Ποιος έπνιξε τον Φρέντι Μέρκιουρι στον Θερμαϊκό δίπλα στον Πύργο τον Λευκό;

8681 Views
Ποιος έπνιξε τον Φρέντι Μέρκιουρι στον Θερμαϊκό δίπλα στον Πύργο τον Λευκό; Ποιος έπνιξε τον Φρέντι Μέρκιουρι στον Θερμαϊκό δίπλα στον Πύργο τον Λευκό;

 
 
Ένας από τους χειρότερους χώρους για να παρακολουθήσεις οποιαδήποτε δημόσια συναυλία είναι η γύρω περιοχή του Λευκού Πύργου. Οποτεδήποτε και αν εχουν γίνει οι συνθήκες θέασης και κυρίως ακουστικής είναι απαράδεκτες. Και από τότε που «γεννήθηκαν» διάφορες –εντέλει αδιάφορες- παγκόσμιες ημέρες και γιορτές, οι εκδηλώσεις αυτές αυξήθηκαν προς μεγάλη χαρά (;) άσχετων και ανίδεων επισκεπτών, ντόπιων τουριστών και άπειρων προμηθευτάδων,  ενώ ο μοναδικός λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για να σπάνε τα νεύρα στους υπόλοιπους.
 
Σαφώς ένας δημόσιος χώρος είναι για όλους, ανήκει σε όλους, αρκεί βέβαια να υπάρχει και ο απαιτούμενος σεβασμός. Χωροταξικά η παραλία, κυρίως η νέα παραλία, είναι το στολίδι της Θεσσαλονίκης. Δεν μας δόθηκε προίκα, δεν θα το πάρουμε μαζί μας και θα υπάρχει για τις επόμενες γενιές. Σ΄ ένα παγκάκι να κάτσεις και μόνο να χαζεύεις τον ορίζοντα με φόντο τον Θερμαϊκό φτάνει και περισσεύει να σου αλλάξει τη διάθεση. Αλλά επειδή το dna των Ελλήνων είναι αυτοκαταστροφικό, πλέον δεν αναρωτιέμαι γιατί παραμένουμε τόσο κάφροι απέναντι σε μνημεία, κτήρια ακόμα και χώρους της καθημερινότητας μας.
 
Πόσο δε περισσότερο σε συνανθρώπους μας όταν κάποιοι αποφάσισαν να παρακολουθήσουν μια συναυλία σε ανοιχτό χώρο.  Σαφώς οι απαιτήσεις είναι περιορισμένες, αλλά πόσο να αντέξεις γύρω σου προμηθευτάδες που πουλάν το μαλλί της γριάς, σπόρια και ξηρούς καρπούς, καροτσάκια με καλαμπόκια, καροτσάκια με εμφιαλωμένα νερά, καροτσάκια με σουβλάκια, μαυριδεροί να τριγυρίζουν ανάμεσα σου προσπαθώντας να σου πουλήσουν της «παναγιάς τα μάτια», σχιστομάτηδες με εδώ να δεις της «παναγιάς τα μάτια», πιτσιρίκια να τσιρίζουν λες και βρίσκονται σε παιδική χαρά ενώ οι αδιάφοροι γονείς τους χασκογελούν, νεαρά ζευγαράκια να τσιλημπουρδίζουν σα να βρίσκονται στο ακόμα παιδικό τους δωμάτιο, παραδίπλα σε άλλο τέμπο μουσικής τα πλωτά μπαρ καράβια να διαλαλούν την υδάτινη βόλτα τους, θορυβώδεις πιτσιρικάδες να τρέχουν σαν τρελοί με σκειτ και ρόλερ, ενώ άπειρος κόσμος στοιβαγμένος στην εκδήλωση να μιλά βροντόφωνα στο κινητό τους μεταξύ άλλων...
 
Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που σε όλες αυτές τις δωρεάν εκδηλώσεις μαζεύεται η «σάρα και η μάρα»… και δεν είναι η πρώτη φορά που έχεις μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που βγήκες από το σπίτι σου… αλλά και δεν είναι η πρώτη φορά που οι συντελεστές μιας συναυλίας ήταν κατώτεροι των όποιων προσδοκιών σου….
 
Τα τελευταία χρόνια η πορεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει συνδυαστεί κυρίως με εγκαίνια δρόμων και πλατειών, ενάρξεις σε πάσης φύσεως σοβαρά ή αδιάφορα φεστιβάλ, σπόντα σε ανούσια χάπενινγκ, ή παρεμβάσεις σε τερτίπια του δήμαρχου Μπουτάρη. Όμως το χειρότερο απ΄ όλα είναι πως η δυναμική της ακόμη και στα προαναφερθέντα έρχεται πάντα δεύτερη και καταϊδρωμένη… Γεγονός της μικρής απήχησης που έχει στον κόσμο της πόλης, είναι πως οι εμφανίσεις της σ’ ένα -νορμάλ- κλασσικό πρόγραμμα δεν θα μάζευε ποτέ πάνω από 100 ανθρώπους, ουσιαστικά όμως, είναι οι ίδιοι που αδιαφορούν (δεν μπορούν, δεν θέλουν, ή έχουν βολευτεί) να δώσουν μέσω του έργου τους μια πραγματική εικόνα και ποιος ο λόγος ύπαρξης τους.
 
Για τον Γιώργο Φωκά, το πιο γνωστό είναι πως συμμετείχε στην rock opera: Alexander the Great, μια παλιότερη παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. Ως μπάντα «Γιώργος Φωκάς & the Folks» έχουν αρκετές εμφανίσεις σε διάφορους «μπαρόβιους» χώρους αγκομαχώντας και αυτοί σε μια ανηφόρα επιβίωσης και –μάταιης- καταξίωσης, σε μια πόλη όμως που ή μουσική μετριότητα τα τελευταία χρόνια είναι κανόνας. Η αλήθεια είναι πως ο «αρχηγός» του συγκροτήματος έχει μούρη, μια ωραία μούρη, ένα παρουσιαστικό δηλαδή που κάνει γκελ στα κοριτσάκια και μια σεβαστή για την περίσταση ενδυματολογική εμφάνιση. Μόνο που παρατηρώντας τον μου θύμιζε όλους αυτούς τους λαίφ σταιλ ψευτοροκάδες που μπρος στη δόξα (και το χρήμα), μπέρδεψαν τα μπούτια (και τα μυαλά τους)... Μεγαλοπιάστηκαν και πασάρονται πότε σε χώρους δίπλα σε μια Παπαρίζου ή ακόμα χειρότερα σε μια Πάολα και πότε κάνουν τον ξερόλα σε τηλεοπτικά Βόις με καβαλημένους παρουσιαστές τύπου Καπουτζίδη, άρα ανάλογο και το –τηλεοπτικό- κοινό τους.
 
Το βράδυ της 21η Ιουνίου λοιπόν, στην πλατεία Λευκού Πύργου η Φιλαρμονική συνέπραξε με την ροκ μπάντα του Γιώργου Φωκά. Σκοπός της εκδήλωσης μια συναυλία συμφωνικού ροκ με θέμα τους θρυλικούς Queen ώστε να τιμήσουν… την πανευρωπαϊκή ημέρα μουσικής. Μόνο που και τα δυο σχήματα υπήρξαν παγερά αδιάφορα, φανερά πρόχειροι κι ας είχαν να διαχειριστούν έναν ογκόλιθο της μουσικής ικανό να ξεσηκώσει το πλήθος. Μέτρια φωνή, χωρίς ψυχή, που δεν άγγιζε, πνιγμένη στα λίγα τετραγωνικά η ορχήστρα, κανένα πάθος, μηδαμινή ατμόσφαιρα. Κοντά σε αυτά παρέμειναν απαθής αδιαφορώντας επιδεκτικά το τι συμβαίνει γύρω τους, ενώ ένας πραγματικά άθλιος ήχος συμπλήρωνε ένα πανηγύρι που είχε στηθεί δίπλα στον Πύργο τον Λευκό.
 
Αν η εξωστρέφεια της Φιλαρμονικής είναι να εκτίθεται κατά αυτόν τον τρόπο καλά θα κάνει να περιοριστεί στα των κυβικών της, ενώ οι «Γιώργος Φωκάς & the Folks» καλό θα ήταν να εντρυφήσουν στο είδος «Μέρκιουρι» πριν εκτεθούν και αυτοί έστω και σε αυτιά που ίσως πρώτη φορά τους έβλεπαν και ίσως πρώτη φορά άκουγαν κάποιες ροκιές κάποιου Μέρκιουρι...

=
=
Δείτε & αυτά:

-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2018. Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2018 ΕΔΩ

Τι θα δείτε στη Μονή Λαζαριστών Ιούνιο & Ιούλιο 2018 - Όλες οι συναυλίες ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2018 ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ κιν/κές ταινίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μια δυνατή παράσταση αξιώσεων το «Κάποιος να με προσέχει» στο θέατρο Αυλαία. Είδαμε & σχολιάζουμε
Μια δυνατή παράσταση αξιώσεων το «Κάποιος να με προσέχει» στο θέατρο Αυλαία. Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 5678 Views

Μια παράσταση δυνατή σε όλα τα επίπεδα, που άφησε αίσθηση θεατρικής πληρότητας και άφθονη τροφή για συζήτηση…  Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη