Κ.Ο.Θ.: Παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022

3480 Views
Κ.Ο.Θ.: Παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 Κ.Ο.Θ.: Παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022

δ.τ.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό περιόδου 'Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022', σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου παραχώρησε ευγενικά το χώρο για τη συνέντευξη τύπου και τις εναπομένουσες πρόβες της σημερινής συναυλίας, μετά τα λειτουργικά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Θ..
 

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κ.Ο.Θ. Ζωή Τσόκανου και ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. Στάθης Γεωργιάδης παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα συναυλιών, μίλησαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ανέλυσαν τους στόχους για το μέλλον και προέβησαν και σε μία ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, για τη σύμπραξη της Κ.Ο.Θ. με τον σπουδαίο Ελληνο-Γάλλο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Alexander Desplat, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Δημητρίων.
 
Στα πάνελ εκκλήθησαν και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ο.Μ.Μ.Θ. Χρίστος Γαλιλαίας, που μίλησε για τις δύο συνπαραγωγές της Κ.Ο.Θ. με τον Ο.Μ.Μ.Θ. και τη γενικότερη καλή συνεργασία των δύο φορέων, καθώς και ο σολίστ της συναυλίας Στάθης Καραπάνος με το συνθέτη Αχιλλέας Γουάστωρ, του οποίου το έργο 'Time Lapse' θα παρουσιάσει αύριο η Κ.Ο.Θ. σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
 


Αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Τύπου η κ. Τσόκανου τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία το γεγονός πως η ορχήστρα ήταν πάντα παρούσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με συνεχή παραγωγή συναυλιών και ευχαρίστησε γι' αυτό τους μουσικούς της ορχήστρας και το διοικητικό προσωπικό και φυσικά το φιλόμουσο κοινό που δεν σταμάτησε στιγμή να είναι κοντά στην ορχήστρα και να γεμίζει τις αίθουσες συναυλιών σε κάθε ευκαιρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά για τη φετινή σεζόν: 'Επιστρέφουμε σε αυτό που μας έχει λείψει, να παίζουμε με μεγάλες διανομές, όλη η ορχήστρα μαζί και να παρουσιάζουμε μεγάλα συμφωνικά έργα'.
 


Ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ. Στάθης Γεωγιάδης ξεκίνησε την αναφορά του με τις δύο μεγάλες συναυλίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήτοι την αυριανή ανοιχτή συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους και το 'Άξιον Εστί' του Μίκη Θεοδωράκη στις 27/10. Ακολούθως μίλησε ξεχωριστά για τις παραγωγές της νέας σεζόν θέλοντας να σταθεί λίγο παραπάνω όπως είπε στο αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη στις 2 Οκτωβρίου (Σούμπερτ και Ρ. Στράους), που έχει για την Κ.Ο.Θ. 'ξεχωριστό συγκινησιακό φορτίο'.
 


Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια τόνισε ιδιαίτερα την αδιάλειπτη, στενή συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ. και την άριστη συνεργασία με την Διοίκηση και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του και ανέφερε πως "Το ΔΣ της ΚΟΘ με την καλλιτεχνική και διοικητική Διεύθυνση και όλο το καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό, εργαζόμαστε αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους ώστε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα στο υψηλότερο δυνατό καλλιτεχνικό επίπεδο. Για να συνεχίσουμε να κρατούμε ψηλά τον πήχη των δράσεων μας ζητούμε την συμπαράσταση της πολιτείας και την αγάπη του κοινού και είμαστε ευγνώμονες για την μέχρι τώρα παροχή και των δυο". Αναφέρθηκε στις φετινές συνεργασίες της Κ.Ο.Θ. με φορείς όπως η Χ.Α.Ν.Θ., το Κ.Θ.Β.Ε., το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Νεάπολης Συκεών, το Sani Festival, το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ευχαρίστησε τους χορηγούς της Κ.Ο.Θ. για τη στήριξη.

Κλείνοντας ενημέρωσε για την επιτυχή ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός πλάνου εξωστρέφειας και συναυλιών της Κ.Ο.Θ. σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη τα αμέσως επόμενα, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, με την κ. Τσόκανου να συμπληρώνει πως βρισκόμαστε στην φάση του σχεδιασμού και πως αυτό που επιδιώκουμε είναι να καταστήσουμε την Κ.Ο.Θ. πρέσβειρα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και να την αναδείξουμε διεθνώς.
 
Στη συνέχεια η Ζωή Τσόκανου παρουσίασε αναλυτικά τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, με τις μεγάλες παραγωγές και τα σπουδαία ονόματα που συμπράττουν με την Κ.Ο.Θ., ενώ στάθηκε στην αυριανή συναυλία λέγοντας πως "Επιστρέφουμε στην καρδιά της πόλης, την Πλατεία Αριστοτέλους, μετά από 8 χρόνια και ευχαριστούμε γι' αυτό τον Δήμο Θεσσαλονίκης". Ακολούθως κάλεσε στο πάνελ τους Στάθη Καραπάνο και Αχιλλέα Γουάστωρ, που μόλις είχαν βγει μαζί της από την πρόβα με την ορχήστρα, για να μιλήσουν για την αυριανή μεγάλη συναυλία.
 
Ο Στάθης Καραπάνος είπε χαρακτηριστικά για την Κ.Ο.Θ. πως είναι μία 'Απίστευτη ορχήστρα, καταπληκτική πραγματικά και ανυπομονώ για την αυριανή ημέρα' και στη συνέχεια η κ. Τσόκανου αναφέρθηκε στην εκπληκτική μέχρι σήμερα πορεία του, με τις συνεχείς διακρίσεις και εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Στάθης Καραπάνος στάθηκε στη συνεργασία του με τον μαέστρο Christoph Eschenbach λέγοντας πως 'Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του'. Είναι μάλιστα ο μαέστρος με τον οποίο έγινε στο Βερολίνο η παγκόσμια πρεμιέρα της σουίτας από το μπαλέτο 'Ζορμπάς' σε μεταγραφή για φλάουτο και ορχήστρα από τους Στάθη Καραπάνο και Αχιλλέα Γουάστωρ, η πανελλήνια πρεμιέρα της οποίας θα πραγματοποιηθεί αύριο.
 
Ο Αχιλλέας Γουάστωρ είπε πως αρχικά είχε μεταγράψει τη σουίτα για 4 πιάνα και η ιδέα της μεταγραφής για φλάουτο και ορχήστρα ήταν του Στάθη Καραπάνου, ο οποίος είχε την εξαιρετική ιδέα να δημιουργήσει ένα ελληνικό ρεπερτόριο για φλάουτο και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Ο συνθέτης επικοινώνησε με τον Μίκη Θεοδωράκη που συναίνεσε αμέσως στη μεταγραφή αυτή, η οποία αναδεινύει τις αρετές του φλάουτου.
 
Ο Αχιλλέας Γουάστωρ μίλησε στη συνέχεια και για το νέο του έργο 'Time Lapse' που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην αυριανή συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους, χαρακτηρίζοντάς το μία χρονολογική διαδρομή στην Ελλάδα, από την Επανάσταση του 1821 και μετά, με κεντρικό θέμα τον βυζαντινό ύμνο 'Τη Υπερμάχω' και πολλές άλλες οικείες στον Έλληνα μελωδίες.
 
Μάλιστα ο Στάθης Καραπάνος, με τη συνοδεία του Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο, ερμήνευσε αποσπάσματα από τα δύο αυτά έργα κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
 


Ο Χρίστος Γαλιλαίας τόνισε από την πλευρά του Ο.Μ.Μ.Θ. την καλή συνεργασία με την Κ.Ο.Θ. και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δύο συμπαραγωγές των φορέων, το 'Γκαλά Μαρία Κάλλας' (16/9) και τη συναυλία με τον Κυπριανό Κατσαρή (9/12), για την οποία είπε χαρακτηριστικά πως 'Τα έργα του Ρομαντισμού είναι μεγάλων απαιτήσεων και μία ορχήστρα όπως η Κ.Ο.Θ. μπορεί να τα αποδώσει με το υψηλό της επίπεδο, ώστε ο κόσμος να τα απολαύσει'. Κλείνοντας ο κ. Γαλιλαίας είπε πως 'Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, αυτό είναι προς όφελος του Πολιτισμού. Ήδη συζητάμε με την Κ.Ο.Θ. και για τις επόμενες συνεργασίες'.
 
Η κ. Τσόκανου έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Θ. και τη νέα σεζόν, που μάλιστα ανοίγουν ξανά τις πόρτες για τους μαθητές μετά από 2 και πλέον χρόνια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις ζωντανές μεταδόσεις για σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έφτασαν να τις παρακολουθούν συνολικά 65.000 μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάτι που θα συνεχιστεί και φέτος, παράλληλα με τις συναυλίες που θα παρακολουθούν τα σχολεία της πόλης.
 
Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η ανακοίνωση της σύμπραξης της Κ.Ο.Θ. με τον βραβευμένο με 2 Όσκαρ, μεταξύ άλλων, συνθέτη μεγάλων κινηματογραφικών επιυχιών, τον Alexander Desplat, που θα διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε δικά του έργα στο πλαίσιο των Δημητρίων στις 20 Οκτωβρίου, συναυλία με την οποία και θα ολοκληρωθεί το φετινό φεστιβάλ. Η σύμπραξη αυτή κατέστη δυνατή μετά από προσωπική επαφή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον καλλιτέχνη, ο οποίος έχει Ελληνική καταγωγή, από τη Σμύρνη μάλιστα, από την πλευρά της μητέρας του.
 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κ.Ο.Θ.

Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο