Μαγική βραδιά στο Μέγαρο με τον θρυλικό Μπέντζαμιν Ζάντερ και τη σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης

3166 Views
Μαγική βραδιά στο Μέγαρο με τον θρυλικό Μπέντζαμιν Ζάντερ και τη σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης Μαγική βραδιά στο Μέγαρο με τον θρυλικό Μπέντζαμιν Ζάντερ και τη σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης

  Είδε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα. 

 

Facebook Instagram


Μια σπουδαία Ορχήστρα κι έναν θρυλικό μαέστρο φιλοξένησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Μπέντζαμιν Ζάντερ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Ιδρυτής της Ορχήστρας, έδωσαν μια εξαιρετική συναυλία και σήμαναν την έναρξη του θερινού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής. Εκατό νέοι μουσικοί ηλικίας από 12 έως 21 ετών, ταξίδεψαν το κοινό για δύο ώρες περίπου ενώ πλημμύρισαν την Αίθουσα Φίλων Μουσικής με τους ήχους τους και το ταλέντο τους. Μαζί τους στη σκηνή ανέβηκε και η ανερχόμενη σοπράνο Sofia Fomina, η οποία ομόρφυνε με τη φωνή της το 4ο μέρος της 4ης Συμφωνίας του Μάλερ.

Αρχικά η συναυλία ξεκίνησε με τους 100 νεότατους μουσικούς επί σκηνής να κάνουν το ζέσταμά τους και να καλωσορίζουν με αυτόν τον δικό τους τρόπο τους θεατές. Μόλις ήρθε η ώρα να αρχίσει η συναυλία στη σκηνή ανέβηκε ο μαέστρος και προλόγισε ό,τι μας είχαν ετοιμάσει στο πρόγραμμα. Το πρώτο κομμάτι ήταν του Ρώσου Ντμίτρι Σοστακόβιτς, η «Εορταστική Εισαγωγή, έργο 96» το οποίο, όπως μας πληροφόρησε ο μαέστρος, ο συνθέτης το έγραψε όταν πέθανε ο Στάλιν καθώς ήταν χαρούμενος και η εύθυμη διάθεσή του στιγμάτισε αυτό το έργο του. Δεύτερο στη σειρά κομμάτι ήταν του επίσης μεγάλου Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Παραλλαγές σε ένα θέμα Ροκοκό, έργο 33» με σολίστ στο τσέλο τον Zlatamir Fung, ένα κομμάτι ρομαντικό, μελωδικό κι ευαίσθητο. Στο Β’ μέρος η Ορχήστρα ερμήνευσε μοναδικά την «4η Συμφωνία σε σολ μείζονα» του Γκούσταβ Μάλερ με σοπράνο τη Sofia FominaΜια σπουδαία και συγκινητική Συμφωνία που μιλά για ένα φτωχό παιδί που κάποια στιγμή βρίσκεται στον Παράδεισο και νιώθει όλη αυτή τη γαλήνη, την ασφάλεια και την αγαλλίαση, την ένταση της συγκίνησης που βγάζει η μουσική. Ειδικά η ερμηνεία του 3ου μέρους της Συμφωνίας ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ενώ ο πλούσιος ήχος της με τις εναλλαγές της μας περικύκλωσε και μας ανήγαγε ψυχικά σε κάτι όμορφο και ήρεμο.


Νομίζω ό,τι και να γράψει κανείς για το άρτιο αποτέλεσμα και τους συντελεστές αυτής της συναυλίας θα είναι λίγο. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, με τα νεαρά μέλη της μας μάγεψε με τον ήχο της. Ένα σπουδαίο σύνολο εκατό μουσικών που απέδιδαν αρμονικά κάθε ήχο κάτι που φανέρωνε τον επαγγελματισμό τους αλλά και την εμβάθυνση που κάνουν αυτά τα παιδιά για να παίξουν και να παρουσιάσουν τα έργα. Θαυμάσιοι νέοι μουσικοί από 12-21 ετών που από τώρα έχουν φτάσει να έχουν ένα επίπεδο πολύ καλύτερο κι από άλλες επαγγελματικές ορχήστρες. Ο μαέστρος Μπέντζαμιν Ζάντερ ήταν μια γενναιόδωρη και προσιτή φιγούρα επί σκηνής που μας κέρδισε αμέσως μόλις ανέβηκε στο πόντιουμ. Μόλις μας καλωσόρισε, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρισκόταν στην Ελλάδα κι ευθύς αμέσως ξεκίνησε να μας εξηγεί μ’ έναν απλό και παιδαγωγικό, θα λέγαμε, τρόπο τι θα ακούγαμε στη συνέχεια. Άλλωστε είναι γνωστός ο τρόπος διαπαιδαγώγησης και διδασκαλίας που εφαρμόζει στους νεότερους. Παρ’ όλη την ώριμη ηλικία του, είχε τόση ζωντάνια μέσα του που έδινε μια δική του φρεσκάδα στην επικοινωνία τόσο με το κοινό όσο και με τους μουσικούς. Ενθουσιώδης και πατρικός μας έκανε να αισθανθούμε αμέσως οικεία και να αφεθούμε στη μαγεία της μουσικής οποίος δεν είναι απλώς ένας μαέστρος αλλά είναι ένας έμπειρος δάσκαλος ο οποίος έχει εμπνεύσει όχι μόνο μουσικούς αλλά και πολιτικούς κι επιχειρηματίες. Η διορατικότητά του, η ερμηνεία του πάνω στα κομμάτια και η εσωτερική προσέγγισή τους ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους παρακολούθησαν τη συναυλία.Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν ο βιολοντσελίστας Zlatamir Fung, ο μοναδικός Αμερικανός καλλιτέχνης που απέσπασε το Α’ Βραβείο στο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για τσέλο εδώ και σαράντα χρόνια. Ο νεαρός 22χρονος ξεχώρισε για την δεξιοτεχνία του και την ευαισθησία στην ερμηνεία τουαν και ο ήχος του θα μπορούσε να είναι λίγο πιο γεμάτος. Το κοινό ενθουσιασμένο του χάρισε το πιο δυνατό χειροκρότημα κι εκείνος μας χάρισε άλλα δυο encore. Η Sofia Fomina, μια νέα ανερχόμενη σοπράνο λάμπρυνε με τη φωνή της το 4ο μέρος της Συμφωνίας του Μάλερ ενώ στο τέλος μας χάρισε ένα encoreκι ερμήνευσε τη γνωστή άρια «Τραγούδι στο Φεγγάρι» από την όπερα του Dvořák “Rusalka”. Μια όμορφη, καλλιεργημένη και με όγκο φωνή που η συνεχόμενη μελέτη κι εμπειρία θα εξελίξουν σε μια υψηλών προδιαγραφών σοπράνο.

Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης ήταν μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για όσους την παρακολούθησαν. Η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής γέμισε με ταλαντούχους νέους που ταξίδεψαν για να γιορτάσουν και να διαδώσουν τη μουσική. Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της Ορχήστρας, τα μέλη της μαζί με τον ιδρυτή, δάσκαλο και μαέστρο τους, ταξιδεύουν στον κόσμο κι ανά την Ελλάδα μ’ ένα εμπνευσμένο μουσικό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμά τους περιέλαβαν καθόλου τυχαία έργα καθώς περιείχαν έργα δύο Ρώσων συνθετών για να δείξουν ότι ο Πολιτισμός ενώνει ως ένα ηχηρό μήνυμα στα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Εκατό ταλαντούχοι νέοι, ένας εμπνευσμένος μαέστρος, ένας εκπληκτικός βιολοντσελίστας και μια ανερχόμενη σοπράνο μας καθήλωσαν με τη μουσική τους και μας γέμισαν χαμόγελο και αισιοδοξία σε μια από τις συναυλίες της χρονιάς για το κοινό της Θεσσαλονίκης.
 
Δείτε & αυτά:
.
Είδαμε & Σχολιάζουμε: 
Θέατρο εδώ. Συναυλίες εδώ
Σινεμά εδώ. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε εδώ
Κερδίστε προσκλήσεις εδώ.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή',
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 2174 Views

Δεν κρατάμε έναν άνθρωπο δίπλα μας αν δε θέλει να μείνει. Ούτε περιμένουμε από τον άλλο να μας πει να φύγουμε αν εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θέλουμε να φύγουμε.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη