In Tempo με τους Ανφάν Γκατέ! «Μας χαρακτηρίζει το μεράκι που βγάζουμε όταν παίζουμε».

4094 Views
In Tempo με τους Ανφάν Γκατέ! «Μας χαρακτηρίζει το μεράκι που βγάζουμε όταν παίζουμε». In Tempo με τους Ανφάν Γκατέ! «Μας χαρακτηρίζει το μεράκι που βγάζουμε όταν παίζουμε».

 

3η χρονιά InTempo
(κάθε 20 του μηνός στην "Κ")
.

Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου

 
Πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα στο In Tempo υποδεχόμαστε τους Ανφάν Γκατέ, ένα τετραμελές ανερχόμενο συγκρότημα της πόλης, που αγαπά το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Ο Δημήτρης Γκόγκος (κιθάρα, φωνή), η Λίνα Αλατζίδου (φωνή), ο Θέμης Παπαμηνάς (μπουζούκι, μπαγλαμάς, φωνή) και ο Θωμάς Γκόγκος (μπουζούκι), με τον οποίο συνομιλήσαμε, περιμένουν με ανυπομονησία την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου!
 
Πες μου λίγα λόγια για εσάς. Πώς γνωριστήκατε;
Οι Ανφάν Γκατέ είμαστε μια τετραμελής μπάντα και παρέα με αναφορά στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό τραγούδι. Το σχήμα σήμερα αποτελείται από τον Θωμά Γκόγκο, τον Δημήτρη Γκόγκο, τη Λίνα Αλατζίδου και τον Θέμη Παπαμηνά. Με τον Δημήτρη είμαστε αδέρφια και παίζουμε μουσική μαζί από την παιδική ηλικία. Η συνεργασία με τη Λίνα, που γνωριστήκαμε σχεδόν τυχαία, ξεκίνησε τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ με τον Θέμη, που γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια, μετράμε μαζί ένα έτος στο μουσικό μας ταξίδι.
 
Και πώς αποφασίσατε να γίνετε οι Ανφάν Γκατέ; Ποιος σκέφτηκε το όνομα;
Το όνομα Ανφάν Γκατέ προέκυψε το 2011. Το σκέφτηκα εγώ εντελως τυχαία.  Τότε το σχήμα αποτελούταν εκτός από εμένα και τον Δημήτρη από τους καλούς φίλους Πάρη Χρηστίδη καιΘωμά Καραγιάννη. Το 2011 είχε προκύψει η συμμετοχή μας σε ένα αφιέρωμα στον Γιοβάν Τσαούς και αυτό ήταν η αφορμή ώστε να δώσουμε όνομα στο σχήμα. Για χρόνια συνεργαστήκαμε με την Κατερίνα Τζώτζου, που εκτός από εξαιρετική τραγουδίστρια είναι και πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Με όλα τα παιδιά ακόμα και τώρα τυχαίνει κάποιες φορές να συνεργαζόμαστε και να βρισκόμαστε μαζί στο πατάρι.
 .
.
Ονειρευόσουν από μικρός να ασχοληθείς με τη μουσική ή ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία; 
Θυμάμαι την πρώτη φορά που έπιασα το μπουζούκι ενός φίλου στα χέρια. Χωρίς να έχω επαφή ως τότε με το όργανο έπαιξα, γρατζούνησα δηλαδή, κατανοώντας τη γεωμετρία του. Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το μπουζούκι, γυμνασιόπαιδο τότε, δεν το σκεφτόμουν επαγγελματικά. Στην πορεία τα πράγματα πήραν το δρόμο τους μοιραία.
 
Είστε νέοι και όμως επιλέξατε το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Τι σας ώθησε σε αυτά τα είδη;
Δεν θα έλεγα ότι είναι απλά θέμα επιλογής. Για μένα προσωπικά είναι μονόδρομος. Ο λόγος είναι ότι μέσα από αυτή τη μουσική εκφράζομαι απόλυτα. Είτε παίζοντας, είτε ακούγοντάς την.
 .
.
Εκτιμάμε όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα το ρεμπέτικο τραγούδι και την ιστορία του;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ασχολούνται με το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο αναπαράγεται συνεχώς σε διάφορα στέκια. Παρόλα αυτά δε μπορώ να πω ότι το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι χαίρει της εκτίμησης που του πρέπει. Πιστεύω όμως ότι το ρεμπέτικο τραγούδι θα βρίσκει ολοένα πρόσφορο έδαφος, ώστε να εκφράζονται μέσα από αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της αμεσότητας και της αυθεντικότητας που το διακρίνουν, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά.
 
Πώς αισθανθήκατε όταν να παίξετε στην εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» σε μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι;
Ήταν Δευτέρα βράδυ και είχαμε βρεθεί με τα παιδιά για πρόβα. Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό μου. Βλέπω άγνωστο αριθμό και τουςλέω με αστεία διάθεση: «έρχεται πρόταση…». Απαντώ και με ενημερώνουν ότι είναι από την εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου. Μεγάλη η χαρά και η τιμή να βρεθούμε στο στούντιο με τόσους άξιους συναδέλφους. Περάσαμε όμορφα και ευελπιστούμε να δώσουμε ξανά το παρόν.
 .
.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει το νέο σας άλμπουμ με τίτλο «Προοίμιο» και ήδη έχετε δημοσιεύσει δύο από τα τραγούδια του. Θα ήθελες να μου πεις δύο λόγια για τον δίσκο;
Το «Προοίμιο» είναι η πρώτη μας δισκογραφική απόπειρα. Ο δίσκος αποτελείται από δεκατέσσερα κομμάτια και συμμετέχουν διάφοροι φίλοι κυρίως σε στιχουργικό επίπεδο. Περιμένουμε σε ένα μήνα περίπου να είναι έτοιμος. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζαννέτος, καλός μας φίλος από την Κύπρο. Το περιεχόμενο των τραγουδιών είναι ποικιλόμορφο, καθώς άλλα είναι σατιρικά, άλλα ερωτικά και ορισμένα κοινωνικού χαρακτήρα. Στα δικά μου αυτιά μένει η αίσθηση του φρέσκου… Ελπίζουμε να αρέσει σε όσους τα ακούσουν!
 
Από πού αντλείτε έμπνευση για τα τραγούδια σας;
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οτιδήποτε επηρεάζει τον καλλιτέχνη. Μπορεί να είναι από χαρά, από απογοήτευση, από έρωτα, από κάτι που θα δεις, κάτι που θα πεις ή θα ακούσεις… Δεν υπάρχει συνταγή νομίζω.
 
Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να έρθει να δει τους Ανφάν Γκατέ;
Ένα πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι το μεράκι που βγάζουμε όταν παίζουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζουμε κάθε μας εμφάνιση σαν δουλειά με την αρνητική χροιά του όρου. Έτσι γινόμαστε ένα με τον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του και οι βραδιές καταλήγουν να γίνονται όμορφα γλέντια. Κάπως έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς και αυτό νομίζω αποτελεί μια πρόταση.
 .
.
Μια εμφάνιση που να σου έχει μείνει αξέχαστη;
Πρόπερσι συμμετείχαμε στην παράσταση «Είμαστε αλάνια», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη μουσική επιμέλεια είχαν αναλάβει ο Μανόλης Πάππος και ο Βαγγέλης Κορακάκης. Εκεί συμπράξαμε με πάρα πολλούς μουσικούς που ασχολούνται με το ρεμπέτικο τραγούδι. Με τους περισσότερους είχαμε επαφές μέσω των κοινωνικών δικτύων και λόγω της παράστασης ήρθαμε σε επαφή επί του προσωπικού. Αυτό ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, αφενός λόγω του κλίματος στη σκηνή του Μεγάρου κατά η διάρκεια της παράστασης και αφετέρου, γιατί με κάποια από τα παιδιά αναπτύξαμε φιλίες που κρατούν ακόμα.
 
Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Πρώτο μας μέλημα είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να έχουμε στα χέρια μας τον δίσκο μας. Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να παίζουμε μουσική… Και όλα θα γίνουν…
 
Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελο! Καλή επιτυχία σε σένα προσωπικά και καλή δύναμη σε όλη τη συντακτική ομάδα της «Κουλτουρόσουπας»
 
Ευχαριστούμε!
.
 .
LINKS ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ:
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Φιλόλογος που δεν καταλαβαίνει όσους αδυνατούν να διαβάσουν με συνοδεία μουσικής! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες της πόλης.Θα με βρίσκεις κάθε Δευτέρα στη στήλη «Εκεί που τρέχουν οι Θεσσαλονικείς – Μουσικές προτάσεις εξόδου»και κάθε 20 του μήνα στη συνεντευξιακή στήλη «In Tempo».Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σου στο μέιλ veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή