MOYSA: Μια νεανική ορχήστρα που εντυπωσιάζει τους ακροατές της Θεσσαλονίκης.

1853 Views
MOYSA: Μια νεανική ορχήστρα που εντυπωσιάζει τους ακροατές της Θεσσαλονίκης. MOYSA: Μια νεανική ορχήστρα που εντυπωσιάζει τους ακροατές της Θεσσαλονίκης.

 

 

Τι γίνεται όταν ένας εμπνευσμένος μουσικός αποφασίζει να δώσει βήμα στα νέα παιδιά και να δημιουργήσει μια νεανική ορχήστρα υψηλών προδιαγραφών; Πόσο στηρίζεται μια προσπάθεια για μια νεανική ορχήστρα; Όλες οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν αν κανείς διαβάσει και παρακολουθήσει την πορεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ή αλλιώς της MOYSA.
 
 
Η MOYSA ιδρύθηκε το 2015 από το σπουδαίο και διεθνούς φήμης πιανίστα και τότε Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής, Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ορχήστρα αποτελείται από νέους μουσικούς της Βόρειας Ελλάδας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Τα 120 περίπου μέλη της αποτελούνται από μικρούς αλλά και μεγαλύτερους βιρτουόζους και επίδοξους μουσικούς ηλικίας 8 έως 25 ετών, που ο καθένας με το όργανό του συμμετέχει σ’ αυτή τη μεγάλη μουσική κοινότητα κι από μονάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κομμάτι ενός συνόλου. Τα μέλη της ορχήστρας χωρίζονται σε δυο ομάδες-τμήματα, τη συμφωνική ορχήστρα που είναι για νέους από 16 ετών και πάνω και είναι σπουδαστές ανωτέρας και στη νεανική ορχήστρα εγχόρδων που αφορά ηλικίες 8-15 ετών και παιδιά μέσης τάξης. Σε συναυλίες όπου υπάρχει η δυνατότητα συμμετέχουν και τα δυο τμήματα ενωμένα. Μέσα από τη MOYSA τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα και να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους σχετικούς τομείς, να διεκδικήσουν ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες μεταξύ νέων Ελλήνων μουσικών, καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και μουσικών συνόλων από όλο τον κόσμο. Ακόμα, για την επιπλέον εκπαίδευση των νέων μουσικών η MOYSA διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2016 το πρώτο «Θερινό Σχολείο της MOYSA». Οι νέοι μουσικοί είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις σε τομείς όπως η διεύθυνση ορχήστρας, η μουσική τεχνολογία, το καλλιτεχνικό μάνατζμεντ κ.α μέσα από έναν εναλλακτικό τρόπο.
 
 
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει συμπληρώσει έως σήμερα λίγο περισσότερα από 5 χρόνια ζωής και δημιουργίας κι από τους πρώτους 20 μήνες από την ίδρυσή της έδειξε της δυνατότητές της καθώς έκανε συνεργασίες με σημαντικούς Αρχιμουσικούς όπως οι Yuri Azevedo, Ζωή Ζενιώδη, Γεώργιος Βράνος, Daniele Gatti, Dr. Dariusz Mikulski, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Sami Matus, Μίλτος Λογιάδης. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει συμπράξει μαζί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς όπως οι Vladimir Mendelssohn, Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Σίμος Παπάνας, Stefan Besan, ενώ έχει συμπράξει και με άλλες αξιόλογες και μεγάλες ορχήστρες όπως οι Cameristi del Teatro alla Scala, Royal Concertgebouw Orchestra, Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), Κρατική Ορχήστρα και Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.α.
 
 
Η MOYSA αποτελεί έναν καθιερωμένο θεσμό πλέον στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλα σημεία της πόλης όπως νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα ενώ έχει παρουσιαστεί και στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Χαρακτηριστική είναι η ετήσια χριστουγεννιάτικη συναυλία της MOYSA, κατά την οποία επιφυλάσσει στο κοινό μια ξεχωριστή και διαφορετική μουσική γιορτή ενόψει των εορτών. Το εκπληκτικό με τη MOYSA είναι ότι κάθε συναυλία της είναι sold out και το κοινό της είναι ποικίλο καθώς κάθε φορά την ακολουθούν οι πιστοί ακροατές της αλλά και νέοι, ενώ επίσης υπάρχουν διάφορες ηλικίας ανάμεσα στους θεατές. Η MOYSA αποτελεί μια ευκαιρία ανταλλαγής και μετάδοσης εμπειριών ενώ ταυτόχρονα τα μέλη της μέσα από τη συνεργασία μαθαίνουν πώς θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, χρήσιμοι στην κοινωνία. Παρόλο που υπάρχουν μεγαλύτεροι, κορυφαίοι μέσα στην ορχήστρα, που παίρνουν τις αποφάσεις και καθοδηγούν το σύνολο, όλοι μαζί, όλοι οι μουσικοί παράγουν και δημιουργούν το τελικό μουσικό αποτέλεσμα. Ο μαέστρος της ορχήστρας, Θοδωρής Παπαδημητρίου, έχει δηλώσει γι αυτήν «Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η συμφωνική μουσική στην Ελλάδα έχει παρόν και μέλλον».
 
 
Λίγα Λόγια για τον Ιδρυτή
Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης. Μέσα στα 30 χρόνια παρουσίας του στη διεθνή μουσική σκηνή δρα ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και ιδρυτής νέων πολιτιστικών δομών. Οι εκτελέσεις του έχουν λάβει παγκόσμια αποδοχή, έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε μεγάλους πολιτιστικούς χώρους του κόσμου όπως το Royal Albert Hall, το Cornegie Hall, το Musikverein κ.α, έχει συμπράξει με, σπουδαίες ορχήστρες όπως τη Φιλαρμονική Αγίας Πετρούπολης, τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου κ.α, μουσικά σύνολα μουσικής δωματίου όπως το Medici Quartrt, το Wienner Sextet κ.α, αλλά και με Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς και μουσικές προσωπικότητες όπως οι Yuri Termikanov, Maxic Schostakovic και Λεωνίδας Καβάκος, Barbara Hendricks κ.α αντίστοιχα.
 

Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης υπήρξε μαθητής κορυφαίων δασκάλων, μαθήτευσε δίπλα στη Δόμνα Ευνουχίδου, το Yonty Solomon, τον Alfred Brendel και τη Ruth Nye. Ο ίδιος έχει διδάξει κι έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, των Η.Π.Α, της Ισπανίας και άλλων χωρών ανά τον κόσμο.

Στο έργο του περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις με έργα των Λιστ, Σούμπερτ, Σοπέν, Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ κ.α κι έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή πολιτιστικό τύπο, ενώ η ηχογράφησή του στο έργο Papillon έχει αναφερθεί στις καλύτερες όλων των εποχών από το περιοδικό The Pianist. Επίσης στο ενεργητικό του έχει συνθέσεις οργανικής, χορωδιακής, θεατρικής μουσικής μετά από αναθέσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.
 
Ο Γ-Ε Λαζαρίδης ως πρωτοπόρος στην ίδρυση νέων πολιτιστικών οργανισμών για την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού και των νέων καλλιτεχνών, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας «Μουσικό Χωριό» της ομάδας καλλιτεχνών για την ειρήνη ADAP και άλλων πολιτιστικών δομών. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ για 8 συναπτά έτη, είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της MOYSA και το διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ.
 
Λίγα Λόγια για το Μαέστρο
Σημερινός μαέστρος της MOYSA είναι ο Θοδωρής Παπαδημητρίου. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο βιογραφικό του έχει, Δίπλωμα Διεύθυνσης από το τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στην τάξη του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, Master of Music (MMus) με ειδίκευση στη Μουσική Εκτέλεση-Διεύθυνση (Performance - Conducting) από το University of Hull και την τάξη του  Dr Lee Tsang, Δίπλωμα βιολοντσέλου στην τάξη του Μιχάλη Λιάτσου, Πτυχίο πιάνου στην τάξη του Θανάση Μπιλιλή και Πτυχίο Ανώτερων θεωρητικών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Dominique Rouits, Manuel Hernández-Silva και Michael Dittrich.
 
Ο Θοδωρής Παπαδημητρίου δραστηριοποιείται στη δευτεροβάθμια και ωδειακή μουσική εκπαίδευση που αφορά το κομμάτι της διεύθυνσης ορχήστρας. Έχει διευθύνει ορχήστρες και σύνολα των Μουσικών Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κατερίνης, διευθύνει τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και συνθέτει τακτικά πρωτότυπα έργα, καθώς και διασκευές και folk settings για τα σύνολα που διευθύνει. Ταυτόχρονα συνθέτει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο ενώ έχει διδάξει και μουσική για τον κινηματογράφο στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ως τσελίστας έχει συνεργαστεί και έχει ηχογραφήσει με διάφορους δημιουργούς και σχήματα της Θεσσαλονίκης.
 .
.
Από τον Ιούνιο του 2015 αποτελούσε Βοηθός Αρχιμουσικού της MOYSA, ενώ από τον Ιανουάριο του 2016 και εξής έχει αναλάβει την τακτική της προετοιμασία.
 
Συμπερασματικά, η MOYSA είναι μια νεανική ορχήστρα με έδρα της το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι μια ορχήστρα πολύ υψηλού επιπέδου, όπως μπορεί να αντιληφθεί κάθε ακροατής της στις διάφορες συναυλίες της, ενώ μέσα στα μέλη της θα διακρίνει κανείς τη νεότερη γενιά μουσικών που διψά για τη συνεργασία με άλλους μουσικούς, τη δημιουργία και τη διάδοση της μουσικής. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ιδέα και δημιούργημα του σπουδαίου πιανίστα Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και πλέον βρίσκετε υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Θοδωρή Παπαδημητρίου. Παρακολουθώντας τη θα αντιληφθεί κανείς τη σημαντικότητα τόσο της ύπαρξής της στα δρώμενα της πόλης αλλά και γενικότερα τη σημασία που έχει η προσπάθεια να δίνεται βήμα και χώρος σε νέους μουσικούς , ακόμα κι από την παιδική ηλικία. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα την επόμενη φορά που θα υπάρχει κάποια προγραμματισμένη εμφάνιση της MOYSA, αλλά και τώρα μέσα από βίντεο να την ακολουθήσετε και να γνωρίσετε τη δράση της.
.
MOYSA - FB (Πηγή Φωτογραφιών)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή