Στην πόλη του μετά από 54 χρόνια επιστρέψει ο Νιόνιος για μια ξεχωριστή στιγμή…

2361 Views
Στην πόλη του μετά από 54 χρόνια επιστρέψει ο Νιόνιος για μια ξεχωριστή στιγμή… Στην πόλη του μετά από 54 χρόνια επιστρέψει ο Νιόνιος για μια ξεχωριστή στιγμή…

«Κάθομαι και σκέφτομαι, ρε παιδιά, ότι από μια μεριά καλό είναι να προσγειώνεται κάποτε κανείς, έστω και απότομα. Από την άλλη, όμως, το τραγούδι θέλει πέταγμα, θέλει γλέντι και γιορτή». Αυτό «το γλέντι, τη γιορτή», την αισιόδοξη νότα που μας λείπει, την αναγκαία απόδραση από το μουντό παρόν, ο Διονύσης Σαββόπουλος όχι μόνο υποστηρίζει πως οφείλει να υπάρχει στη μουσική, αλλά και την αναδίδει μέσα από τα κομμάτια του. Στίχοι δικοί του όμορφοι, πηγαίοι, αληθινοί ανέθρεψαν γενιές και οι μουσικές του συντρόφευσαν στιγμές όχι μόνο χαράς, αλλά και πιο δύσκολες προσφέροντας αυτό που λέμε «ελπίδα». Ο Θεσσαλονικιός «Νιόνιος» 54 χρόνια μετά την οριστική εγκατάστασή του στην Αθήνα, θα επιστρέψει στην πόλη μας και συγκεκριμένα στο ΑΠΘ για μια ξεχωριστή για εκείνον στιγμή. Την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.
 
Αν και στο παρελθόν, φοιτούσε στην Νομική Σχολή του πανεπιστημίου, ο μεγάλος τραγουδοποιός θα τιμηθεί από το τμήμα Φιλολογίας για την αναγνώριση της μακράς και διακεκριμένης προφοράς του στην ελληνική στιχουργική και μουσική. Όπως αποφασίσθηκε ομόφωνα από το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου, ο Σαββόπουλος είναι άξιος της διακρίσεως αυτής, καθώς η μουσική του προσφορά στον ελληνικό πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο είναι ανεκτίμητη. Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του τμήματος ο Διονύσης Σαββόπουλος «κατόρθωσε με τον τρόπο του αυτό που μόνο η σημαντική τέχνη μπορεί να κατορθώσει. Ο ήχος της μουσικής του και η φωνή της ποίησής του, ένα άλλοτε ρομαντικό, άλλοτε αισθησιακό και άλλοτε ελευθεριάζον αμάλγαμα, αποτελούν ένα από τα πιο ερεθιστικά και τιμαλφή τεκμήρια της ζωής που ζήσαμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
 
Ίσως εύλογα να αναρωτηθούν και ορισμένοι πώς είναι δυνατόν ο Σαββόπουλος να τιμάται από τη Φιλοσοφική Σχολή και όχι, λόγου χάρη, από κάποιο τμήμα Μουσικών Σπουδών; Η απάντηση έγκειται στο ότι ο σπουδαίος δημιουργός θα βραβευθεί  για την αριστουργηματική στιχουργική του στην οποία εστιάζει η Φιλοσοφική Σχολή και εξετάζοντας το σύνολο του έργου του υπό λογοτεχνικό πρίσμα, προβαίνει στην αναγόρευσή του σε διδάκτορα. Επιπλέον, εισήγαγε την έννοια του «τραγουδοποιού» στον ελληνική μουσική πραγματικότητα. Συνθέτει στιχουργικά και μουσικά, αλλά και τραγουδά ο ίδιος μουσικά κομμάτια που καταφέρνουν και παραμένουν γνωστά και αγαπητά πολλά χρόνια ύστερα από την πρώτη κυκλοφορία τους.
 
Έτσι, λοιπόν, ο Σαββόπουλος την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 19.00 θα τιμηθεί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο Πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας, Αιμίλιος Μαυρουδής, ενώ τον επαινετικό λόγο θα εκφωνήσει ο Θεόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αντιφώνηση και ομιλία από τον Διονύση Σαββόπουλο με θέμα τη ζωή και το έργο του.
 
Στη Θεσσαλονίκη, τη γενέτειρά του, για την οποία μεταξύ άλλων αφιέρωσε στιχουργικά θα τιμηθεί ο μεγάλος «Νιόνιος».
 

Γεννήθηκα στη Σαλονίκη

να δω τους ποιητές πρόλαβα εγώ

στο υπόγειο νησί τους ταξίδεψα ως εδώ

με μια κρυφή, εκ γενετής αιμορραγία.

Και αν υπάρχουν ορισμένοι που ακόμη αμφισβητούν την πρωτοτυπία των στίχων του και γράφουν άρθρα- λίβελους για το έργο του Σαββόπουλου, γιατί, δυστυχώς πάντα τα σπουδαία πράγματα τίθενται στο στόχαστρο και κακόβουλης κριτικής, ας θυμούνται πάντα ότι αφενός στην τέχνη παρθενογένεση δεν υπάρχει. Αφετέρου, ας συγκρατούν τα λόγια αυτά του Σεφέρη: Η τέχνη δεν είναι για τις μάζες. Τα χειροκροτήματα ενός μεγάλου λαϊκού αμφιθεάτρου δε θα αποδείξουν ποτέ τίποτε, όσο κι αν είναι συγκινητικά. Αυτή είναι και η διαφορά της πολιτικής από τη λογοτεχνία.


Σχετικές πληροφοριες για την αναγόρευση εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ντόρα Παπάζη
Ντόρα Παπάζη
Ετών 19 και φοιτήτρια φιλολογίας στο ΑΠΘ, ανακαλύπτω ακόμη τον κόσμο και πτυχές του εαυτού μου ανάμεσα στις λέξεις άρθρων, διηγημάτων και παραμυθιών. Έμπνευσή μου για όσα γράφω; Το σύμπαν του Έλληνα φοιτητή, τα πιο όμορφα μέρη της Θεσσαλονίκης και οι μαγικές της ιστορίες, οι άνθρωποι που χαμογελούν πολύ και οι στίχοι των Πυξ Λαξ. Δημιουργική μα και τελειομανής, λιγάκι παραπάνω ομιλητική και πολύ ενθουσιώδης «διψάω» συνεχώς για νέες εμπειρίες, ενώ λατρεύω τα ταξίδια, τη λογοτεχνία και το θέατρο. Τις πιο «χρωματιστές» στιγμές της ζωής μου, είτε φωτεινές είτε σκούρες, τις έχω ζήσει χαμένη κάπου μέσα στην πόλη, με τα ακουστικά στα αυτιά, τρώγοντας προφιτερόλ. Για αυτό και από τα χεράκια μου, θα διαβάσεις τα πιο απίστευτα για την Θεσσαλονίκη της καρδιάς μας και για τις σχέσεις με μια άλλη οπτική Ιστοσελίδα: http://www.kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 02 - 08/07/2020
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 02 - 08/07/2020
με 0 Σχόλια 1096 Views
Η  έναρξη του Ελληνίς 2 είναι η καλή είδηση ενώ η …κακή, Μέγαρο και Φεστιβάλ Κιν/φου σκανδαλωδώς αδιαφορούν για το Σινεμά με Θέα. Από τις 3 νέες ταινίες προσθέστε και δυο υπέροχες παλιατζούρες. Δείτε τι θα δείτε τώρα που έπιασαν για τα καλά οι ζέστες στις θερινές αίθουσες από Πέμπτη 2 έως Τετάρτη 8 Ιουλίου  2020.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή