In Tempo με τον Θανάση Σκαργιώτη! «Η αντικειμενικότητα της Φυσικής και η υποκειμενικότητα της Τέχνης μού προσφέρουν ισορροπία»

2966 Views
In Tempo με τον Θανάση Σκαργιώτη! «Η αντικειμενικότητα της Φυσικής και η υποκειμενικότητα της Τέχνης μού προσφέρουν ισορροπία» In Tempo με τον Θανάση Σκαργιώτη! «Η αντικειμενικότητα της Φυσικής και η υποκειμενικότητα της Τέχνης μού προσφέρουν ισορροπία»

 :

3η χρονιά InTempo (κάθε 20 του μηνός στην "Κ")
.

Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου

 
Λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Με του τρελού τα σύνεργα» από τη MINOS EMI, σε ενορχήστρωση και επιμέλεια παραγωγής Γιώργου Ανδρέου, αυτό τον μήνα φιλοξενούμε έναν ιδιαίτερο ερμηνευτή και τραγουδοποιό.
.
Ο λόγος για τον Θανάση Σκαργίωτη, που μοιράζεται τις σκέψεις και τα όνειρά του στο InTempo
 
-Πες μου λίγα λόγια για σένα. Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμεινα μέχρι τα δέκα μου χρόνια. Στη συνέχεια, μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου βρίσκομαι μέχρι και σήμερα. Δύο μεγάλες μου αγάπες...η Μουσική και η Φυσική. Συγκεντρώνομαι και δίνω πολλή ενέργεια σε αυτό με το οποίο καταπιάνομαι, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της τελειομανίας. Είμαι νοσταλγός, ανήσυχος για το αύριο, δεν ενθουσιάζομαι εύκολα, αλλά παραμένω πολύ αισιόδοξος.
 
-Ξεκίνησες από την παιδική σου ηλικία τις μουσικές σου σπουδές. Φανταζόσουν τότε ότι στο μέλλον θα ασχοληθείς επαγγελματικά με το τραγούδι;
Η ενασχόληση με τη Μουσική ξεκίνησε από εσωτερική ανάγκη. Δεν είχα σκεφτεί τότε το τραγούδι ως επάγγελμα, αλλά με φανταζόμουν με μια κιθάρα όρθιο στην σκηνή, να κλείνω τα μάτια και να ταξιδεύω μέσα από τα λόγια και τις νότες. Αργότερα συνειδητοποίησα πως ό,τι έχω μέσα μου θέλω να το μοιραστώ με τον κόσμο. Επομένως, το επαγγελματικό κομμάτι ήρθε ως φυσική εξέλιξη.
 
.
-Γνωρίζουμε πως πέρα από τραγουδιστής είσαι και Φυσικός. Αγαπάς εξίσου τη φυσική και το τραγούδι;
Βρίσκω άμεση σύνδεση στα δύο πεδία. Η Φυσική καλλιεργεί τη διαίσθηση, διδάσκει έναν ορθολογισμό και σε ταξιδεύει στην απεραντοσύνη της. Το τραγούδι έρχεται να αγκαλιάσει και να εκφράσει τις βαθύτερες σκέψεις που πηγάζουν από τη συναισθηματική μου νοημοσύνη. Έχει διπλό ρόλο, να επικοινωνήσω με τα μέσα μου αλλά και με τον ακροατή. Η αντικειμενικότητα της Φυσικής και η υποκειμενικότητα της Τέχνης μού προσφέρουν ισορροπία και ηρεμία. Το τραγούδι είναι, όμως, αυτό που την ίδια στιγμή με ταράζει, με συγκινεί, με αδειάζει και με γεμίζει. Έτσι ξαναγιεννιέμαι.
 
-Είναι εύκολο να συνδυάσεις τα μαθήματα με τις εμφανίσεις σου;
Όχι πάντα. Είμαι αρκετά ενεργός και στα δύο, οπότε θέλει καλό προγραμματισμό. Προσπαθώ να κλείνω αρκετά νωρίτερα τις εμφανίσεις και συχνά χρειάζεται να αναπληρώσω τα μαθήματά μου. Ημερολόγιο και υπομονή!
 
.
-Έχεις λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και έχεις συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες. Πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που ανεβαίνεις στη σκηνή;
Βασική προϋπόθεση για να νιώσω αυτοπεποίθηση στην σκηνή είναι να έχω προετοιμαστεί καλά για την παράσταση. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κλίμα μέσα στο οποίο θα μπορέσω να αφεθώ στα λόγια και τις μελωδίες, θα πάρω και θα δώσω ενέργεια στο κοινό. Τότε νιώθω δυνατός, ουσιαστικός και χρήσιμος. Τότε περιπλανιέμαι σε όμορφα μονοπάτια.
 
-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου άλμπουμ με τίτλο «Με του τρελού τα σύνεργα». Πώς κατέληξες σε αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο; Ποια είναι τα σύνεργα του τρελού;
Υπάρχει ομότιτλο τραγούδι στον δίσκο τα λόγια του οποίου έχει γράψει ο πατέρας μου, Μάνθος Σκαργιώτης. Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά, ακούγεται εύηχο, γι’αυτό και διάλεξα αυτόν τον τίτλο για το Album. Ωστόσο, είναι και κάτι που εκφράζει τη γενικότερη ματιά μου. Τα σύνεργα του δικού μου τρελού είναι το καθαρό βλέμμα, η μάχη με τον εγωισμό, το ξεγύμνωμα και η έκθεση του εαυτού μου, ένα όμορφο χαμόγελο αισιοδοξίας ανθρώπων που αγαπώ και οτιδήποτε μου ανοίγει ένα παράθυρο δημιουργίας. Το αυτονόητο δηλαδή. Αλλά στην εποχή μας το αυτονόητο θεωρείται «τρέλα».
 
-Έχεις γράψει τη μουσική και τους στίχους στα εφτά τραγούδια του άλμπουμ σου με βοήθεια καλών σου συνεργατών. Θα ήθελες να μου πεις δύο λόγια για αυτούς;
Στον δίσκο περιλαμβάνονται εφτά τραγούδια και συνεργάζομαι και με άλλους στιχουργούς: τη Νάντια Δουλαβέρα, την Ησαΐα Παπαδοπούλου και τον Μάνθο Σκαργιώτη στο ομότιτλο τραγούδι. Τους υπόλοιπους στίχους καθώς και τη μουσική  τα υπογράφω ο ίδιος. Στον δίσκο συμμετέχει και η Ευτυχία Μητρίτσα, μία από τις ομορφότερες φωνές με την οποία λέμε παρέα το “τυχερό” μου τραγούδι «Φωτογραφία».
 
.
-Από πού αντλείς έμπνευση;
Η έμπνευση, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι κάτι μαγικό που προκύπτει αβίαστα. Τουλάχιστον εγώ πρέπει να κάτσω με την κιθάρα αγκαλιά ή πάνω από ένα λευκό χαρτί. Υπάρχουν οι τυχερές στιγμές που σου δίνεται απλόχερα μια ιδέα, αλλά το υπόλοιπο είναι σκληρή δουλειά και αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Πηγή έμπνευσης αποτελεί κάτι που είδες ή άκουσες ή ένιωσες. Νομίζω ότι προκαλείς την έμπνευση όταν παρατηρείς γύρω σου!
 
-Πώς κατάφερες να συνδυάσεις την παράδοση με τον ηλεκτρικό ήχο; Ήταν ένα εύκολο εγχείρημα;
Τα παραδοσιακά όργανα ηχούν μέσα μου από όταν ήμουν μικρό παιδί. Κλαρίνα, ζουρνάδες και νταούλια διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική μου. Στην εφηβεία έπιασα στα χέρια μου και μια ηλεκτρική κιθάρα και περπάτησα στους δρόμους της Ροκ και της μελωδικής Μέταλ σκηνής. Όλα αυτά μπολιάστηκαν στον χρόνο και προσπαθώ να τα εκφράζω μέσα από τα δικά μου τραγούδια. Όσον αφορά τον ήχο του δίσκου, αυτό είναι θέμα ενορχήστρωσης, στην οποία καθοριστικής σημασίας ήταν η άποψη του Γιώργου Ανδρέου. Καταλήξαμε να συνδυάσουμε τoν παραδοσιακό με τον σύγχρονο ακουστικό ήχο δίνοντας και μια γεύση ηλεκτρικής σκοτεινιάς.
 
-Η συνεργασία σου με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου πώς προέκυψε;
Τον Γιώργο τον Ανδρέου τον γνώρισα σε δείπνο ενός κοινού μας φίλου. Μου ζήτησε να ακούσει κάποιο δείγμα της δουλειάς μου και τότε άνοιξε, τουλάχιστον μέσα μου, ένα παράθυρο πιθανής συνεργασίας. Τα πρώτα τραγούδια, ευτυχώς, τα απορρίψαμε. Δεν ήταν η δική μου αλήθεια. Έπειτα από πολλή δουλειά και προσωπική αναμέτρηση έφτιαξα καινούριο υλικό. Το άκουσε ο Γιώργος, ακολούθησε ένα τηλεφώνημά του και ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις.
 
.
-Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται κάποιος για να εδραιωθεί στον χώρο της μουσικής;   
Αγάπη για αυτό που κάνει, σεβασμό, τσαλάκωμα, πείσμα, αντοχή, υπομονή και πολύ καλές δημόσιες σχέσεις!
 
-Είσαι αρκετά ενεργος στα social media. Θεωρείς πως οι νέοι καλλιτέχνες ωφελούνται από την προβολή τους στο διαδίκτυο;
Τα social media συχνά αποτελούν και ένα είδος διαβατηρίου. Είναι πλέον απαραίτητα, ιδίως για ένα νέο καλλιτέχνη. Σαφώς και ωφελούμαστε, μιας και πολλές φορές τα social αποτελούν τον μόνο τρόπο διαφήμισης της δουλειάς μας. Αυτό που λείπει, όμως, είναι το φίλτρο. Η πληροφορία είναι πληθωρική και το κοινό εύκολα μπορεί να μπερδευτεί.
 
-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σου βήματα; Πού στοχεύεις;
Έχω κλεισμένες παραστάσεις και ετοιμάζω σιγά σιγά τον επόμενο δίσκο. Τους επόμενους μήνες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχω καινούριο τραγούδι, δείγμα της δουλειάς που έρχεται. Επίσης, Σάββατο 16 Νοεμβρίου θα είμαι Θεσσαλονίκη στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Νέον στην Ίωνος Δραγούμη, σας περιμένω!
 
Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Όταν βλέπουν το μαύρο της καθημερινότητας, να ζωγραφίζουν τον δικό τους όμορφο πίνακα, να αναζητούν νέους καλλιτέχνες και να τους αφιερώνουν λίγο χρόνο δείχνοντας έτσι την αγκαλιά τους.
 
Ευχαριστούμε πολύ!
.
.
*Τον δίσκο «Με του τρελού τα σύνεργα»μπορείτε να τον βρείτε σε Public και Iano.
 
.
LINKS Θ.Σ.:
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Φιλόλογος που δεν καταλαβαίνει όσους αδυνατούν να διαβάσουν με συνοδεία μουσικής! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες της πόλης.Θα με βρίσκεις κάθε Δευτέρα στη στήλη «Εκεί που τρέχουν οι Θεσσαλονικείς – Μουσικές προτάσεις εξόδου»και κάθε 20 του μήνα στη συνεντευξιακή στήλη «In Tempo».Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σου στο μέιλ veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή