Μια ξεχωριστή οικογενειακή εμπειρία «Οι Πλανήτες» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

2676 Views
Μια ξεχωριστή οικογενειακή εμπειρία «Οι Πλανήτες» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Μια ξεχωριστή οικογενειακή εμπειρία «Οι Πλανήτες» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

 

 

Είδε, άκουσε και σχολιάζει η Αννια Κανακάρη
 
Μία εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος για όλη την οικογένεια, μέσα από το συνδυασμό εικόνας και ήχου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
 
Πρόκειται για το δημοφιλέστερο έργο του Άγγλου συνθέτη Gustav Holst (1874-1934), μιαμουσική σύνθεση που ολοκληρώθηκε το 1916 και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1918, σε μια εποχή που οι πλανήτες και γενικότερα το διάστημα αποτελούσαν θέματα σχετικά άγνωστα για τους περισσότερους. Ο συνθέτης έχοντας γοητευτεί από τον σκοτεινό κόσμο του διαστήματος, θέλησε με τη μουσική του να μεταφέρει στο κοινό συναισθήματα μέσα από ένα μελωδικό ταξίδι στον κόσμο της  αστρονομίας.
 .
.
Στην συμφωνική σουίτα «Οι Πλανήτες» ο Holst περιέλαβε ορχηστρικά κομμάτια για επτά από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, παραλείποντας τη Γη και τον Πλούτωνα που δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί. Στη σύνθεση των κομματιών χρησιμοποίησε μυθολογικά στοιχεία, από τα οποία και εμπνεύστηκε σχετικά με το ύφος και το ρυθμό της μουσικής αλλά και το είδος των μουσικών οργάνων που αρμόζουν στην εκτέλεση των συνθέσεών του κάθε φορά.
.
Έτσι, για παράδειγμα η μουσική σύνθεση για τον πλανήτη Άρη, που πήρε το όνομά του από τον θεό του πολέμου, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική, έχει γρήγορο ρυθμό και καθρεφτίζει όλη την βιαιότητα και την ματαιότητα του πολέμου. Με τον τρόπο αυτό ο συνθέτης μεταφέρει συναισθήματα φρίκης και αποτροπιασμού, περιγράφοντας μουσικά τη δυστυχία και τον θάνατο. Τα όργανα που χρησιμοποιεί στο κομμάτι αυτό είναι δυνατά και επιβλητικά καθώς κυριαρχούν τα κύμβαλα, το κόρνο και η τούμπα. Αντιθέτως, στο κομμάτι της Αφροδίτης, αποσκοπώντας να μεταφέρει ήπια συναισθήματα γαλήνης και ειρήνης, ο ρυθμός που επιλέγει  είναι αργός και οι μελωδίες αιθέριες και απαλές, από όργανα όπως η άρπα και το φλάουτο που πραγματικά ηρεμούν και,με την μελωδικότητά τους, ταξιδεύουν τον ακροατή. Αντίστοιχα και στα κομμάτια για τους υπόλοιπους πλανήτες,η σύνθεση βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και αποδίδει μουσικά ανάλογα συναισθήματα.
 
Κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των συνθέσεων του Gustav Holst από την ΚΟΘ, προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη, στο πίσω μέρος της σκηνής (καθώς και σε δύο μικρότερες στα πλάγια) ένα εξαιρετικό βίντεο που ακολουθούσε το περιεχόμενο των μουσικών κομματιών, προβάλλοντας εικόνες των πλανητών καθώς και πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη.
.
.
Η εμπειρία ήταν πραγματικά ξεχωριστή: εξαίσια μουσική του περασμένου αιώνα, από ένα πλήρες και δεμένο μουσικό σχήμα,σε έναν όμορφο χώρο με χαμηλό φωτισμό και παράλληλα προβολή βίντεο με πληροφορίες και επιλεγμένες εικόνες των πλανητών, που απογείωσαν το αποτέλεσμα, καθώς κατέστησαν μαγική την κάθε στιγμή και την κάθε εικόνα. Είναι πραγματικά θαυμαστό το πόσο περιγραφικά μπορεί η μουσική να αποδώσει ένα θέμα, πώς μπορεί να ντύσει μελωδικά τις εικόνες, να μιλήσει στην καρδιά του κόσμου και να μεταφέρει συναισθήματα πόνου, αγωνίας αλλά και χαράς, ηρεμίας και γαλήνης. Αυτή ήταν και η επιτυχία της εκδήλωσης: Να ταξιδέψει μουσικά το κοινό στον θαυμαστό κόσμο των επτά πλανητών, πλημμυρίζοντας με υπέροχες μελωδίες και συναισθήματα την αίθουσα. Η εκδήλωση απευθύνονταν και σε μικρές ηλικίες και την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οικογένειες με παιδιά, καθώς το διάστημα αποτελεί για αυτά ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό και γοητευτικό.
 .
.
Στη διεύθυνση της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με τους εκατόν δέκα εξαιρετικούς μουσικούς που εκτέλεσαν άψογα τη συμφωνική σουίτα, ήταν ο διακεκριμένος μαέστρος Georg Kohler, γερμανικής καταγωγής, που τα τελευταία χρόνια διευθύνει όπερα, συμφωνικό ρεπερτόριο και μπαλέτο σε όλη την Ευρώπη. Το δε βίντεο καθώς και η σκηνοθετική επιμέλεια της όλης προβολής ήταν έργο του Φραγκίσκου Φαντόπουλου, με επιλεγμένες εικόνες από το παγκόσμιο σινεμά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
O δημιουργικός συνδυασμός των εξαιρετικών μελωδιών που γράφτηκαν περίπου έναν αιώνα πριν από σήμερα, με το οπτικό υλικό  που προσέφερε η σύγχρονη τεχνολογία οδήγησε σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα,μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική εκδήλωση για όλη την οικογένεια, που γοήτευσε και επάξια καταχειροκροτήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
.
Φωτογραφίες: fb ΚΟΘ 
.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή