In Tempo με τους ΛαϊκόΤροποΝ: «Η συνεννόηση και η αγάπη γι αυτό που κάνουμε χαρακτηρίζουν το σχήμα μας»

1962 Views
In Tempo με τους ΛαϊκόΤροποΝ: «Η συνεννόηση και η αγάπη γι αυτό που κάνουμε χαρακτηρίζουν το σχήμα μας» In Tempo με τους ΛαϊκόΤροποΝ: «Η συνεννόηση και η αγάπη γι αυτό που κάνουμε χαρακτηρίζουν το σχήμα μας»

 

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΒΕΝΙΑ ΑΔΑΜΑΚΟΥ 

Το λαϊκό τραγούδι πάντα μιλούσε στην ψυχή των Ελλήνων. Συνδεόταν με τη ζωή, τα προβλήματα, τις έγνοιες αλλά και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Εως και σήμερα συγκινεί και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης. Οι ΛαϊκόΤροποΝ, δηλαδή οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Καραμπούζης, Αστέρης Τσαλίκης, Κώστας Τοπουζλής και Στέλλα Γιαλτζή επιχειρούν να επαναφέρουν το παλιό καλό λαϊκό τραγούδι, στις πρώτες εκτελέσεις του και να μας δώσουν μια γεύση από επιτυχίες περασμένων δεκαετιών!
 
 
-Πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα και πώς προέκυψε το όνομα ΛαϊκόΤροποΝ;
Το σχήμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 από δύο φίλους, τον Σπύρο Παπαδόπουλο (τρίχορδο μπουζούκι-τραγούδι) και τον Βασίλη Καραμπούζη (κιθάρα-τραγούδι), καθώς υπήρχε η επιθυμία να παιχτεί και να ακουστεί το λαϊκό τραγούδι βασισμένο στις πρώτες εκτελέσεις! Στη συνέχεια, προστέθηκε ο Κώστας Τοπουζλής στο τετράχορδο μπουζούκι και η γυναικεία φωνή της παρέας η Στέλλα Γιαλτζή. Επίσης, μέλος του σχήματος ήταν ο φίλος, πρώτα απ’ όλα, και μουσικός Αστέρης Τσαλίκης στο πιάνο και στο ακορντεόν. Στο σχήμα, ανάλογα με τις εμφανίσεις μας και όποτε είναι απαραίτητο, προστίθενται ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες-καλλιτέχνες. Το όνομα του σχήματος προέκυψε απο μία λέξη που ανέφερε αρκετά ο δάσκαλος του Σπύρου, και φίλος μας, ο Γιώργος Λίζος!
 
-O ήχος σας είναι βαθιά επηρεασμένος από το λαϊκό τραγούδι. Τί σας γοήτευσε στo συγκεκριμένο είδος και σας ώθησε να το υιοθετήσετε;
Το λαϊκό τραγούδι μας άγγιξε από μικρή ηλικία! Μεγαλώσαμε ουστιαστικά με αυτό, και αφού ο καθένας πέρασε από διάφορα είδη μουσικής, όπως πολλοί μουσικοί, καταλήξαμε – ή μάλλον καλύτερα βρεθήκαμε – να δημιουργήσουμε τους ΛαϊκόΤροποΝ και να τραγουδήσουμε αυτά τα τραγούδια. Στο λαϊκό τραγούδι μπορείς να βρεις στίχους απλούς, και όχι απλοϊκούς, που γράφτηκαν από τα βιώματα των ανθρώπων και τα προβλήματα της εποχής, χωρίς να έχουν απώτερο σκοπό το κέρδος πχ. το τραγούδι του Άκη Πάνου – η πιό μεγάλη ώρα είναι τώρα – αναφέρεται στην ερωτική πράξη με ένα πολύ απλό και ποιητικό τρόπο! Φυσικά, ο στίχος σε συνδυασμό με την μουσική μεγάλων συνθετών (Ζαμπέτας, Χιώτης, Πάνου, Κουγιουμτζής κτλ) κάνουν το λαϊκό τραγούδι να απογειώνεται και να τραγουδιέται μέχρι σήμερα.
 
.
-Έχετε ενσωματώσει τα ακούσματα σας στη δουλειά σας;
Οι πρωινές δουλειές μας δεν αφορούν τη μουσική αλλά την συμπεριλαμβάνουν. Δεν υπάρχει στιγμή στην ημέρα που να μην ακούσουμε κάποιο τραγούδι, και ιδιαίτερα λαϊκό.
 
-Θα ήθελα ο καθένας σας να πει δύο λόγια για τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Πώς θα περιγράφατε τους συνεργάτες σας;
Για να μην μακρηγορούμε, δύο λέξεις που θα χαρακτήριζαν το σχήμα μας είναι η συνεννόηση και η αγάπη, όλων, για αυτό που κάνουμε!!!
 
-Γράφετε και δικά σας τραγούδια;
Στο πρόγραμμά μας έχουμε συμπεριλάβει δύο δικά μας τραγούδια. Σιγά σιγά θα ενσωματωθούν και άλλα, καθώς γράφουμε λαϊκά τραγούδια που είναι στο ύφος εκείνης της εποχής, αλλά έχουν και τη δικιά μας «πινελιά». Σκοπός μας, επίσης, είναι να συνεχιστεί το λαϊκό τραγούδι μέσα από τα βιώματα της νέας γενιάς.
 
-Πώς αντιδρά το κοινό όταν βλέπει τέσσερα νέα παιδιά να παίζουν λαϊκά τραγούδια περασμένων δεκαετιών;
Η αλήθεια είναι ότι τα σχόλια του κόσμου είναι, κατά κυριο λόγο, θετικά. Επειδή το κοινό μας αποτελείται από ηλικίες άνω των 30, και από ανθρώπους που βιώσανε αυτά τα τραγούδια και τα ακούσανε από μεγάλους τραγουδιστές, πιστεύαμε ότι μπορεί να υπάρξει μία σύγκριση με την τότε εποχή. Μέχρι στιγμής, όμως, ο κόσμος που έχει έρθει να μας ακούσει φεύγει με θετικές εντυπώσεις και απολαμβάνει αυτό που κάνουμε, και ελπίζουμε να συνεχίσει να μοιράζεται μαζί μας την αγάπη για το λαϊκό τραγούδι!
 
-Με ποιο επιτυχημένο ελληνικό συγκρότημα θα θέλατε να συνεργαστείτε, αν είχατε την ευκαιρία;
Δυστυχώς οι συνθέτες, στιχουργοί, καλλιτέχνες και τραγουδιστές που θα θέλαμε να συνεργαστούμε έχουν φύγει από τη ζωή. Υπάρχουν, όμως, ακόμη και σήμερα, πολλοί που υπηρετούν το καλό λαϊκό τραγούδι και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί τους.
 
.
-Έχετε καταφέρει να βιοπορίζεστε από τη μουσική ή εργάζεστε παράλληλα και σε κάποιον άλλο τομέα;
Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως στην περίοδο της κρίσης, το επάγγελμα του μουσικού είναι εξαιρετικά δύσκολο για βιοποριστικό σκοπό. Εργαζόμαστε όλοι και σε άλλες δουλειές σε διαφορετικούς τομείς και προσπαθούμε να βρούμε πάντα το χρόνο για να ασχοληθούμε με την μουσική που αγαπάμε και καμιά φορά θυσιάζουμε αρκετά για αυτήν. Μόλις τελειώνουμε τις δουλειές μας βρισκόμαστε να κάνουμε πρόβα και καμιά φορά ξενυχτάμε παίζοντας, γιατί υπάρχει μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουμε, και ίσως να μας βοηθάει το γεγονός ότι δεν το κάνουμε μόνο για βιοποριστικούς λόγους.
 
-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα;
Όταν ξεκινήσαμε το σχήμα αποφασίσαμε να εμφανιζόμαστε 1 με 2 φορές το μήνα, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε, λοιπόν, αυτό το project που ξεκινήσαμε, που αφορά κυρίως τις δεκαετίες 60’-70’ και με την ίδια συχνότητα, καθώς το απολαμβάνουμε πρώτα εμείς και στη συνέχεια ο κόσμος! Έχουμε συζητήσει φυσικά κάποιες ιδέες, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα τις ανακοινώσουμε και επίσημα.
 
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δώσατε να σας μιλήσουμε για τη δουλειά μας και θα θέλαμε να παραθέσουμε στους αναγνώστες τον παρακάτω στίχο:
.
“Μην κλαις και μη φοβάσαι το σκοτάδι
Εμείς που ζήσαμε φτωχοί
Του κόσμου η απονιά δε μάς τρομάζει
Θα έρθει και για μάς μια Κυριακή”
 
Ευχαριστούμε πολύ τους ΛαϊκόΤροποΝ για αυτή τη συνέντευξη! Τους ευχόμαστε να έχουν μια επιτυχημένη μουσική πορεία και ελπίζουμε να συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν στις περασμένες δεκαετίες του λαϊκού τραγουδιού με τον ίδιο ενθουσιασμό!

links συγκροτήματος:


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Φιλόλογος που δεν καταλαβαίνει όσους αδυνατούν να διαβάσουν με συνοδεία μουσικής! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες της πόλης.Θα με βρίσκεις κάθε Δευτέρα στη στήλη «Εκεί που τρέχουν οι Θεσσαλονικείς – Μουσικές προτάσεις εξόδου»και κάθε 20 του μήνα στη συνεντευξιακή στήλη «In Tempo».Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σου στο μέιλ veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ρέκβιεμ για την Σμύρνη: Kορυφαία επετειακή εκδήλωση του Κέντρο Πολιτισμού ΠΚΜ για την Μικρασιατική Καταστροφή
Ρέκβιεμ για την Σμύρνη: Kορυφαία επετειακή εκδήλωση του Κέντρο Πολιτισμού ΠΚΜ για την Μικρασιατική Καταστροφή
με 0 Σχόλια 913 Views
Το “Ρέκβιεμ για την Σμύρνη” αποτελεί ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον συνθέτη και θα παρουσιαστεί, σε παγκόσμια πρώτη, στο Φεστιβάλ Επταπυργίου  2022.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή