In Tempo με την Τριανταφυλλιά Πλιάκα. «Για τον καθένα η επιτυχία μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά».

2902 Views
In Tempo με την Τριανταφυλλιά Πλιάκα. «Για τον καθένα η επιτυχία μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά». In Tempo με την Τριανταφυλλιά Πλιάκα. «Για τον καθένα η επιτυχία μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά».

 

Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου

Αυτόν τον μήνα κοντά μας έχουμε την Τριανταφυλλιά Πλιάκα. Με το ιδιαίτερο στυλ της, τη μελωδική της χροιά και τον προσγειωμένο της χαρακτήρα έρχεται να βάλει τη δική της πινελιά στην ελληνική μουσική σκηνή.

 
Τριανταφυλλιά πες μας λίγα λόγια για σένα. Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;
Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και έχω τελειώσει εκεί την κρατική σχολή Φυσικοθεραπείας. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζω στη Λευκωσία της Κύπρου και συνεχίζω τις σπουδές μου στον κλάδο της Ψυχολογίας. Λατρεύω τη μουσική αλλά και τη συγγραφή. Αυτόν τον καιρό γράφω τη «Λυκοσκέψη» στο Wattpad. Η σχέση μου με τη μουσική υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήταν η παρέα και η συμπαράσταση μου σε δύσκολες και ευτυχισμένες στιγμές. Αρχικά, άκουγα κλασική μουσική και στην πορεία γνώρισα όλα τα είδη. Με τον καιρό ξεκίνησα μόνη να μελετώ θεωρία και αρμονία. Οι πρώτες μου μουσικές εμπειρίες ως τραγουδίστρια ήρθαν μέσα από σχολικές χορωδίες και εμφανίσεις σε τοπικά φοιτητικά μαγαζάκια. Στην πορεία συμμετείχα σε μουσικά σχήματα και για μικρό διάστημα άνοιγα προγράματα καλλιτεχνών σε μουσικές σκηνές. Να συμπληρώσω ότι οι στιγμές που με γέμισαν περισσότερο ως άνθρωπο, αναφορικά με το τραγούδι, ήταν οι εμφανίσεις που έκανα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 
Σε έχουμε δει στο παρελθόν να συμμετέχεις σε μουσικά σχήματα, όπως «Οι Καλλιτεχνικές Ανησυχίες», αλλά να τραγουδάς και μόνη σου. Τι θεωρείς προτιμότερο; Να εμφανίζεσαι μόνη ή ως μέλος ενός γκρουπ στη σκηνή;
Οι στιγμές που είχα με όλους τους συνεργάτες από τα σχήματα που συμμετείχα ήταν αρκετά ευχάριστες και τους ευχαριστώ όλους θερμά για την συνεργασία μας. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής προτιμώ να εμφανίζομαι μόνη μου ή σε ντουέτο καθώς οι υποχρεώσεις πιέζουν και οι πρόβες σε ένα πολυμελές σχήμα είναι πιο δύσκολο να οργανωθούν. Πολλές φορές μπορεί να ταιριάζεις απίστευτα με τα άτομα του γκρουπ, όμως οι συνθήκες ή ακόμα και το στυλ της μουσικής να μην σε αφήνουν να εκφραστείς με τον τρόπο που πραγματικά επιθυμείς ως καλλιτέχνης, χωρίς αυτό να το γενικεύουμε φυσικά.
 
Έχεις τραγουδήσει από έντεχνο μέχρι χιπ χοπ. Ποιο είδος μουσικής σε εκφράζει περισσότερο;
Όλα τα είδη μουσικής για μένα είναι αξιοθαύμαστα, όμως βρίσκω περισσότερο τον εαυτό μου μέσα στο ηχόχρωμα της έντεχνης μουσικής, της οποίας οι στίχοι αλλά και οι μελωδίες είναι πλούσια σε συναισθήματα. Πιστεύω πως οδηγήθηκα προς εκείνη την κατεύθυνση λόγω του χαρακτήρα μου και της συναισθηματικής μου ευαισθησίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείω την ερμηνεία κομματιών και από άλλα είδη μουσικής.
 
Από πού πιστεύεις ότι μπορεί να αντλήσει έμπνευση ένας καλλιτέχνης;
Αρχικά, να τονίσω πως η έμπνευση βρίσκεται βαθιά στην ψυχή ενός ανθρώπου και η έκφραση αυτής τον καθιστά καλλιτέχνη. Έμπνευση μπορεί κάποιος να αντλήσει από μια εμπειρία γεμάτη συναισθήματα, είτε αρνητικά είτε θετικά, από κάποιο πρόσωπο που αγαπά, από το περιβάλλον γύρω του αλλά και από άλλους καλλιτέχνες. Ας μου επιτραπεί να πω ότι η τέχνη είναι αποτέλεσμα συναισθημάτων και εμπειριών.
 
Έχεις όνειρο να συνεργαστείς με κάποιον;  
Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον κύριο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον κύριο Γιάννη Κότσιρα, τον κύριο Νότη Σφακιανάκη και την υπέροχη κυρία Πέγκυ Ζήνα. Τα τραγούδια αυτών των καλλιτεχνών με συνόδευαν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μου και θεωρώ πως όλοι τους αποτελούν σημαντικό σταθμό για την ελληνική δισκογραφία. Με έχουν εμπνεύσει ιδιαίτερα και έχουν κερδίσει τον θαυμασμό και την αγάπη μου.
 
Παράλληλα με την ενασχόληση σου με τη μουσική, μας είπες πως σπουδάζεις και ψχολογία. Αληθεύει κατά τη γνώμη σου ότι η μουσική ευεργετεί την ανθρώπινη ψυχή;
Πολύ καλή ερώτηση! Η μουσική αξιοποιείται ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες διαταραχές και έχει φανεί να βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού. Η δράση της προς την ανθρώπινη ψυχή είναι να καταστέλλει το έντονο άγχος, όταν φυσικά δεν συνοδεύεται από αλκοόλ και άλλες ουσίες. Θεωρώ πως ως έναν βαθμό η μουσική μπορεί να κατευθύνει τη σκέψη και να αλλάξει τη διάθεση σε άτομα που δεν έχουν βαριάς μορφής ψυχικές δυσλειτουργίες.
 
Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά με καλή φωνή. Τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να ξεχωρίσει και να εδραιωθεί τελικά στον χώρο;
Η εδραίωση στον χώρο της μουσικής είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διότι δεν είναι αρκετό να έχει κάποιος καλή φωνή. Είναι αναγκαίο να έχει και τις ανάλογες γνωριμίες και να κάνει τις ανάλογες θυσίες. Ο χώρος είναι απαιτητικός και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Χρειάζεται υπομονή, ταλέντο, θέληση, χρήματα και πολλές πολλές ώρες για πρόβες και ηχογραφήσεις.
 
Νομίζεις ότι τα τάλεντ σόου τύπου Voice, XFactor κ.λ.π. μπορούν να επιταχύνουν την αναγνώριση των καλλιτεχνών; Έχεις σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχεις σε κάποιο σόου;
Τα τάλεντ σόου πετυχαίνουν ως έναν βαθμό την προβολή ενός ατόμου, δεν μπορώ όμως να πω ότι εξασφαλίζουν πάντα την ουσιαστική αναγνώριση. Περισσότερο παρατηρείται μια εφήμερη αναγνώριση των παικτών κατά την διάρκεια προβολής των σόου, η οποία χάνεται με την ολοκλήρωση τους και αφήνει τους νέους καλλιτέχνες στην αφάνεια. Μπορώ να πω πως είναι θέμα γνωριμιών και τύχης η πορεία του κάθε καλλιτέχνη.
 
Είχα δηλώσει συμμετοχή στο X-Factor παλαιότερα. Είχα περάσει τις ακροάσεις στην Αθήνα, ειδοποιήθηκα για την επιτυχία μου που θα με οδηγούσε στο επόμενο βήμα, όμως για προσωπικούς λόγους δε συνέχισα. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα συμμετείχα ξανά.
 
Ποια είναι η σχέση σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τα αξιοποιείς για να προωθείς τη δουλειά σου;
Η σχέση μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέτρια θα μπορούσα να πω. Έχω κάποιους προσωπικούς λογαριασμούς με αρκετά περιορισμένο αριθμό φίλων και συνήθως μοιράζομαι επιλεκτικά μαζί τους όσα θέλω. Σχετικά με το καλλιτεχνικό κομμάτι, το YouTube είναι το μέσο που με βοηθάει να προβάλλω κάποια ερασιτεχνικά μου βίντεο.
 
Πότε θεωρείς ότι μια ζωντανή σου εμφάνιση είναι επιτυχημένη;
Για τον καθένα η επιτυχία μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά. Για μένα, μια εμφάνιση είναι επιτυχημένη αν καταφέρω να μεταδώσω τα συναισθήματα μου στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Είναι σημαντικό η επαφή με το κοινό να διατηρείται και να καταφέρνουμε να περνάμε όλοι καλά. Επιτυχία είναι να βλέπω το κοινό μου να χαμογελάει.
 
Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σου βήματα;
Για την ώρα ασχολούμαι μόνο με βίντεο στο YouTube, διότι έχω αφοσιωθεί στις απαιτητικές σπουδές μου. Σύντομα, όμως, θα ξεκινήσω φωνητική στο Μουσικό Εργαστήρι του Γιώργου Θεοφάνους στη Λευκωσία και σχεδιάζω κάποιες εμφανίσεις στη Λευκωσία με έντεχνο και ελαφρολαϊκό ρεπερτόριο, όπως με έχετε γνωρίσει.
 
Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Να τραγουδάτε και να εκφράζεστε είτε έχετε κάποια τάση στη μουσική είτε όχι. Η μουσική είναι πηγή ζωής. Να χαμογελάτε και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Φιλιά πολλά!
 
Ευχαριστούμε πολύ την Τριανταφυλλιά για αυτή τη συνέντευξη και της ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στο μέλλον!
.
.
links Tριανταφυλλιάς Πλιάκα:
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Φιλόλογος που δεν καταλαβαίνει όσους αδυνατούν να διαβάσουν με συνοδεία μουσικής! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες της πόλης.Θα με βρίσκεις κάθε Δευτέρα στη στήλη «Εκεί που τρέχουν οι Θεσσαλονικείς – Μουσικές προτάσεις εξόδου»και κάθε 20 του μήνα στη συνεντευξιακή στήλη «In Tempo».Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σου στο μέιλ veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή