Ότι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία Μνήμης του Ολοκαυτώματος από την Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο

655 Views
Ότι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία Μνήμης του Ολοκαυτώματος από την Κ.Ο.Θ.  στο Μέγαρο Ότι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία Μνήμης του Ολοκαυτώματος από την Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο

 

Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνέντευξη τύπου με αφορμή την συναυλία που συνδιοργανώνει η ΙΚΘ, η ΚΟΘ και ο ΟΜΜΘ με αφορμή την συναυλία της ΚΟΘ με τον Gil Shaham για την ‘Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος’ στην οποία παρέστησαν οι Πρόεδροι του ΟΜΜΘ κ. Βασίλης Γάκης, της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και του ΕΤΟΣ κ. Στάθης Γεωργιάδης
 
Ο Προέδρος του ΟΜΜΘ κ Βασίλης Γάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια αναφορά στην Άννα Φρανκ, μια προσωπικότητα-σύμβολο της ζωής και των μαρτυρίων των Εβραίων πολιτών της εποχής.
 
Ακολούθως επισήμανε ότι
«…Το πέπλο σιγής δεν πρέπει να καλύψει τα πάντα. Γιατί η σιωπή είναι μια ηθική χρεοκοπία η οποία όχι μόνο «βαραίνει» συνειδήσεις, αλλά ενισχύει τις προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν στοχευμένα να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.
 
Εμείς, ως Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα αναδείξουμε όπως αρμόζει την ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος.
 
Θα την προσεγγίσουμε μέσω της Τέχνης και θα την προβάλλουμε στο κοινό όπως πράξαμε με τη γενοκτονία των Αρμενίων, όπως θα πράξουμε και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 
Βλέπετε, η χώρα μας έχει ζήσει την τραγωδία δυο Γενοκτονιών. Των Ελλήνων του Πόντου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Εβραίων συμπολιτών μας…».
 
Επίσης τόνισε ότι “Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν πρέπει να περιορίζεται στο πένθος ενός μόνο λαού, αλλά είναι ένα ιστορικό τραύμα που πρέπει να κατέχει εξέχουσα διδακτική θέση στην παγκόσμια
Ιστορία.”
 
Δε δίστασε να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους μια προσωπική εμπειρία που είχε μικρός, καθώς ο παππούς του που είχε στη δούλεψή του έναν Εβραίο, τον πήγε στη συναγωγή μια μέρα κοντά στη μαύρη αυτή επέτειο και αντιλήφθηκε τη σημαντικότητα του γεγονότος και με αυτόν τον τρόπο του φύτεψε έναν σπόρο που βιωματικά ο ίδιος ανακάλυψε πόσο σημαντικός ήταν.

 

 

Ο Πρόεδρος της IΚΘ κ Δαυίδ Σαλτιέλ, αφού έκανε γνωστό για μια ακόμη φορά το αίτημα της ΙΚΘ και την αναγκαιότητα αυτού να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας πλατεία Μνήμης και μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι:

 
«….Στην Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι 50.000 από τους οποίους Θεσσαλονικείς.
 
Σε περιστάσεις όπως αυτή, τέτοιες συνεργασίες πολιτισμού αναδεικνύουν, με όχημα τις νότες έργων μεγάλων δημιουργών της μουσικής, τη σημασία που πρέπει να δείχνουμε καθημερινά σε θέματα αλληλεγγύης, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων…. »
 
 Τέλος πληροφόρησε το κοινό για το πρόγραμμα της συναυλίας το οποίο ξεκινάει με τον Ψαλμό 22 και ανέφερε ότι αυτόν τον Ψαλμό τραγουδούσαν στην επιστροφή τους από τα στρατεύματα συγκέντρωσης οι επιζήσαντες Εβραίοι και συνέχιζαν να τον τραγουδούν έπειτα στις συναγωγές.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΤΟΣ κ Στάθης Γεωργιάδης σημείωσε ότι:
 
H 27η Ιανουαρίου εκτός από Εθνική Ημέρα Μνήμης είναι και μέρα περισυλλογής. Πρέπει να είναι μια μέρα διαρκής υπόμνησης ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Έχω στη μνήμη μου πολλές ιστορίες από τις διηγήσεις τουΧάιντςΚούνιο που επέζησε από τη φρίκη των στρατοπέδων και ξέρω πόσο σημαντική είναι η μνήμη και πόσο επίκαιρο είναι το μήνυμα της Ημέρας. Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟΘ συνεργάζεται πάλι με την ΙΚΘ και τον ΟΜΜΘ για μια σημαντική συναυλία με ένα εξέχοντα σολίστα…»
 
 
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ΚΟΘ  κ. Ζώη Τσόκανου με την σειρά τηςανέφερε στο σημείωμα της ότι :
 
Ευχή όλων μας είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι με τη μουσική μας την Κυριακή στη διατήρηση της μνήμης όσων έχασαν τη ζωή τους στα κολαστήρια και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ μία τέτοια φρικαλεότητα.
 
«…Μέσα από το σύντομο πρόγραμμα που της συναυλίας επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε διάφορα συναισθήματα και συνδέσεις στο νου των ακροατών με αυτή την επέτειο και τα πολλαπλά της μηνύματα.
 
Το Αντάτζιο του Μπάρμπερ είναι τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο γιατί δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο με τα ανεβοκατεβάσματά του που οδηγούν σε μία πνευματική ανύψωση.
 
Το Κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν είναι ένας μικρός μουσικός κόσμος από μόνος του. Το πληρέστερο έργο του σχετικού ρεπερτορίου και το μοναδικό του είδους που έγραψε ο Μπετόβεν, ο οποίος στοχάζεται πάνω σε έννοιες όπως ο Έρωτας, η Ελευθερία και η Δημοκρατία…».

 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την συναυλία των Γιάννη Κότσιρα & Γιώτας Νέγκα στο θέατρο Δάσους.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την συναυλία των Γιάννη Κότσιρα & Γιώτας Νέγκα στο θέατρο Δάσους.
με 9 Σχόλια 1344 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναυλία Γιάννη Κότσιρα & Γιώτας Νέγκα στο θέατρο Δάσους 1 Ιουνίου

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή