Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι

6024 Views
Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι	Ημερολόγια καραντίνας: Ο Γιώργος Τζιαφέττας εξομολογείται πως αντιμετωπίζει το Μένουμε_σπίτι

.

 

 
 
Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου προσκαλούνται και καλούνται να εξομολογηθούν στην Κουλτουρόσουπα πως αντιμετωπίζουν το #Μένουμε_σπίτι δίνοντας το δικό τους οδηγό επιβίωσης στην εποχή ενός αόρατου εχθρού…
 
#Ημερολόγια_καραντίνας 3
 
Γιώργος Τζιαφέττας, μουσικός«΄Αχρωμοι τοίχοι - άοσμοι δρόμοι ή άπειροι θεατές».
 
Δεν ξέρω εάν είναι η στιγμή για βαρύγδουπους τίτλους, φιλοσοφικές ανησυχίες και ατέλειες, αλλά σίγουρα είναι καιρός για αλήθεια.
 
Αυτό που ζούμε παγκοσμίως ΔΕΝ είναι βγαλμένο από καμία ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά από άπληστους σεναριογράφους που επιτρέψαμε να μας διανέμουν τους ρόλους των κομπάρσων και είμασταν επιπόλαιοι να τους δεχθούμε. Το σημαντικό που ίσως θα αντιλαμβανόμαστε όσο περνάνε οι μέρες, είναι το πόσο χρειαζόμαστε το «ΜΑΖΙ», εκείνο το «ΜΑΖΙ» που θάψαμε με τον αληθινό μας εαυτό στην πιο πριν ζωή μας. Είδαμε πολλά και επιτρέψαμε πολλά ...την τρομολαγνεία, την σκάρτη δημοσιογραφία, την χυδαιότητα των καναλαρχών, αλλά και της Πολιτείας που φάνηκε να έχει καλά αντανακλαστικά, αλλά δεν αρκούν αυτά για να βγει κανείς από ένα προδικασμένο θανατηφόρο ατύχημα. Και το ατύχημα μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε τώρα, αλλά όταν ξαναβγούμε έξω; Δεν θα ανοίξω όμως πολιτική συζήτηση.
 
Βλέπουμε λάθη γενεών και λάθη δικά μας. Λάθη ευπιστίας και ατομισμού που κυριεύουν τους τοίχους του μυαλού μας και αξίζει να θαυμάσουμε το πόσο καλοί θεατές είμασταν σε ένα ανυπόληπτο κοινωνικά σύστημα.«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», λένε. Δεν το πιστεύω πάντα. Εάν χρειαστεί όμως να το πιστέψω, γιατί τότε εμείς οι άνθρωποι πρέπει να φτάσουμε σε ακραίες ιστορικές καταστάσεις και στιγμές, για να μάθουμε από το κακό; Τι να μάθουμε άλλωστε; Το αυτονόητο; Ότι όλα λειτουργούν «Vice Versa» από τους νόμους της φύσης  μέχρι την ανθρώπινη εκδίκηση μιας συναισθηματικής έχθρας; Μάλλον δεν το πιστέψαμε και πολύ... Το πρόβλημα είναι τώρα, που φτιάξαμε και βλέπουμε άχρωμους τοίχους και άοσμους δρόμους, που αφαιρέσαμε σε ηλικιωμένους ήρωες γενεών το δικαίωμα μιας «καλημέρας», το χτύπημα μιας πόρτας σε έναν άνθρωπο για βοήθεια ~γιατί ξέρετε δεν έχουν όλοι επιθανάτιους τάφους πολυτελείας σε τετράγωνες κακοσχηματισμένες οργανωμένες οικοδομές~ τι μέλλει να κάνουμε; Φαντάζομαι πάντως πως ο Αριστοτέλης τον 4ο αιώνα όταν μιλούσε για την τελειότερη μορφή κοινωνικής συνύπαρξης δεν εννοούσε αυτή την μορφή «πόλις».
 
Κατά την γνώμη μου αποτύχαμε όλοι σε ένα σύστημα τόσων γρήγορων ταχυτήτων που ολοένα και περισσότερο «ξεφλουδιζόταν» η αίσθηση να δημιουργήσουμε έναν υγιή εαυτό, γιατί όταν δεν καλλιεργούμε τα αισθητήρια και τα ατομικά μας ευαισθητήρια συνάμα με την κριτική σκέψη είναι πιθανότερο να δημιουργήσουμε  καρκινικά πρότυπα κι έτσι σήμερα να γίνουμε άρρωστες κοινωνίες. Έτσι, λοιπόν, καταντήσαμε υλιστές, αναλώσιμοι είλωτες με προσωπογραφίες δήθεν καλλιτεχνικές και κουστουμάτες! ΄Η μήπως δεν είχαμε σύστημα αξιών ή τουλάχιστον κοινωνικές προκλήσεις για να το δημιουργήσουμε; Κατακερματίσαμε από τα δήθεν καθημερινά μας «προγράμματα» κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί η αλληλεγγύη θέλει χρόνο και αφοσίωση. Και εμείς δεν διαθέσαμε τίποτα από τα δύο.
 
 
Άπειροι θεατές φοβισμένοι και καταδικασμένοι στην ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική σιωπή. Το μόνο που θέλω να πιστεύω, είναι πως ακόμη δεν έχει κλείσει η αυλαία!
 
Είναι η πρώτη φορά που θεωρώ πως η αίσθηση  που καθημερινά γεννιέται για τέχνη (εκτός εξαιρέσεων που πάντα θα υπάρχουν και θα πηγαίνουν τον κόσμο μας μπροστά ) είτε για επίδειξη, είτε για προβληματισμό δεν έχει την τόσο μεγάλη κοινωνική δύναμη που πίστευα κι ας χαρακτηριστώ πεσιμιστής ή ακόμη και μηδενιστής! Για να έχει κάτι ουσία και να επηρεάσει, θα πρέπει το πρωτόυλο υλικό να μην έχει δογματικούς στοχασμούς, αναφορές και προπαγάνδα αλλά να είναι αυθεντικό, ανθρώπινο, καλοδουλεμένο και ντυμένο για έναν και μόνο σκοπό: Την καλλιέργεια συνείδησης και ενσυναίσθησης!
 
Ας φτάσουμε όμως στην ίσως θετική πλευρά της κατάστασης, καθώς νομίζω ότι όσο πιο επώδυνα περάσει όλο αυτό για τον καθένα, τόσο λιγότερα κατάλοιπα θα φέρει εις το μέλλον. ΄Εχουμε χρέος με τον καλό μας εαυτό να έρθουμε αντιμέτωποι, ίσοι και να βγούμε υγιείς. Επίσης, να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να εμπνευστούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται όλοι να γίνουμε βιβλιοφάγοι, ούτε να ακούσουμε συμφωνίες κλασσικής μουσικής, και να γίνει ...να μην είναι επίταξη μπάσταρδου πόθου. Αξίζει να βρούμε τις ισορροπίες μας με όποιον τρόπο θέλει ο καθένας, καθώς τις χάσαμε προ πολλού και να αφεθούμε στο χρόνο που αργά κυλά στην καθημερινότητά μας. ΄Ισως αξίζει να αλλάξουμε ρυθμό και «tempo»  και να δούμε με στοχαστικότητα το μέλλον. Είναι η εποχή να δώσουμε στον εαυτό μας τον εαυτό μας. Θα ήταν ελπιδοφόρο μετά τον κορωνοϊό να έχει επιτευχθεί μια γενική κοινωνική αναμόρφωση.
 
Πρέπει όταν βγούμε από αυτή την κρίση και από αυτόν τον πόλεμο να μπορούμε να ξαναμυρίσουμε τα λουλούδια διαφορετικά και οι τοίχοι των σπιτιών μας να έχουν το πραγματικό μας χρώμα. Ειδάλλως, η αυλαία δεν θα μείνει για πολύ ανοιχτή! Καλή αντάμωση!
.
 Γιώργος Τζιαφέτταςμουσικός.
 
 
Με νέες εξομολογήσεις τα #Ημερολόγια καραντίνας θα συνεχίζονται όσο θα #Μένουμε_σπίτι…


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή