In Tempo με τους Tales from the box! «Ζούμε σε μια απ’ τις φωτεινότερες χώρες. Ας είναι κι η διάθεση μας τέτοια!»

2926 Views
In Tempo με τους Tales from the box! «Ζούμε σε μια απ’ τις φωτεινότερες χώρες. Ας είναι κι η διάθεση μας τέτοια!» In Tempo με τους Tales from the box! «Ζούμε σε μια απ’ τις φωτεινότερες χώρες. Ας είναι κι η διάθεση μας τέτοια!»

 

 

Συνέντευξη στη Βένια Αδαμάκου

 
Σε αυτές τις ιδιαίτερες μέρες που όλοι μένουμε στο σπίτι (ελπίζω όντως να μένετε) στο In Tempo φιλοξενούμε τους Tales from the box! O Θάνος Σταυρίδης και η Στέλλα Τέμπρελη, συνδυάζοντας αρμονικά το ακορντεόν με το βιολοντσέλο, δημιουργούν μοναδικές μουσικές ιστορίες. Αν τους ακούσετε, αμέσως θα διαπιστώσετε τόσο τη μεγάλη αγάπη τους για τη μουσική όσο και το αστείρευτο ταλέντο τους!
 
Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς. Πώς γνωριστήκατε και πότε αποφασίσετε να δημιουργήσετε το δικό σας μουσικό σχήμα;
Γνωριστήκαμε πριν περίπου 4 χρόνια, όταν βρεθήκαμε να παίζουμε μαζί σ’ ένα μουσικό σχήμα. Ανέκαθεν μου άρεσε η ιδέα του να δημιουργήσω ένα project που θα μπορούσε να πραγματεύεται διάφορα μουσικά στυλ κι έτσι κάποια στιγμή είπα στη Στέλλα να δοκιμάσουμε να ηχογραφήσουμε παρέα ένα κομμάτι απ’ τα αγαπημένα μου ντουέτα. Το Amischa του Jean-Louis Matinier, το οποίο παρεπιπτόντως ανεβάσαμε στο YouTube εδώ και λίγες ώρες. Μας άρεσε πολύ το πώς εν τέλει ακουγόντουσαν τα δυο όργανα μαζί κι είπαμε να το συνεχίσουμε.
 .
.
Το όνομα του σχήματος πώς προέκυψε;
Μια απ’ τις λαϊκές ονομασίες του ακορντεόν στις αγγλοσαξονικές χώρες είναι squeezebox. Σαν να λέμε στα ελληνικά σε ελεύθερη απόδοση το κουτί που πιέζεται! Επίσης μια απ’ τις αγαπημένες μου παιδικές σειρές όταν ήμουν μικρός ήταν «του κουτιού τα παραμύθια» αυτή η εξαιρετική σειρά με κούκλες που προβαλλόταν στην ΕΡΤ τη δεκαετία του ’80 και παρουσίαζε παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Κι επειδή το υλικό που παίζουμε είναι μουσικές ιστορίες και τις παίζουμε με δυο όργανα που είναι σαν κουτιά, είχα την ιδέα να ονομάσουμε το σχήμα Tales from the Box.
 
Και οι δύο φαίνεται πως λατρεύετε τη μουσική και τη δουλειά σας. Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη;
Είμαστε και οι δυο μεγαλωμένοι σε περιβάλλοντα όπου η μουσική ακουγόταν συνέχεια στο σπίτι. Μια ζωή θυμάμαι τη μητέρα μου να τραγουδάει ό,τι δουλειά κι αν έκανε και το ράδιο να παίζει συνέχεια. Απ’ την άλλη η Στέλλα προέρχεται από μουσική οικογένεια. Ο παππούς της ήταν ένας απ’ τους πρώτους και λίγους τουμπίστες της Θεσσαλονίκης κι η μουσική επίσης έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στο σπίτι τους. Οπότε ήταν σχεδόν μονόδρομος το να αγαπήσουμε τη μουσική και οι δυο.
 .
.
Γιατί επιλέξατε ως όργανα το ακορντεόν και το βιολοντσέλο;
Εμένα με διάλεξε μάλλον το ακορντεόν παρά το διάλεξα, μιας κι όταν για πρώτηφορά με πήγαν οι γονείς μου να διαλέξω τι δώρο να μου πάρουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, εγώ κόλλησα στη βιτρίνα του μαγαζιού με τα μουσικά που βρισκόταν ακριβώς δίπλα απ’ το παιχνιδάδικο κι είπα «εγώ αυτό θέλω». Η Στέλλα επίσης κάπως έτσι διάλεξε – την διάλεξε το τσέλο. Όταν στο πλαίσιο της μουσικής προπαιδείας επισκεπτόταν τις αίθουσες του Ωδείου για να διαλέξει όργανο, μαγεύτηκε απ’ τον ήχο του τσέλου και μ’ αυτό στην αγκαλιά της πορεύεται στον όμορφο δρόμο της μουσικής.
 
Το ρεπερτόριο σας είναι αρκετά ευρύ. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια που θα παίξετε;
Μας αρέσει να παίζουμε πολλά διαφορετικά πράγματα. Έτσι λοιπόν δοκιμάζουμε διάφορες μουσικές που μας αρέσουν κι αγαπάμε. Αν μας αρέσει το πως ακούγεται το μουσικό αποτέλεσμα τις κρατάμε και στο ρεπερτόριο μας.
 .
.
Ασχολείστε παράλληλα και με τη διδασκαλία. Γιατί θα προτείνατε σε ένα νέο παιδί να έρθει σε επαφή με τη μουσική;
Η μουσική είναι η καλύτερη παρέα. Από μικρός θυμάμαι πως ότι δυσκολία και να αντιμετώπιζα, πάντα η μουσική με βοηθούσε να την ξεπεράσω. Είναι ένα παράθυρο σ’ έναν κόσμο πέρα απ’ την καθημερινότητα κι επίσης ένας πολύ ωραίος τρόπος να περνάει το παιδί δημιουργικά την ώρα του.
 
Αν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με έναν Έλληνα και έναν ξένο καλλιτέχνη που θαυμάζετε, ποιους θα επιλέγατε;
Ωχ...πολύ περιοριστικό αυτό το «έναν». Έχουμε πολλούς αγαπημένους και είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε μόνο από έναν! Εμείς χαιρόμαστε να παίζουμε μουσική, κι είμαστε τυχεροί που μέχρι τώρα έχουμε γνωρίσει και παίξει με πολλούς αγαπημένους μας καλλιτέχνες.
Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα βίντεο που συνοδεύουν τη μουσική σας στο YouTube. Είναι γεμάτα φως και χαμόγελα. Θεωρείτε πως η μουσική μπορεί να μας γεμίσει με αισιοδοξία ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές;
Εννοείται. Γενικά η Τέχνη έχει το ρόλο του να οδηγεί την κοινωνία σ’ ένα καλύτερο αύριο με όποιο τρόπο κι αν γίνεται αυτό. Και προφανώς δε λέμε να χασκογελάμε με το ζόρι όλοι μας, αλλά σίγουρα ένα χαμόγελο έχει τη δύναμη να διώξει ακόμα και το πιο μαύρο σύννεφο μακριά.
 
Μια εμφάνιση που να σας έχει μείνει αξέχαστη;
Η εμφάνισή μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Αύγουστο που μας πέρασε. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μαζευτήκαμε όσοι είχαμε μείνει στην καυτή Αθήνα και περάσαμε ένα εξαιρετικό βράδυ. Μια μαγική βραδιά κάτω απ’ τον Αττικό ουρανό. 
 
Γιατί θα λέγατε σε κάποιον να έρθει σε μια εμφάνιση των Tales from the box;
Για να ταξιδέψει στις μουσικές του αναμνήσεις. Στο ηχοτοπίο που έχουμε λίγο πολύ όλοι στο μουσικό DNA μας. Να ακούσει Κινηματογραφικές μουσικές, τραγούδια του Χατζιδάκι, των Beatles, μουσικές απ’ τη Βραζιλία και την Αργεντινή αλλά και Βach και Vivaldi, κι όλα αυτά μαζί με μουσικές δικές μας, καινούριο υλικό. Κάθε συναυλία των Tales from the Box είναι ένα μουσικό ταξίδι κι όλοι είναι καλεσμένοι σε αυτό.
 .
.
Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Αυτό το διάστημα ηχογραφούμε τον πρώτο μας δίσκο. Κομμάτια που παίζουμε στο πρόγραμμα μας αλλά και κάποια καινούρια, πρωτότυπες συνθέσεις. Ετοιμάζουμε επίσης σιγά σιγά τις επερχόμενες εμφανίσεις μας για το καλοκαίρι που έρχεται. Αυτή την περίοδο ζούμε ως ανθρωπότητα κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο, αλλά ελπίζουμε πως θα βγούμε γρήγορα απ’ αυτό τον εφιάλτη και προσμένουμε τα καλύτερα.
 
Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Μην αφήνετε τα δύσκολα να σας παίρνουν από κάτω. Βάλτεκι ακούστε μια ωραία μουσική κι αφήστε τη να σας παρασύρει. Ζούμε σε μια απ’ τις φωτεινότερες χώρες του κόσμου. Ας είναι κι η διάθεση μας τέτοια.
 

Ευχαριστούμε! 
.
11111111111.
Βρείτε τους Tales from the box στο διαδίκτυο:

.
3η χρονιά InTempo
(κάθε 20 του μηνός στην "Κ")
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Φιλόλογος που δεν καταλαβαίνει όσους αδυνατούν να διαβάσουν με συνοδεία μουσικής! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες της πόλης.Θα με βρίσκεις κάθε Δευτέρα στη στήλη «Εκεί που τρέχουν οι Θεσσαλονικείς – Μουσικές προτάσεις εξόδου»και κάθε 20 του μήνα στη συνεντευξιακή στήλη «In Tempo».Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σου στο μέιλ veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή