Η «Κ» στη Σκάλα του Μιλάνου για την όπερα «Το Ελιξίριο της αγάπης». Εμπειρία ζωής, θέαμα ποιοτικό που μαγεύει…

3022 Views
Η «Κ» στη Σκάλα του Μιλάνου για την όπερα «Το Ελιξίριο της αγάπης». Εμπειρία ζωής, θέαμα ποιοτικό που μαγεύει… Η «Κ» στη Σκάλα του Μιλάνου για την όπερα «Το Ελιξίριο της αγάπης». Εμπειρία ζωής, θέαμα ποιοτικό που μαγεύει…

  

Από την Άννια Κανακάρη.
 
 
Όνειρο ζωής για τους λάτρεις της όπερας παγκοσμίως και ασφαλώς και δικό μου,  η παρακολούθηση μιας παράστασης στον ναό της Όπερας, το TEATRO ALLA SCALA, γνωστό σε όλους ως Σκάλα του Μιλάνου. Ίσως το γνωστότερο παγκοσμίως θέατρο Όπερας στον κόσμο, τόσο λόγω της εξαίσιας αρχιτεκτονικής και της υπέροχης ακουστικής του, όσο και λόγω της εμφάνισης σε αυτό των κορυφαίων καλλιτεχνών του είδους.
 
Πραγματοποιώντας το όνειρο μου, δράττομαι της ευκαιρίας να μοιραστώ μαζί σας τις στιγμές που έζησα, τη συγκίνηση μου και να παραθέσω κάποια σχόλια για την υπέροχη, ρομαντική και ανάλαφρη όπερα «Το Ελιξίριο της αγάπης».
 
Θα ήταν πραγματικά άδικο να μην προηγηθεί, μια αναφορά στο ιστορικό αυτό μνημείο της μουσικής, το μεγαλειώδες θέατρο που ακόμη και σήμερα, διακόσια πενήντα χρόνια περίπου μετά τα εγκαίνια του, διατηρεί απαράμιλλη την αίγλη και το μεγαλείο του. 
 
Το θέατρο ξεκίνησε να κτίζεται το 1776 σε αντικατάσταση του παλαιού θεάτρου που στέγαζε την Όπερα του Μιλάνου,το οποίο καταστράφηκε από φωτιά. Αρχιτέκτονας του ο Giuseppe Piermarini. Το αρχικό θέατρο βρισκόταν σε ένα στενό δρόμο με ψηλά  κτίρια απέναντι του που δεν βοηθούσαν καθόλου τα σχέδια του αρχιτέκτονακαι για το λόγο αυτό γκρεμίστηκαν. Στη θέση τους διαμορφώθηκε μια πανέμορφη πλατεία, στην μέση της οποίας τοποθετήθηκε το άγαλμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τους τέσσερις μαθητές του. Η πλατεία σήμερα αποτελεί έναν πανέμορφο, καταπράσινο και φιλόξενοτόπο αναψυχής για κάθε περαστικό.
 
.
Το κτίριο της Σκάλας, ενώ εξωτερικά δεν ενθουσιάζει, διατηρεί το μεγαλείο του ανεξίτηλο στο πέρασμα των αιώνων. Ένα κτίριο που παρόλο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές το 1943 από βομβαρδισμούς, μέσα σε τρία χρόνια επιδιορθώθηκε και συνέχισε να λειτουργεί. Στον χώρο λειτουργεί μουσείο, που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη ακόμη και αν δεν παρακολουθήσει μια παράσταση, να ξεναγηθεί στον προθάλαμο, να έχει οπτική επαφή με το εσωτερικό του θεάτρου και φυσικά να επισκεφτεί τα εκατοντάδες εκθέματα του μουσείου. Μεταξύ αυτών στολές και αξεσουάρ από παραστάσεις, μια μεγάλη ποικιλία από μουσικά όργανα παλαιότερων εποχών, αγάλματα, προτομές των σπουδαίων συνθετών που φιλοξένησε η Σκάλα, πίνακες συνθετών και τραγουδιστών της όπερας και άλλα αντικείμενα του θεάτρου. Ξεχωριστή θέση στο μουσείο κατέχει το πανέμορφο πορτρέτο της Μαρία Κάλλας. Αξιοσημείωτο είναι  ότι  όλοι οι τουρίστες, διαφόρων εθνικοτήτων, αναγνώριζαν την Μαρία Κάλλας και στεκόντουσαν με δέος μπροστά στον όμορφο πίνακα της. Ήταν μακράν το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο ανάμεσα σε όλους τους πίνακες. Τεράστια ικανοποίηση για την αναγνώριση μιας Ελληνίδας παγκοσμίως και τεράστια υπερηφάνεια για εμάς που μοιραζόμαστε την ίδια εθνικότητα. 
 
.
Το εσωτερικό του θεάτρου μεγαλοπρεπές. Τα χρώματα του, χρυσό και κόκκινο βελούδο, του δίνουν μια μεγαλειότητα που μεταφέρει τον επισκέπτη σε εποχές βασιλιάδων και ευγενών. Η ακουστική παροιμιώδης, για πολλούς η καλύτερη παγκοσμίως. Η σκηνή τεράστια σε βάθος, δίνει τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη να μεγαλουργήσει, καθώς με τη μηχανική υποστήριξη που παρέχεται και το κινούμενο πάτωμα δίνεται η δυνατότητα  στην φαντασία των δημιουργών να δράσει απεριόριστα. Ένας τεράστιος πολυέλαιος, βγαλμένος από το παρελθόν λούζει με φως τα καθίσματα. Η συγκίνηση και η χαρά ξεχειλίζουν. Περιμένοντας να αρχίσει η παράσταση το σκηνικό μαγεμένο, από άλλες εποχές. Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι επισκέπτες λάτρεις της όπερας τηρούν το dresscode που αιώνες κρατεί. Κυρίες με μακριά φορέματα και κύριοι με κοστούμια και παπιγιόν, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, θυμίζουν δεξίωση στο κάστρο κάποιου άρχοντα.
 
Και επιτέλους αρχίζει η παράσταση. Το «Ελιξίριο της αγάπης», ένα από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα έργα του GAETANO DONIZETTI. Ένα κωμικό μελόδραμα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Teatro della Canobiana στις 12 Μαϊου 1832. Το libretto ανήκει στον Ιταλό FELICE ROMANI τον διασημότερο ίσως συγγραφέα εκείνης της εποχής.
 
Η συγκεκριμένη παράσταση τελεί υπό την διεύθυνση του Ιταλού συνθέτη MICHELE GAMBA με τη συμμετοχή της χορωδίας και της εξαίσιας ορχήστρας του TeatroallaScala, ενώ ησκηνοθεσία είναι του διακεκριμένου Γερμανού σκηνοθέτη όπερας GRISCHA ASAGAROFF.
 
Η υπόθεση είναι η ιστορία του φτωχού Νεμορίνο που ερωτεύεται την όμορφη και πλούσια Αντίνα η οποία όμως τον απορρίπτει και σκοπεύει να παντρευτεί τον Μπελκόρε έναν αξιωματικό του στρατού. Απογοητευμένος ο Νεμορίνο καταφεύγει σε ένα πλανόδιο απατεώνα τον Ντουλκαμάρα που του πουλά ένα μπουκάλι κρασί ως το ελιξίριο που θα τον κάνει επιθυμητό σε όλες τις γυναίκες. Τελικά,μετά από πολλές περιπέτειες η Αντίνα πέφτει στην αγκαλιά του, όχι βέβαια λόγω του ελιξιρίου, αλλά γιατί αντιλαμβάνεται το μέγεθος της αγάπης του Νεμορίνο για εκείνη.
 
Στο ρόλο του Νεμορίνο ο φημισμένος τενόρος RENE BARBERA που ξεχώρισε καθ’ολη τη διάρκεια της παράστασης αλλά ειδικά κατά την άρια «unafurtivalagrima»,«ένα κρυφό δάκρυ», έναν πραγματικό ύμνο στην αγάπη, που συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
 
Υπέροχες πραγματικά και οι λοιπές ερμηνείες, της ROSAFEOLA στον ρόλο της Αντίνα, του AMBROGIO MAESTRI στον ρόλο του Ντουλκαμάρα και του MASSIMO CAVALLETTI στον ρόλο του Μπελκόρε.

Μια παράσταση με πάνω από πενήντα άτομα επί σκηνής, με πανέμορφα κοστούμια, με σκηνικά που μετακινούνταν και ταξίδευαν και το κοινό μαζί τους, με κίνηση, ζωντάνια, χιούμορ και ρομαντισμό που πραγματικά «ψυχαγώγησε»το κοινό, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.
.
To «Ελιξίριο της αγάπης» φιλοξενείται στην Σκάλα του Μιλάνο από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2019, και οι περισσότερες παραστάσεις είναι sold out εδώ και μήνες, παρά τις «τσιμπημένες» τιμές των εισιτηρίων.
 
Θεατρική εμπειρία ζωής, θέαμα ποιοτικό που πραγματικά μαγεύει….

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη