Η «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με «Κάρμεν» σε όλη την Ελλάδα. Πρόγραμμα περιοδείας.

235 Views
Η «Όπερα της Βαλίτσας»  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με «Κάρμεν» σε όλη την Ελλάδα. Πρόγραμμα περιοδείας. Η «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με «Κάρμεν» σε όλη την Ελλάδα. Πρόγραμμα περιοδείας.

Η «Όπερα της Βαλίτσας»  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με «Κάρμεν» σε όλη την Ελλάδα. Πρόγραμμα περιοδείας.

Η θρυλική όπερα του Μπιζέ, «Κάρμεν», είναι η νέα παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), η οποία θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στον θάνατο. Η σκηνοθέτρια της όπερας, Αγγέλα - Κλεοπάτρα Σαρόγλου, έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Η «Όπερα της Βαλίτσας» ξεκίνησε το 2011 από την ΕΛΣ ως μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στον μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου.

Η παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, Mουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών μονωδών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα. Παράλληλα με την Όπερα της Βαλίτσας, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει εκπαιδευτικές δράσεις στις πόλεις που θα επισκεφθεί, σε συνεργασία με το Future Library.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Αγγέλα-Kλεοπάτρα Σαρόγλου, σκηνικά: Γιώργος Κολιός, κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας, πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης, Σοφία Ταμβακοπούλου, Δόμνα Χάλαρη.

Eρμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)
Nτον Ζοζέ: Φίλιππος Μοδινός - Δημήτρης Πακσόγλου - Δημήτρης Σιγαλός - Γιάννης Χριστόπουλος, Εσκαμίγιο/Μοράλες:  Άκης Λαλούσης  - Αρκάδιος Ρακόπουλος - Γιάννης Σελητσανιώτης  - Διονύσης Τσαντίνης, Θουνίγα/Ντανκαΐρε: Νικόλαος Καραγκιαούρης - Γιώργος Ματθαιακάκης - Κώστας Μαυρογένης - Διονύσης Τσαντίνης, Κάρμεν: Κασσάνδρα Δημοπούλου - Ινές Ζήκου - Διαμάντη Κριτσωτάκη - Μαρισία Παπαλεξίου, Μικαέλα/Φρασκίτα: Αντωνία Καλογήρου - Σοφία Μητροπούλου - Δέσποινα Σκαρλάτου, Μερσέδες: Μαρία Βλαχοπούλου - Ελένη Δάβου - Αθηνά Καστρινάκη - Βίκυ Τσιλιακού.

Οι «σταθμοί» του ταξιδιού της Όπερας της Βαλίτσας

29 Ιανουαρίου - Δημοτικό Θέατρο, Λαμία

1 Φεβρουαρίου - Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα, Ναύπακτος

13 Φεβρουαρίου - Δημοτικό Ωδείο, Λάρισα

15 Φεβρουαρίου - Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Βόλος

27 Φεβρουαρίου - Δημοτικό Θέατρο, Κόρινθος

1 Μαρτίου - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, Τρίπολη

7 Μαρτίου - Μέγαρο Χορού, Καλαμάτα

10 Μαρτίου - Πνευματικό Κέντρο, Σπάρτη

19 Μαρτίου - Ιόνιος Ακαδημία, Κέρκυρα

22 Μαρτίου - Αίθουσα Β. Πυρσινέλλας, Ιωάννινα

29 Μαρτίου - Δημοτικό Θέατρο, Γρεβενά

31 Μαρτίου - Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, Βέροια

3 Απριλίου - Συνεδριακό Κέντρο Δημοπρατηρίου, Καστοριά

23 Απριλίου - Δημοτικό Θέατρο, Αλεξανδρούπολη

25 Απριλίου - Θέατρο Μουσικού Σχολείου, Δράμα

28 Απριλίου - Θέατρο Άνετον, Θεσσαλονίκη

7 Μαΐου - Πνευματικό Κέντρο, Χανιά

9 Μαΐου - Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο

13 Μαΐου - Κινηματοθέατρο ΡΕΞ, Άγιος Νικόλαος

21 Μαΐου - Παπαστράτειο Μέγαρο, Αγρίνιο

23 Μαΐου - Πολιτιστικό Κέντρο, Πρέβεζα

28 Μαΐου - Αίθουσα Διοικητηρίου, Λειβαδιά

Ώρα έναρξης παραστάσεων 8 μ.μ. - Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας , τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσωπικότητες της μουσικής: Ozzy Osbourne. Από τον μουσικό Φώτη Τουμανίδη.
Προσωπικότητες της μουσικής: Ozzy Osbourne. Από τον μουσικό Φώτη Τουμανίδη.
434 Views
 Όχι, δεν χρειάζεται να γράφω μόνο για όσους πέθαναν. Μπορώ να γράψω για μουσικούς που έχουν τεράστια πορεία αλλά δεν έχουν εγκαταλείψει τον τρισδιάστατο τούτο κόσμο. Ο Όζυ Όζμπορν από το Μπίρμιγχαμ είναι ο επόμενος στόχος μου. Γράφει ο Φώτης Τουμανίδης

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή