«Να τα πούμε» παραδοσιακά; Τα 10 καλύτερα κάλαντα της ελληνικής επικράτειας.

2281 Views
«Να τα πούμε» παραδοσιακά; Τα 10 καλύτερα κάλαντα της ελληνικής επικράτειας. «Να τα πούμε» παραδοσιακά; Τα 10 καλύτερα κάλαντα της ελληνικής επικράτειας.

  

Από τη Μαρία Γρηγοριάδου.

 
    Μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη γέννηση του Θεανθρώπου και την έλευση του νέου χρόνου τηρώντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Μια από τις παραδόσεις που ακολουθούν όλοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι τα κάλαντα. Ποιος δε θυμάται τον εαυτό του μικρό, με ένα τριγωνάκι στο χέρι, να τρέχει από πόρτα σε πόρτα για να πει τα κάλαντα; Ποιος δε θυμάται να ξυπνά παραμονή Χριστουγέννων από τα χτυπήματα της πόρτας και τις μελωδικές φωνές των παιδιών;
 
    Τι  είναι όμως τα κάλαντα; Τα κάλαντα είναι δημοτικά τραγούδια με ευχές που ψάλλονται κατά το έθιμο πριν από μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνεια και άλλες, συνήθως από μικρά παιδιά ή ομάδες ατόμων με τη συνοδεία τριγώνου, λαούτου, νταουλιού ή φλογέρας. Τα παιδιά πριν ξεκινήσουν να τραγουδούν, ρωτούν την εθιμοτυπική ερώτηση «Να τα πούμε;» και καταλήγουν με τις πρέπουσες ευχές και τα «Χρόνια Πολλά». Φυσικά στο τέλος ο νοικοκύρης πρέπει να δώσει το απαραίτητο φιλοδώρημα είτε σε χρήματα, όπως συνηθίζεται σήμερα, είτε σε εδέσματα που συνηθιζόταν τις παλαιότερες εποχές.
 
  Τα κάλαντα προέρχονται από τη λέξη «calenda» που στα λατινικά σημαίνει αρχή του μήνα και παραπέμπει στην Πρωτοχρονιά του Ιανουαρίου, που ξεκίνησε να εορτάζεται κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα κάλαντα προέρχονται από το έθιμο «Ειρεσιώνη» της αρχαιότητας, όπου τα παιδιά από ίδιους γονείς περιφέρονταν ψάλλοντας στους δρόμους την 7η μέρα του Πυανεψίωνος μηνός.
 
   Υπάρχουν πολυάριθμες παραλλαγές στα κάλαντα ανά την Ελλάδα, γι’ αυτό και χωρίζονται σε κατηγορίες, όπως εθνικά ή αστικά και τοπικά ή παραδοσιακά. Μόνο για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έχουν αναφερθεί 30 παραλλαγές στον Ελλαδικό χώρο.
 
  Δείτε παρακάτω μερικές από τις ωραιότερες εκδοχές που έχουν τα παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα κατά τόπους στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Στην πραγματικότητα η έκταση μερικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, απλώς επιλέχθηκε ένα απόσπασμα για τραγουδιέται εύκολα.
 
 

Οι παραδόσεις για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και όλες τις μέρες του δωδεκαημέρου είναι πλούσιες. Δε χρειάζεται να γιορτάζουμε πάντα με γεμάτα τραπέζια, περριτές αγορές, ατελείωτα δώρα. Χαρείτε το εορταστικό κλίμα των ημερών μαζί με τις οικογένειες και ανθρώπους που αγαπάτε, μοιράζοντας αγάπη κι απολαμβάνοντας απλές 

Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή