Η ξυλοφωνίστα… με τα γκρι - φούξια μαλλιά…

1997 Views
Η ξυλοφωνίστα… με τα γκρι - φούξια μαλλιά… Η ξυλοφωνίστα… με τα γκρι - φούξια μαλλιά…

 

Από τη στήλη Artύσιμο του Γιάννη Κυφωνίδη
  

Κι όμως τουρίστες ή περιηγητές από το εξωτερικό που επισκέπτονται την Ελλάδα δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους και επιχειρούν να ζήσουν μόνιμα ή όσο μπορούν στη χώρα μας. Κι ενώ η πλειοψηφία αυτών επιλέγουν τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα ορεινά χωριά.

Φαίνεται μάλιστα πως ο Όλυμπος ασκεί γοητεία μεγάλη στους Δυτικοευρωπαίους και τους Κεντροευρωπαίους.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η Βελγίδα, Φλαμανδικής καταγωγής από την Αμβέρσα, με την γκρι-φούξια απόχρωση στα μαλλιά που έχει αράξει στον Παλαιό Παντελεήμονα και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο παίζει ξυλόφωνο, με background τον εντυπωσιακό Όλυμπο και το χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα, ή ακόμη και μία γαμήλια φωτογράφηση που έχει γίνει πολύ της μόδας στην περιοχή. 

Κάθεται στο πεζούλι που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού και καλωσορίζει με τον τρόπο της τους επισκέπτες. Οι ήχοι του ξυλόφωνου ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον καθώς ακουμπούν αισθητικά στο τοπίο και την ιστορία του.

Τι κι αν δεν είναι παραδοσιακά ακούσματα του Ολύμπου και της ορεινής Πιερίας. Τι κι αν οι νότες της σολίστ του ξυλόφωνου είναι ηχητικά πιο κοντά στις Άνδεις ή ακόμη και στις Άλπεις.

Με μία μαγική συνωμοσία φύσης και ανθρώπων οι ήχοι της ταξιδεύουν μέχρι τον Όλυμπο και επιστρέφουν εντελώς οικείοι στα αυτιά των επισκεπτών.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.Την δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Το παραδοσιακό τοπικό χρώμα του οικισμού καθώς και η μικρή απόσταση που τον χώριζε από τα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας και από την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης εκτίναξαν τουριστικά την περιοχή. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της νότιας Πιερίας.
.
Το ξυλόφωνο που υποδέχεται μουσικά συχνά πυκνά τους επισκέπτες του οικισμού είναι κρουστό μουσικό όργανο, που αποτελείται από σειρά ξύλινων ημικυλινδρικών πλακών ίδιου πλάτους και πάχους, αλλά διαφορετικού μήκους, οι οποίες στηρίζονται σε δυο σημεία από ελαστικό και παράγουν φθόγγους δύο ή και τριών μουσικών κλιμάκων με τη χρήση μπαγκετών.

Η προέλευση του ξυλόφωνου είναι μάλλον από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπως για παράδειγμα τη μουσική της Ινδονησίας. Ήρθε πιθανότατα στην Ευρώπη κατά την εποχή των Σταυροφοριών, ενώ συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη λαϊκή παραδοσιακή μουσική των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το σύγχρονο ξυλόφωνο χρησιμοποιείται στη συμφωνική ορχήστρα από το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ θεωρείται πρόδρομος του βιμπράφωνου, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '20.

Η Αμβέρσα , τόπος καταγωγής της φίλης μας με το ξυλόφωνο, είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σχέλντε και συνδέεται με τη Βόρεια θάλασσα μέσω των εκβολών του δυτικού Σχέλντε . Το λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κατατασσόμενο ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως και 3ο στην Ευρώπη.

Η Αμβέρσα ήταν η πρώτη πόλη που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής το 1903. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη έγινε το σημείο αναδίπλωσης του βελγικού στρατού ύστερα από την ήττα του στη Λιέγη. Η πολιορκία της Αμβέρσας, το 1914, διήρκεσε 11 ημέρες και η πόλη καταλήφθηκε ύστερα από σκληρές μάχες από τον γερμανικό στρατό και οι Βέλγοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν δυτικότερα. Η Αμβέρσα παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή ως την υπογραφή της ανακωχής (1918).

Το 1920 η Αμβέρσα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Κατά τη διάρκεια του  Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη είχε στρατηγική σημασία, λόγω του λιμανιού της. Καταλήφθηκε από τους Γερμανούς τον Μάιο του 1940 και απελευθερώθηκε από την 11η Βρετανική Στρατιά στις 4 Σεπτεμβρίου 1944. Οι Γερμανοί προσπάθησαν να καταστρέψουν το λιμάνι της πόλης, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Σύμμαχοι για τη μεταφορά υλικού στην ακτή. Χιλιάδες πύραυλοι Ραινμπότε και ιπτάμενες βόμβες V1 και V2 κατέστρεψαν την πόλη, που χτύπησαν περισσότερες ιπτάμενες βόμβες συνολικά απ' όσες έπεσαν σε όλους τους άλλους στόχους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε, καθώς πολλές από τις βόμβες δεν έπεσαν στο λιμάνι αλλά σε άλλα σημεία της πόλης. Συνέπεια αυτού ήταν η πόλη να υποστεί σημαντικές καταστροφές, αλλά ανοικοδομήθηκε μετά το τέλος του πολέμου σε πιο μοντέρνο στυλ. Μετά τον πόλεμο η Αμβέρσα, που είχε ευμεγέθη πληθυσμό Εβραίων πριν από τον πόλεμο, έγινε ξανά μείζον ευρωπαϊκό κέντρο Ορθόδοξων Εβραίων και ιδιαίτερα Χασιδιτών.Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Αμβέρσα επανήλθε ως κέντρο της διεθνούς μόδας. Δίνοντας έμφαση στην πρωτοπορία, προσπάθησε να ανταγωνιστεί το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε διοργανώνοντας μεγάλα τουριστικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή