Τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς 2021

6553 Views
Τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς 2021 Τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς 2021

 

Ανασκόπηση 2021

 

Γράφει η Μαρία Γρηγοριάδου για την Κουλτουρόσουπα
 
Τελευταίες μέρες του 2021... Τι χρονιά κι αυτή; Πώς να την περιγράψει κανείς κι αυτή τη χρονιά και τι να πρωτοπεί; Ίσως αν ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα να μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως επετειακή και παραγωγική, γιατί, δεν ξέρω πόσοι το συνειδητοποίησαν, το μελέτησαν ή το παρακολούθησαν, αλλά φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.
.
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 υπήρξαν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν ανά την επικράτεια και φυσικά αρκετές αξιόλογες μουσικές παραστάσεις που αναφέρονταν είτε στα γεγονότα εκείνης της εποχής είτε στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής από τότε μέχρι σήμερα. Βέβαια δημιουργείτε και το ερώτημα ποιος ασχολήθηκε μέσα στον ορυμαγδό και την καταστροφή που αφήνει πίσω της η πανδημία αλλά και οι φυσικές καταστροφές, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία για λίγη αυτοκριτική και αυτογνωσία.
 
Σκεφτείτε επίσης πως αυτή τη χρονιά σχεδόν το πρώτο μισό της (λίγο λιγότερο) παραμείναμε και πάλι κλεισμένοι στα σπίτια μας, περιορισμένοι κι απομακρυσμένοι από ανθρώπους που αγαπάμε, από τόπους, δραστηριότητες, εκδηλώσεις ακόμα κι από την εργασία μας. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη σκιά της πανδημίας που έχει καλύψει όλο τον κόσμο κι έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, δε θα μπορούσε να μείνει αλώβητος ο πολιτιστικός χώρος και πόσο μάλλον η μουσική. Ωστόσο παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, επειδή ο άνθρωπος έχει ανάγκη την τέχνη, βρέθηκε η έκτακτη λύση των live streaming προβολών ενώ όσοι είχαν την έμπνευση, το μεράκι, την αντοχή και το πάθος δούλευαν και προετοίμαζαν την επιστροφή της δουλειάς τους με το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων. Ευτυχώς η δημιουργία δεν έπαψε και δε θα πάψει να υπάρχει και μετά το πέρας της καραντίνας και της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, μεγάλες σκηνές, χώροι και φορείς υποδέχτηκαν το κοινό τους ξανά μετά από πολύ καιρό, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η ζωή όμως και η καθημερινότητα μπορεί να θέλουμε να έχει μόνο ευχάριστες και όμορφες στιγμές αλλά έχει και τους δικούς της κανόνες και φέρνει απώλειες και θανάτους. Έτσι λοιπόν το 2021 για το χώρο της μουσικής στιγματίστηκε κι από μεγάλες απώλειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
 
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω 10 από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο της μουσικής μέσα στο σύντομο “ελεύθερο” διάστημα αυτού του χρόνου.
 

10) Επαναλειτουργία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Μακρά η περίοδος της καραντίνας και της αποχής από το ζωντανό θέαμα.
.


Σε όλους μας είχε λείψει η διαδικασία της προετοιμασίας, της αναμονής κι της επαφής με αξιόλογα έργα και παραστάσεις σε σκηνές και πολιτιστικούς χώρους. Ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς στη χώρα μας, ίσως ο σημαντικότερος, η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τις εντυπωσιακές και σύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει και πάλι τις πύλες της στο κοινό στις 3 Οκτωβρίου. Το πρώτο έργο που άνοιξε τη σκηνή της ΕΛΣ είναι η “Κυρά Φροσύνη” του Παύλου Καρρέρ. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή η όπερα “Κυρά Φροσύνη” βασισμένη σε ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη με θέμα, εκτός από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής της οθωμανικής κυριαρχίας, τον παράνομο έρωτα της Ευφροσύνης Βασιλείου με τον γιο του Αλή Πασά Μουχτάρ και το τραγικό τέλος της.
 
9) Επανέναρξη λειτουργίας της Μετροπόλιταν  Όπερα στη Νέα Υόρκη
Μετά από το κλείσιμο της Μετροπόλιταν Όπερα στις 12 Μαρτίου 2020, ήρθε η στιγμή να ανοίξει και πάλι.Η Μετροπόλιταν Όπερα είναι το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και είναι μια επιχείρηση 300 εκατομμυρίων ετησίως με παραγωγές κοντά 200 παραστάσεων. Μπορεί να μας κράτησε συντροφιά με τις streaming μεταδόσεις της, να μας έφερε κοντά στις άρτιες και πλούσιες υπερπαραγωγές της, όμως η ζημία που προκάλεσε η πανδημία άγγιξε τα 150 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά η επανέναρξη της Met είναι γεγονός και η πρεμιέρα έγινε με το έργο “Fire Shut Up in My Bones” του Terence Blanchard, του πρώτου έγχρωμου συνθέτη που κερδίζει μια όπερα στο πρόγραμμα της Met.
 
8) Τρεις Κορυφαίοι πιανίστες (Κίσσιν, Μπουνιατισβίλι, Πογκορέλιτς) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Με αφορμή τα 30 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τρεις θρυλική πιανίστες έρχονται να δώσουν 3 ξεχωριστές συναυλίες .Ο Evgeny Kissin (Γεβγκένι Κίσσιν), θεωρείτε από παιδί ως το παιδί θαύμα ενώ έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μαέστρους-θρύλους όπως ο Herbert von Karajan (Χέρμπερτ φον Κάραγιαν). Η Γεωργιανή Khatia Buniatishvili (Κάτια Μπουνιατισβίλι), ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του διεθνούς μουσικού στερεώματος, εμφανίζεται από παιδική ηλικία σε μερικές από τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. Ο Ivo Pogorelich (Ίβο Πογκορέλιτς) δίχασε κοινό και κριτικούς με τις καινοτόμες ερμηνείες του όμως έχει κερδίσει μια θέση στην κορυφή . Οι 3 αυτοί πιανίστες εγκαινίασαν το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου και τον νέο κύκλο Piano Masters.
 
7) Το “Life time Achievement Award” της World Soundtrack Academy στην Ελένη Καραΐνδρου
Ύψιστη τιμητική διάκριση στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής, το “Life time Achievement Award” της World Soundtrack Academy απένειμε ο διεθνής οργανισμός World Soundtrack Academy που έχει ως αντικείμενο του την κινηματογραφική μουσική στην Ελληνίδα συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου.Το βραβείο αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση για έναν συνθέτη για το έργο του στην κινηματογραφική μουσική. Η Ελένη Καραΐνδρου έχει γράψει μουσική για 22 ταινίες, σε έργα των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Carlo Mazzacurati, Καλλιόπης Λεγάκη, Πάνου Κοκκινόπουλου, Γιώργου Κόρα, Λ. Ξανθόπουλου, Μαίρης Παπαλιού, Σταύρου Κωνστανταράκου, ΤόνιαςΜαρκετάκη, Χρ. Χριστοφή, Δημήτρη Σοφιανόπουλου, Δ. Μαυρίκιου, Τάκη Κανελλόπουλου.
 
6) Ο Γιόνας Κάουφμαν στο Ηρώδειο
Ο “βασιλιάς των τενόρων” Γιόνας Κάουφμαν έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και δίνει μια αποθεωτική παράσταση στο Ηρώδειο στις 13 Σεπτεμβρίου.Ο Κάουφμαν μετρά μια σπουδαία καριέρα 25 και πλέον χρόνων, με εμφανίσεις στα σπουδαιότερα θέατρα και σκηνές του κόσμου, με διθυραμβικές κριτικές σε οποιαδήποτε εμφάνισή του. Το ρεπερτόριο του Κάουφμαν είναι ασυνήθιστα ευρύ, είναι ένας από τους λίγους τραγουδιστές που τον ζητούν για να τραγουδήσει τόσο Βέρντι όσο και Βάγκνερ.
 
5) Κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου δίσκου της Αντέλ “30”
Ο 4ος προσωπικός δίσκος της Αντέλ, ενός παγκοσμίου μουσικού φαινομένου, είναι γεγονός.Μετά από το διαζύγιο που μοιράστηκε με τον κόσμο, την αλλαγή όχι μόνο στην εμφάνισή της αλλά και σε ολόκληρη τη διάθεσή της, η Αντέλ δημιουργεί έναν δίσκο με μπαλάντες που λειτουργούν ως προσωπικές ιστοριούλες, απόκρυφες εξομολογήσεις, αποκάλυψη του εσωτερικού της κόσμου. Μάλιστα το Rolling Stone Magazine έχει συμπεριλάβει το συγκεκριμένο δίσκο στη 2η θέση των άλμπουμ της χρονιάς.
 
4) Η σύγχρονη ντίβα της Όπερας Άννα Νετρέπκο στο Καλλιμάρμαρο ΣτάδιοΗ κορυφαία σοπράνο της εποχής μας ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο δίνοντας ένα ρεσιτάλ με άριες του Βέρντι στο All Star Γκαλά Βέρντι που οργάνωσε η ΕΛΣ. Η Άννα Νετρέπκο, όσο κι αν πολλοί πλέον πιστεύουν ότι δεν βρίσκεται στο απόγειό της, έχει παίξει μερικούς από τους σπουδαιότερους ρόλους της όπερας στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Μαζί της στο Καλλιμάρμαρο βρίσκονταν άλλοι 3 καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης λυρικοί τραγουδιστές, η μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι, ο τενόρος Γιουσίφ Εϊβάζοφ και ο Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς.
 
3)Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ένας θρύλος της μουσικής που κάθε εμφάνισή του γεμίζει τις αίθουσες σε όλο τον κόσμο, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ για περισσότερες από έξι δεκαετίες καριέρας συναρπάζει το μουσικόφιλο κοινό με τους συναυλιακούς του άθλους, τις πιανιστικές και συμφωνικές του ερμηνείες.Έχει κερδίσει επτά Grammy για τη δουλειά του και τη δισκογραφία του, ανήκει στην ελίτ των σημαντικότερων μουσικών του κόσμου και η δράση του έχει πολιτική και πολιτιστική σημασία, όπως και η κοινωνική του δράση. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διηύθυνε τη Σταατσκαπέλλε του Βερολίνου σε έργα Μπραμς και Σούμαν, μια από τις αρχαιότερες ορχήστρες του κόσμου, της οποίας ο Μπάρενμποϊμ ηγείται επί τριάντα χρόνια. Μάλιστα ο Μπαρενμποϊμ θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 2022.
 
2) Ένας θρύλος του Μπρόντγουεϊ, ο Στίβεν Σοντχάιμ, πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών
Στις 26 Νοεμβρίου ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών του Μπρόντγουεϊ Στίβεν Σοντχάιμ περνά στην αιωνιότητα.Γεννήθηκε το 1930 στη Νέα Υόρκη ενώ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και είχε μια προβληματική σχέση με τη μητέρα του. Από παιδί τον γοήτευσε η μουσική και η αίγλη του Μπρόντγουεϊ, ενώ μετά από κάποιες ατυχίες στις συνεργασίες του, σε ηλικία 27 ετών γράφει το διαχρονικό μιούζικαλ “΅West Side Story” . Τα σπουδαιότερα έργα του είναι Saturday Night,West Side Story, Gypsy, A FunnyThing Happened on the Wayto the Forum, Anyone Can Whistle, Do I Hear a Waltz?, Evening Primrose, Company, Follies, A Little Night Music,TheFrogs, Pacific Overtures, Stephen Sondheim, Sweeney Todd, Merrily We RollA long, Sunday in the Parkwith George, Into the Woods, Assassins, Passion, Road Show. Ο Σόντχαϊμ θεωρείται, όχι άδικα, ένας από αυτούς που έφτιαξαν τον μύθο του Μπρόντγουέι.
 
1) Μίκης Θεοδωράκης, ένας γίγαντας της ελληνικής μουσικής περνά στο πάνθεο της ιστορίας
Στις 2 Σεπτεμβρίου η είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη συγκίνησε όλη την Ελλάδα.Ο στρατηλάτης των τραγουδιών, ο συνθέτης του οποίου οι μουσικές έχουν ταυτιστεί με την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, έφυγε πλήρης ημερών και ενώθηκε με τα πάτρια εδάφη της κρητικής γης. Ο Μίκης Θεοδωράκης με το έργο του κατάφερε να μεταφέρει τα λόγια των ποιητών σε κάθε απλό άνθρωπο, κατάφερε να κάνει γνωστή την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες αλλά και ξένους τραγουδιστές, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ. Το μουσικό του έργο είναι απέραντο και περιλαμβάνει εκτός από τραγούδια, συμφωνικά έργα, όπερα, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή μουσική, εκκλησιαστική μουσική, μουσική αρχαίου δράματος, θεάτρου, κινηματογράφου, έντεχνου, λαϊκού τραγουδιού, λαϊκά ορατόρια και μετασυμφωνικά έργα. Εκτός από το πλούσιο μουσικό του έργο χαρακτηριστική είναι και η ενεργή δράση του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

.
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Επανεκκινείται  το Θέατρο Μαίωτρον με πρώτο βήμα «Τρίτη Τετάρτη νυχτερινή» του Τζων Μιχάλη.
Επανεκκινείται το Θέατρο Μαίωτρον με πρώτο βήμα «Τρίτη Τετάρτη νυχτερινή» του Τζων Μιχάλη.
με 0 Σχόλια 1829 Views

Ενα ψυχολογικό θρίλερ που θα μπορούσε  να βιώνεται καθημερινά απ’ τον καθένα μας. Ωστόσο το σαρκαστικό χιούμορ διάσπαρτο μέχρι το μεγάλο φινάλε, κυριαρχεί και προβληματίζει.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη