτο MIRI (Machine Intelligence Research Institute), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει σαν στόχο τις μελέτες σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και βοηθάει στην επίλυση των θεμάτων ασφαλείας που σχετίζονται με αυτήν.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή