Κωνσταντίνος Παντελίδης και Orpheus Soloists Ensemble στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

825 Views
Κωνσταντίνος Παντελίδης και Orpheus Soloists Ensemble στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παντελίδης και Orpheus Soloists Ensemble στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

 
Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 21.00, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μια συναυλία μπαρόκ μουσικής με το μουσικό σύνολο Orpheus Soloists Ensemble, με τρία  επιλεγμένα έργα, τα οποία αναδεικνύουν, με χαρακτηριστικό τρόπο την ταυτότητα του καθενός από τους τρείς συνθέτες, μέσα από την ηχοχρωματική παλέτα εγχόρδων, πνευστών και φωνής.  Θα ερμηνευτούν το κοντσέρτο του G.F.Telemann για σόλο βιόλα και έγχορδα, η Τρίο σονάτα του συνθέτη από τη Βοημία Jan Dismas Zelenka για όμποε, βιολί, φαγκότο, κοντραμπάσο  και μπάσο κοντίνουο, και τέλος η περίφημη Καντατα "Arianna a Naxos" του J.Haydn για φωνή και έγχορδα.
 
Ερμηνεύουν οι μουσικοί:
Jung Eun Lee, Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, βιολί
Παύλος Μεταξάς, Βιόλα, Zoran-Stepa Stepic, Βιολοντσέλο 
Γιώργος Πολυχρονιάδης, Κοντραμπάσο, Δημήτρης Κίτσος, Όμποε 
Κώστας Βαβάλας, Φαγκότο, Eljona-Ελένη Σινιάρη, Τσέμπαλο 
Σταματία Μολλούδη, Μέτζο σοπράνο. Διεύθυνση  : Λίζα Ξανθοπούλου
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού συνόλου Orpheus Soloists έχει ο Δημήτρης Κίτσος.
 
Για τους Orpheus Soloists Ensemble έχει ειπωθεί:
“... ο άψογος συγχρονισμός, ο όμορφος ήχος, η ισορροπία και ο διάλογος μεταξύ των οργάνων, αποτελούν πολύ δυνατά στοιχεία αυτού του συνόλου…”
"...εντυπωσιακή μουσική έκφραση..."
"…με πολύ ωραίους χρωματισμούς και δυναμικές, με καθαρή άρθρωση και ευαισθησία, το σύνολο κατάφερε να δώσει κατεύθυνση σε κάθε φράση, να «κτίσει» προς τις κορυφώσεις και να αναδείξει με σαφήνεια τη δομή του έργου…"
Οι Orpheus Soloists από τις πρώτες τους κιόλας εμφανίσεις, κέρδισαν τον ενθουσιασμό, την αγάπη αλλά και την υποστήριξη του κοινού. Εξέχουσες προσωπικότητες μουσικών όπως Μαρία Αστεριάδου, Vladimir Mendelssohn, Philipp Jundt, Hanna Weinmeister, Kurt Nikkanen, Rudolf Koelman,  Λεωνίδας Καβάκος αποτελούν συνεργαζόμενα μέλη του συνόλου σε παραγωγές εντός και εκτός Ελλάδος. Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του ensemble είναι το εκπαιδευτικό. Για την περίοδο 2009-2010 οι Orpheus Soloists αποτέλεσαν ensemble in residence στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. To 2012, οι Orpheus Soloists διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στα πλαίσια του οποίου οι νέοι μουσικοί που διακρίθηκαν προετοιμάζονται για να συμπράξουν σε συναυλίες και projects του συνόλου.
Για το έτος 2013 οι Orpheus Soloists έχει την τιμή να είναι ensemble in residence στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει συναυλίες μουσικής δωματίου σε συνεργασία με εξαίρετους σολίστες και σύνολα, πρωτοποριακά projects, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραγωγές όπερας, και workshops. Η φετινή σαιζόν επιφυλάσσει εξαιρετική συναυλιακή παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της, με κορυφαία τη συμμετοχή του συνόλου στο St George International Music Festival και τη συνεργασία με διακεκριμένους καλλιτέχνες διεθνούς κύρους. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου έχει ο Δημήτρης Κίτσος.
 
Στο Κρατικό Ωδείο οι Orpheus Soloists Ensemble θα παρουσιάσουν το παρακάτω πρόγραμμα:
 
G.Ph.Telemann, Concerto for viola in G-Dur
Largo, Allegro, Andante, Presto
 
Παύλος Μεταξάς, σόλο βιόλα
 
Jung Eun Lee, βιολί 1
Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, βιολί 2
Zoran-Stepa Stepic, βιολοντσέλο
Eljona-Ελένη Σινιάρη, τσέμπαλο
 
---
 
J.D.Zelenka, Triosonata No III
Adagio, Allegro, Largo, Allegro-Tempo giusto
 
Jung Eun Lee, βιολί
Δημήτρης Κίτσος, όμποε
Κώστας Βαβάλας, φαγκότο
Γιώργος Πολυχρονιάδης, κοντραμπάσο
Eljona-Ελένη Σινιάρη, τσέμπαλο
 
---
 
J. F.Haydn, Arianna a Naxos
 
Σταματία Μολλούδη, μέτζο σοπράνο
Λίζα Ξανθοπούλου, διεύθυνση
 
Jung Eun Lee, βιολί 1
Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, βιολί 2
Παύλος Μεταξάς, σόλο βιόλα
Zoran-Stepa Stepic, βιολοντσέλο
Eljona-Ελένη Σινιάρη, τσέμπαλο
 
Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, 20/2/2019 ώρα 21.00
Είσοδος 8 και 5 ευρώ
 
 
Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 21:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, θα παρουσιαστεί και θα ερμηνευτεί το  μουσικό άλμπουμ, έργο του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Κωνσταντίνου Παντελίδη.
 
H είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η κ. Λόλα Τότσιου – πιανίστα και διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου, ενώ για το έργο του θα μιλήσει ο ίδιος ο συνθέτης, Κωνσταντίνος Παντελίδης.
 
Στο πιάνο θα ερμηνεύσει ο Νίκος Σταυλάς.
 
 
Ο Κωνσταντίνος Παντελίδης είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πιάνο, ανώτερα θεωρητικά), απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (σύνθεση), διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου (PhD composition), μέλος Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς σύνθεσης, έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.
 
 
Το άλμπουμ «Musical pictures» για πιάνο περιέχει δώδεκα μικρά κομμάτια με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και απευθύνεται σε σπουδαστές ωδείων. Στην ποικιλομορφία των μουσικών εικόνων οι νέοι πιανίστες μπορούν να επιλέξουν τις πιο ενδιαφέρουσες γι’ αυτούς, και μαζί με τους δασκάλους τους να προτείνουν τη δική τους μοναδική ερμηνεία. 
 
 
Ο στόχος του έργου «Musical pictures»είναι η γνωριμία με καινούργια, ασυνήθιστα για νέους μουσικούς, ακούσματα μουσικής ύλης με απρόοπτες τονικές ολισθήσεις και οξύτητα διάφωνων συνηχήσεων. Τα αντιστικτικά στοιχεία και ο συγκοπικός ρυθμός υποδεικνύουν στους νέους ερμηνευτές την αναγκαιότητα αντιμετώπισης σημαντικών τεχνικών δυσκολιών. Τα μικρά κομμάτια μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα μουσικής φόρμας, από απλή τριμερή, μέχρι πιο σύνθετη με γνωρίσματα ρόντο και στοιχεία δραματουργικής ανάπτυξης.
 
Ο εμπλουτισμός του παιδικού πιανιστικού ρεπερτορίου με ενδιαφέροντα κομμάτια, που ξεχωρίζουν από λαμπερές μελωδίες και εύκολα αναγνωρίσιμο θεματικό υλικό, αποτέλεσε το βασικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτού του άλμπουμ.
 
Το έργο πήρε υψηλές κριτικές μουσικών, καθηγητών πιάνου, συνθετών, ανάμεσα στους οποίους και ο καταξιωμένος Ρώσος συνθέτης Sergei Slonimsky.
 
«Κατά τη γνώμη μου οι «Μουσικές ζωγραφιές» για πιάνο του Κωνσταντίνου Παντελίδη παρουσιάζουν ενδιαφέρον για καθηγητές και σπουδαστές ωδείων. Τα κομμάτια έχουν χαρακτήρα, είναι ζωντανά και μπορούν επιτυχώς να ερμηνεύονται από παιδιά». S.Slonimsky
 
Η παρτιτούρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Compozitor Publishing House - Saint Petersburg», διανέμεται στην Ελλάδα από τα καταστήματα «Φίλιππος Νάκας».

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1423 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή