Jean-Michel Jarre | Amazonia | Κυκλοφορεί 7 Απριλίου!

693 Views
Jean-Michel Jarre | Amazonia | Κυκλοφορεί 7 Απριλίου! Jean-Michel Jarre | Amazonia | Κυκλοφορεί 7 Απριλίου!

 

Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Jean-Michelle Jarre, σύνθεσε και ηχογράφησε ένα μουσικό έργο 52 λεπτών για το “Amazonia”, ένα νέο project του βραβευμένου φωτογράφου και κινηματογραφιστή Sebastiao Salgado, για την Φιλαρμονική του Παρισιού. Η κυκλοφορία έρχεται μετά την θριαμβευτική εμφάνιση του Jarre στην Παναγία των Παρισίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που παρακολουθήθηκε από πάνω από 75 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως.
 
Η “Amazonia” είναι μία συναρπαστική έκθεση που επικεντρώνεται στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες και άλλα οπτικά έργα από τον Salgado. Ο ίδιος ταξίδεψε στην περιοχή για 6 χρόνια, αποτυπώνοντας το δάσος, τους ποταμούς, τα βουνά και τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Το κοινό θα δει την πλειοψηφία αυτής της δουλειάς για πρώτη φορά. Η καρδιά της έκθεσης είναι μία πρόσκληση για να δεις, ν’ ακούσεις και να σκεφτείς για το μέλλον της βιοποικιλότητας και την θέση των ανθρώπων σε αυτό τον κόσμο.
 
Η συνοδευτική ηχητική δημιουργία του Jean-Michel Jarre είναι ένας συμφωνικός κόσμος που θα βυθίσει τους επισκέπτες της έκθεσης στους ήχους του δάσους. Χρησιμοποιώντας μία μίξη ηλεκτρονικών και ορχηστρικών οργάνων καθώς και άλλους ήχους που υπάρχουν στην φύση, το project έχει ηχογραφηθεί και δυαδικά, για μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Θα είναι διαθέσιμο στα ψηφιακά καταστήματα στις 7 Απριλίου και σε CD και βινύλιο στις 9 Απριλίου.
 

O Jean-Michel Jarre είπε: “Ήθελα να αποφύγω την εθνομουσικολογική προσέγγιση και την δημιουργία ενός απλού background ήχου. Έτσι, συγκέντρωσα μία εργαλειοθήκη με ηλεκτρονικά και ορχηστρικά μουσικά στοιχεία με την πρόθεση να αναπαράγω το ηχόχρωμα των ήχων της φύσης. Σε αυτή την εργαλειοθήκη πρόσθεσα ήχους από το περιβάλλον καθώς και παραδοσιακά στοιχεία (φωνές, τραγούδια, μουσικά όργανα) από το αρχείο του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης (MEG). Προσέγγισα τον Αμαζόνιο με σεβασμό, μ’ έναν ποιητικό και εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Επέλεξα τα φωνητικά και τα ηχητικά στοιχεία στην πιο υποβλητική τους διάσταση και δεν προσπάθησα να μείνω πιστός σε κάποιο συγκεκριμένο παραδοσιακό group. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα να πρέπει να φανταστώ το δάσος. Κουβαλάει μαζί του μία δυναμική φαντασίωση για τους Δυτικούς αλλά και του Αμερικανούς. Η συγκεκριμένη μουσική προκαλεί και μία αίσθηση νομαδικής ζωής, λες και οι ήχοι εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά την διάρκεια κάποιας μετανάστευσης. Ήταν απαραίτητο να επιστρέψω πίσω στις βασικές αρχές της ενορχήστρωσης των ήχων της φύσης, για να δουλέψω με ήχους που ακολουθούν ο ένας τον άλλον τυχαία αλλά ταυτοχρόνως μπορούν να δημιουργήσουν μία αρμονία αλλά και μία παραφωνία. Όπως σε κάθε συμφωνία, το έργο έχει στιγμές διαύγειας αλλά και έντασης”.
 

Ως πρέσβης της UNESCO από το 1993, ο Jean-Michel Jarre εμπλέκεται σε πολλά αξιοσημείωτα projects για την ανοχή και τον πολιτισμικό πλουραλισμό, καθώς και για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος. Για το project “Amazonia”, συνεργάστηκε ενεργά με την επιστημονική ομάδα του Εθνογραφικού Μουσείου της Γενεύης (MEG) για να δημιουργήσει όσο πιο πιστά γίνεται την ηχητική ταυτότητα του δάσους και των ανθρώπων που το κατοικούν.
 
Η έκθεση “Amazonia” ανοίγει στην Φιλαρμονική του Παρισιού στις 7 Απριλίου και έπειτα θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Από το Παρίσι στο Σάο Πάολο, μέσω του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Ρώμη και το Λονδίνο. Περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες  καθώς και ταινίες με μαρτυρίες ιθαγενών που προσπαθούν να σώσουν την κουλτούρα και το περιβάλλον τους. 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Φεστιβάλ Ολυμπίας - Παράταση αφιερώματος στον Ροβήρο Μανθούλη -Αναφορά στη δικτατορία
Φεστιβάλ Ολυμπίας - Παράταση αφιερώματος στον Ροβήρο Μανθούλη -Αναφορά στη δικτατορία
με 0 Σχόλια 336 Views

 Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση που βρήκε το αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης: Μια Τρίτη Ματιά» και για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους θεατές

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή