In Tempo με τους Don Canyon: «Θέλουμε να γίνουμε η φωνή όσων δεν μπορούν να εκφραστούν»

2893 Views
In Tempo με τους Don Canyon: «Θέλουμε να γίνουμε η φωνή όσων δεν μπορούν να εκφραστούν» In Tempo με τους Don Canyon: «Θέλουμε να γίνουμε η φωνή όσων δεν μπορούν να εκφραστούν»

 


 
3η χρονιά InTempo (κάθε 20 του μηνός στην "Κ")

Συνέντευξη στη Βένια Αδαμάκου

  
 
Η θερμοκρασία έχει ανέβει και στο InTempo ροκάρουμε χωρίς σταματημό. Πρόκειται για δύο αδέρφια τον Θέμη και Παναγιώτη Παπαδόπουλο από την Κύπρο που έχουν αρχίσει να μαγνητίζουν τα βλέμματα λόγω των προσεγμένων παραγωγών τους, αλλά και της απόφασης τους να αναφερθούν σε κοινωνικά ζητήματα, όπως το μπούλινγκ και η κατάθλιψη.
.
Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους EP, οι Don Canyon μιλούν στην Κουλτουρόσουυπα και δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους!
 
-Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική;
Προσωπικά έχω σπουδάσει στην Αγγλία drum performance, αλλά ασχολούμαι με τη μουσική από 8 χρονών. Ξεκίνησα πρώτα με βιολί και στα 14 άρχισα να μαθαίνω ντραμς. Ο αδερφός μου, Θέμης, άρχισε και αυτός γύρω στην ηλικία των 7-8 χρονών. Πρώτα ασχολήθηκε με κλασική κιθάρα. Μετά, άκουσε ροκ μουσικήκαι επηρεάστηκε από τη μαγεία της.Πριν καν ακόμα πιάσει ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια του, έπαιζε Metallica, Bon Jovi και όχι μόνο, σε μια ηλεκτροακουστική κιθάρα Οvation του πατέρα μου, μιας και προερχόμαστε από μουσική οικογένεια. Οι επιρροές μας με τον αδερφό μου είναι κοινές. Ακούγαμε και παίζαμε μέχρι και τώρα, μπαντάρες των 80s και 90s κυρίως πιο classic και hard rock, όπως led zeppelin, Journey, Foreigner, Autograph,Bon Jovi, Whitesnake, Def leppard, αλλά μας αρέσουν και πιο metal σχήματα των οποίων συμπεριλαμβάνουμε στοιχεία και όταν γράφουμε τη δική μας μουσική, όπως οι Metallica, Ιron maiden, Avenged Sevenfold, Black Sabbath κτλ.
 
-Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε τη δική σας μπάντα;
Από πολύ μικροί ακούγαμε ροκ και μέταλ, έτσι στην πορεία νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Η μπάντα αν και 2 άτομα, αποτελείται από εμάς τα αδέλφια που και αναλαμβάνουμε ολόκληρη την παραγωγή των τραγουδιών μας. Γράφουμε δηλαδή τη μουσική και στίχους, αναλαμβάνουμε την ενορχήστρωση και την παραγωγή σε συνεργασία με τον παραγωγό μας Chri sCara στα Sound Scape Studios εδώ στη Κύπρο. 
 
 
-Το όνομα Don Canyon πώς προέκυψε;
Τo όνομα αν και κρύβει κάποιο μήνυμα δεν έχει απολύτως ξεκάθαρο νόημα για κάποιον που δεν είναι μέλος της μπάντας, ώστε να το καταλάβει. Αρχικά, η λέξη “Don προέρχεται από τα λατινικά. Αναφέρεται σε κάποιο αξίωμα ή τίτλο (κάποιου κύρους) που συχνά χρησιμοποιούταν για πρόσωπα αλλά και για τοποθεσίες. To Canyon” προέρχεται από το Grand Canyon το τεράστιο φαράγγι στην Arizona στην Aμερική. Το τοπίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι άγριο αλλά ταυτόχρονα όμορφο, κάτι που αντιπροσωπεύει και τη δική μας μουσική. Μέσα σε αυτή την αγριότητα από την οποία χαρακτηρίζεται πολλές φορές η ροκ/μέταλ μουσική κρύβονται και όμορφα μηνύματα τα οποία θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω. Οπότε εμείς προσωπικά δίνουμε μεγάλο αξίωμα και κύρος στη μουσική που δημιουργούμε πάντα με σεβασμό.
 
 
-Το πρώτο σας cover για το «Requiem for a dream» έχει ήδη αρκετές προβολές στο You Tube. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τραγούδι για το ξεκίνημα σας;
Ηταν η αφορμή για το επίσημο ξεκίνημα των Don Canyon. Η διασκευή του προέκυψε από την ιδέα που είχε ο Πάνος για τη διασκευή αυτού του διάσημου κλασικού soundtrack σε ένα πιο ροκ ύφος. Αμέσως απευθυνθήκαμε σε ένα γνωστό μας φίλο και κιθαρίστα (Tinos) και επιδιώξαμε να ολοκληρώσουμε την παραγωγή του κομματιού μόνοι μας συνοδευόμενο με ένα music video που καταφέραμε με σχεδόν μηδαμινό budget το οποίο πήρε πολλά θετικά σχόλια.
 
 
-Τα τραγούδια σας «Dynasty», «Palladio» και «Dont lie» περνούν κοινωνικά μηνύματα. Θεωρείτε πως μέσω της μουσικής είναι δυνατό να επηρεαστεί η κοινωνία και να αφυπνιστεί;
Το πρώτο μας τραγούδι “Dynasty”, το οποίο κυκλοφόρησε σαν Lyric Video, αναδεικνύει και το πρώτο κοινωνικό ζήτημα που θέλαμε να θίξουμε. Ο τίτλος του τραγουδιού, Dynasty, προέρχεται από την ελληνική λέξη δυναστεία και εμπνεύστηκε από προσωπικά βιώματα της μπάντας.
.
Αναφέρεται σε ένα φαινόμενο που ακούμε και βιώνουμε πολλοί στην καθημερινότητα μας, το bullying. Πιο αναλυτικά, μιλάει για ένα παιδί που βιώνει την απαίσια αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων και όσο μεγαλώνει, συνειδητοποιεί τις δυσκολίες αλλά βρίσκει την πίστη στον εαυτό του και τη δική του εσωτερική δύναμη.
 
 
Τo “Palladio η δεύτερη μας διασκευή, εμπεριέχει επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Αν και το τραγούδι είναι instrumental όταν κάποιος παρακολουθήσει το βίντεοκλιπ θα αντιληφθεί ότι αναφερόμαστε στα καταθλιπτικά άτομα και σε άτομα με τάσεις αυτοκτονίας. Φυσικά εμείς προσπαθούμε να αποτρέψουμε φαινόμενα σαν και αυτά που είναι και το μήνυμα που επιδιώξαμε να περάσουμε προς τα έξω.  Νιώθουμε πως το να μιλήσουμε γι’ αυτά τα προβλήματα και το να ενημερώσουμε τον κόσμο γι’ αυτά, είναι η προσωπική μας ανάγκη σαν άτομα ή έστω το χρέος μας.
 
 
Το “Dont Lie” είναι η τελευταία μας κυκλοφορία όπου κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ακροατών παγκοσμίως με τις προβολές να ξεπερνούν τις 37 χιλιάδες στο Official Don Canyon You Tube channel. Το τραγούδι αναφέρεται σε μια κοπέλα και εμπνεύστηκε από την πρόθεση της μπάντας να θίξει την προσωπική διαμάχη του καλλιτέχνη ανάμεσα στην προσωπική του ζωή και στη φιλοδοξία του να γίνει ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης. Μια κοπέλα εμφανίζεται στη ζωή του, την οποία αγαπά εξίσου με τη μουσική. Όταν ξαφνικά τη χάνει, μένει εντελώς μόνος, σε απόλυτη απελπισία και πέφτει σε κατάθλιψη. Στο τέλος όμως μένει ένα θετικό μήνυμα καθώς ο καλλιτέχνης καλείται να σηκωθεί ξανά στα πόδια του και να επανενωθεί με τα μόνα πράγμα που του έχουν απομείνει στη ζωή του. Τη μουσική, τη μπάντα του, την οικογένειά του.
 
 
-Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα προσεγμένα βιντεοκλίπ που συνοδεύουν τα τραγούδια σας. Είναι εύκολο για μια νέα μπάντα να δημιουργήσει επαγγελματικά βίντεο κλιπ;
Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται αρκετή δουλειά για να γυριστεί ένα επαγγελματικό βίντεο κλιπ και απαιτεί αρκετή οργάνωση μιας και συμπεριλαμβάνει πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό της προετοιμασίας που πολλές φορές παίρνει μέχρι και πάνω από 2 μήνες για τη δημιουργία του concept, ώστε να γραφτεί το Script αναλυτικά για κάθε σκηνή ξεχωριστά. Αυτή τη διαδικασία την αναλαμβάνουμε εμείς τα αδέλφια μαζί με τη φίλη και συνεργάτιδα μας σκηνοθέτη και βιντεογράφο Εlinett Gudman. Χωρίς αυτή δε θα καταφέρναμε να γυρίσουμε αυτά τα επαγγελματικά βίντεο κλιπ, μιας και απαιτούν μεγάλο budget κάτι που δυσκολεύει πολλές μπάντες οι οποίες τώρα ξεκινούν και θέλουν να κάνουν μια καλή αρχή.
 
 
-Σας έχει βοηθήσει ο αγγλόφωνος στίχος να προωθήσετε τη δουλειά σας στο εξωτερικό;
Ο αγγλόφωνος στίχος μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε ακροατές από όλο τον κόσμο και στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό μιας και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση και ενδιαφέρον στον χώρο της ροκ και μέταλ σκηνής. Αυτό το βλέπουμε από τα θετικά σχόλια που παίρνουμε από ακροατές από διάφορες χώρες του κόσμου.
.
-Είστε αρκετά ενεργοί στα social media. Τι σχόλια λαμβάνετε; Έχετε δημιουργήσει το κοινό σας;
Τα σχόλια άρχισαν να λαμβάνονται κυρίως από το εσωτερικό μετά την κυκλοφορία του “Requiem for a Dream”. Ακολούθως με την επόμενη μας κυκλοφορία το “Palladio”συνοδευόμενο με το πρώτο μας επαγγελματικό βίντεο κλιπ, παρατηρήσαμε ενδιαφέρον και από εξωτερικό. Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον προήλθε με την τελευταία μας κυκλοφορία το “Don’t Lie”  ft. Joakem, το οποίο εισέπραξε πάρα πολλά θετικά σχόλια από χώρες της Ευρώπης και μη. Σιγά σιγά μέσω στατιστικών μπορούμε να παρατηρήσουμε μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες όπως είναι η Αμερική, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία Ισπανία και Βραζιλία.
 
-Από πού αντλείτε έμπνευση;
Όταν γράφουμε μουσική αντλούμε έμπνευση είτε από προσωπικές εμπειρίες/βιώματα είτε από κοινωνικά προβλήματα που παρατηρούμε γύρω μας. Γράφουμε στο στυλ που μας αρέσει, το οποίο έχει ως επίκεντρο τη ροκ διάθεση και ενέργεια που χρησιμοποιούμε ως τρόπο έκφρασης για να αντικατοπτρίσουμε είτε εμάς είτε τους ακροατές μας, τους οποίους μπορεί να εκφράζει η μουσική και το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε προς τα έξω.
 
-Γνωρίζουμε πως έχετε ήδη αρχίσει να γράφετε νέα τραγούδια ορμώμενοι από το βιβλίο «ΛΥΚΟΣΚΕΨΗ» της Τριανταφυλλιάς Πλιάκα. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά από τη γνωριμία μας με την Τριανταφυλλιά, η οποία πρόσφατα έγινε και η Head Manager της μπάντας.Ο τρόπος έκφρασης της Τριανταφυλλιάς στη γραφή της Λυκοσκέψης,που τυχαίνει να έχω διαβάσει μέρος της, μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον. Επηρεάστηκα και ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ μουσικά επηρεαζόμενος από αυτή μεταδίδοντας ένα κοινό μήνυμα.
 
 
-Την Τριανταφυλλιά τη γνωρίζουμε και ως τραγουδίστρια εδώ στη Θεσσαλονίκη. Να περιμένουμε να σας δούμε και μαζί στη σκηνή;
Ευελπιστούμε ότι θα εμφανιστούμε ζωντανά σύντομα και μια εμφάνιση σε σκηνή με την Τριανταφυλλιά θα είναι τιμή μας. Ας το κρατήσουμε για έκπληξη!
 
-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για την κυκλοφορία του πρώτου μας ΕP δίσκου, που θα αποτελείται από 4 τραγούδια. Κλείσαμε συμφωνία με τον παραγωγό Chris Cara στα Sound Scape Studios για την ηχογράφηση και παραγωγή του δίσκου τον Ιούλιο. Στα τραγούδια θα φιλοξενούνται ταλαντούχοι Κύπριοι τραγουδιστές.
.
Συγκεκριμένα, σε ένα από αυτά θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Αndreas Kapatais από Minus One! Προβλέπεται και η δημιουργία βίντεο κλιπ, το οποίο θα γυριστεί μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού και αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές Σεπτεμβρίου. Η μουσική μας από μόνη της έχει ήδη ανταπόκριση και ακροατές στο εξωτερικό και κυρίως εκεί στοχεύουμε, λόγω του ότι γράφουμε σε αγγλικό στίχο και απευθυνόμαστε στο πιο ευρύ κοινό της ροκ.
 
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από τη μουσική μας θα γίνουμε η φωνή για άτομα που δεν μπορούν να εκφραστούν όπως νιώθουν και να μετατραπούμε σε μια κινητήρια δύναμη από την οποία οι ακροατές μας θα βρίσκουν ένα μέσο έκφρασης ή διαφυγής. Υποσχόμαστε πολλή ενέργεια με ροκ διαθέσεις και πάνω απ’ όλα τη δημιουργία μιας πιστής οικογένειας, αυτής του Don Canyon γιατί εμείς θεωρούμε οικογένεια τους fans μας!

Ευχαριστούμε!

.

1
.
Βρείτε τους στα s/mYouTube - Facebook - Instagram - Spotify
.
Δείτε & αυτά:
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
 Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Β. Αδαμάκου
Β. Αδαμάκου
Φιλόλογος που δεν καταλαβαίνει όσους αδυνατούν να διαβάσουν με συνοδεία μουσικής! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες της πόλης.Θα με βρίσκεις κάθε Δευτέρα στη στήλη «Εκεί που τρέχουν οι Θεσσαλονικείς – Μουσικές προτάσεις εξόδου»και κάθε 20 του μήνα στη συνεντευξιακή στήλη «In Tempo».Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σου στο μέιλ veniaadamakou@outlook.com.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή