Οι Grikanta κι η Ναταλία Λαμπαδάκη: επιτέλους κάτι ξεχωριστό στη Θεσσαλονίκη. Τους είδαμε live και μιλήσαμε μαζί τους.

4745 Views
Οι Grikanta κι η Ναταλία Λαμπαδάκη: επιτέλους κάτι ξεχωριστό στη Θεσσαλονίκη. Τους είδαμε live και μιλήσαμε μαζί τους. Οι Grikanta κι η Ναταλία Λαμπαδάκη: επιτέλους κάτι ξεχωριστό στη Θεσσαλονίκη. Τους είδαμε live και μιλήσαμε μαζί τους.

Ταραντέλα. Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που σου ήρθε στο μυαλό; Μουσική της Κάτω Ιταλίας, φαντάζομαι, άντε κι ο χορός του πρώην της Μιρέλλας. Την έχεις ακούσει και την αναγνώρισες ή την έχεις ακούσει και δεν ήσουν σίγουρος πώς ακριβώς ονομάζεται αυτή η ξεχωριστή, χαρούμενη μουσική. Την ιστορία της την ξέρεις ή θέλεις να σου τη μαρτυρήσω; Έχει να κάνει με κοπέλες και… αράχνες. Ακριβώς, ταραντέλα- ταραντούλα. Πώς δεν είχαμε κάνει το συνειρμό τόσο καιρό;
 
Ο ταραντισμός έχει τις ρίζες του λοιπόν στην Κάτω Ιταλία ( ταράντα= αράχνη) κι υποστηρίζει πως το τσίμπημα της μαύρης δηλητηριώδους αράχνης έχει παράξενες επιδράσεις πάνω στα νεαρά κορίτσια. Ένα τσίμπημα κι εκείνες απελευθερώνονται, δεν έχουν πλέον ηθικούς φραγμούς μα περισσότερο ένα «δαιμόνιο» μέσα στο σώμα τους. Η θεραπεία; Ο ήχος της ταραντέλας. Μουσικοί έπαιζαν αυτόν το γρήγορο, αισιόδοξο ρυθμό, οι κοπέλες (ταραντάτες) χόρευαν παθιασμένα σε μουσικό παραλήρημα, μέχρι που να ιδρώσουν και να αποβάλλουν όλο το δηλητήριο από το τσίμπημα της αράχνης. Ένας τελετουργικός χορός, εκστατικός, γεμάτος συναίσθημα, πάθος και γιατί όχι, μαγικές ιδιότητες.
 
Και μετά τη συναρπαστική ιστορία πίσω από τη μουσική, καιρός να μπούμε στο θέμα μας. Grikanta. Ένα κατά πλειοψηφία ελληνικό μουσικό σχήμα (με εξαίρεση τον «ιδρυτή» ιταλό Pierpaolo Sicuro), που ερμηνεύει όλα αυτά τα νότιο-ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια με γλωσσικές επιρροές αρχαιοελληνικής διαλέκτου. Το όνομα ''Grikanta'' προέρχεται από τη λέξη ''griko'' (ή  ''grecanico'', που είναι η ελληνική διάλεκτος της Ιταλίας) και ''canta'' (τραγουδάω) και το σχήμα αποτελείται από έξι άτομα, διαφορετικής μουσικής κουλτούρας μεν, μυημένους στην μαγεία της ταραντέλας δε. Δεν τους ξέρεις; Τρέξε να τους ακούσεις.
 
Την περασμένη Πέμπτη, στην Μαύρη Τρύπα, οι Grikanta έδωσαν παράσταση. Και μιλάμε όντως για παράσταση, η λέξη live δεν αφήνει χώρο για τον εκπληκτικό χορό της Στέλλας Μίχου (κι ενίοτε και της τραγουδίστριας Ναταλίας Λαμπαδάκη). Μέσα στο υπέροχο γαλανό φόρεμα, χόρεψε με πάθος και παρασύρθηκε από τη δύναμη του ρυθμού της ταραντέλας. Μια πραγματική ταραντάτα μπροστά στα μάτια μας λοιπόν.
 
Από το πρώτο κιόλας τραγούδι μπαίνεις στο κλίμα. Φταίνε τα κρουστά, το χαρακτηριστικό ταμπουρέλλο με τον μοναδικό τρόπο παιξίματος. Φταίει το κέφι του Pierpaolo, η αξιαγάπητη προφορά του κι οι ιστορίες του ανάμεσα στα τραγούδια. Φταίει η δυνατή και μαγευτική φωνή της Ναταλίας Λαμπαδάκη, μ’ ένα χαμόγελο ικανό να φωτίσει το μαγαζί. Πολύ κέφι στους Grikanta, πολύ όρεξη κι αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Ζουν κάθε τους εμφάνιση κι ενίοτε αυτοσχεδιάζουν κιόλας.
 
Τα αγαπημένα μου: οι πολύχρωμες κορδέλες στο ταμπουρέλλο (συμβολίζουν τα διαφορετικά χρώματα αράχνης) κι ο ξυπόλυτος χορός των κοριτσιών. Τα χειρότερα μου: το μαγαζί που δεν ήταν ιδιαίτερα γεμάτο και το κοινό που κατά κύρια βάση, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και δεν ακολουθούσε τις προσκλήσεις των Grikanta για χορό. Η μεγάλη μου ντροπή: ούτε κι εγώ σηκώθηκα να χορέψω.
 
Εντυπωσιάστηκα όμως πολύ και ζήτησα από τη Ναταλία Λαμπαδάκη να μου δώσει μια μικρή συνέντευξη. Κι ίσως πολύ το άργησα, γιατί εκτός από τη θετική αύρα και το μεγάλο ταλέντο, είναι και μια φωνή που τραγουδάει συνεχώς. Οι Grikanta αποτελούν ένα απ’ τα πολλά κι η Ναταλία, πιστέψτε με, ασχολείται με πάρα πολλά. Ίσως η πιο χαμογελαστή φωνή της Θεσσαλονίκης ( σπόιλερ, προς το παρόν!).
 
Πώς γεννήθηκαν λοιπόν οι Grikanta; «Δεν είμαι στην μπάντα των Grikanta από τη γέννησή τους. Μπήκα μετέπειτα αλλά απ’ ό, τι ξέρω η ιδέα του συγκροτήματος ξεκίνησε από τον Pierpaolo Sicuro που έφερε από τον τόπο του , το Salento της κάτω Ιταλίας, την μουσική που βιωματικά γνωρίζει. Το γεγονός ότι υπάρχει λοιπόν αυτή η ομάδα οφείλεται στην ανάγκη του Pierpaolo να παίζει και να τραγουδά την παραδοσιακή μουσική της χώρας του». Κι η αλήθεια είναι πως, πάνω στη σκηνή, φαινόταν, την κουβαλούσε μέσα του τούτη τη μουσική. Καταπληκτικός ο Pierpaolo.
 
Ρώτησα τη Ναταλία, τι συμβολίζει για εκείνη αυτό το μουσικό σχήμα κι εκείνη μου απάντησε πως τη συγκινεί η απλότητα κι η αμεσότητα αυτών των τραγουδιών· η ελευθερία στο χορό και στο τραγούδι της πίτσικα. «Νιώθω πως γίνομαι ένα μ’ ένα μαγικό τρόπο με έναν λαό από τον οποίο δεν προέρχομαι άμεσα, πως τελικά οι ρίζες μας είναι κοινές. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την ιδιόμορφη γρεκάνικη διάλεκτο όσο και με την εξωστρέφεια στο τραγούδισμα, χαρακτηριστικό γνώρισμα και στη δική μας προφορική παράδοση. Είναι σαν να διώχνεις με τη φωνή φορτία που βαραίνουν το σώμα και τη σκέψη. Έτσι χωρίς φτιασίματα και στολίδια στη φωνή. Είναι πολύ όμορφα εξαντλητική κι εξαντλητικά όμορφη αυτή η αίσθηση στο τέλος κάθε συναυλίας».
 
Εκείνο που μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι πως οι Grikanta διοργανώνουν και χορευτικά σεμινάρια Tarantella Pizzica. «Τα αναλαμβάνει η εξαιρετική ταραντάτα μας, Στέλλα Μίχου. Η συμμετοχή πάντοτε είναι πολύ μεγάλη. Φαίνεται πως ο κόσμος το έχει ανάγκη, δεν του αρέσει απλά.» Δεν άντεξα, την ρώτησα πώς νιώθει όταν χορεύει ξυπόλυτη. «Μου αρέσει να χορεύω ξυπόλητη. Μάλλον επειδή δεν με χωρίζει κάτι από τη γη. Είναι μεγαλύτερη η ελευθερία κίνησης κι έκφρασης. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν χορό όπως η πίτσικα ταραντέλα. Φαντάζομαι πως έτσι χορεύονταν ανέκαθεν».
 
Κι όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Ναταλία Λαμπαδάκη, είναι ανήσυχο πνεύμα. Με τι ασχολείσαι λοιπόν ακριβώς Ναταλία; «Αυτή την περίοδο διδάσκω δημοτικό τραγούδι στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το οποίο κι αποφοίτησα. Πέρα από τους Grikanta, είμαι μέλος του γυναικείου πολυφωνικού συνόλου ‘’πλειάδες’’ (από το 2012) και της ομάδας κουκλοθέατρου ‘’άρες μάρες’’ μαζί με την ταλαντούχα Μαργαρίτα Λιτητάρη. Τα τελευταία 8 περίπου χρόνια τραγουδάω με την κιθαρίστα Λένα Τζαμπάζη. Είναι το καμάρι μου αυτό το ντουετάκι. Δεν παίζουμε συχνά μα αυτό είναι ένα από τα πράγματα που βοηθά ώστε να μην ξεφτίσει ό, τι όμορφο έχουμε φτιάξει μέσα στα χρόνια. Επίσης φέτος έχω αναλάβει μία ραδιοφωνική εκπομπή με τον φίλο μου Γιώργο Μπίρο στο εναλλακτικό ραδιόφωνο. Δεν είμαι και πολύ συνεπής σ’ αυτό αλλά είναι κάτι που πάντα επιθυμούσα να κάνω κι έχω βρει την καλύτερη παρέα για να το μοιραστώ.» Κι όταν τη ρώτησα, ποια είναι τελικά η Ναταλία; «Το ποια είναι η Ναταλία δεν έχει να κάνει μόνο με τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαι κι είναι κάτι στο οποίο δυσκολεύομαι να απαντήσω εγώ. Ίσως θα ήταν καλύτερο να το πουν οι άνθρωποι που με ξέρουν».
 
Δεν θα μπορούσε να επιλέξει μονάχα ένα είδος μουσικής, θα προτιμούσε να υπάρχει μέσα στα διαφορετικά στυλ και να τα υπηρετεί όσο καλύτερα μπορεί. «Θα μου φαινόταν κάπως βαρετό να επικεντρωθώ σε κάποιο είδος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό βέβαια μπορεί και να με καθιστά χρυσή μετριότητα σε όλα, δεν ξέρω… Ίσως μια μέρα κατασταλάξω σε κάτι μα δεν μπορώ να πω ότι το εύχομαι. Άλλωστε η μουσική είναι μία!».
 
Κι αν δεν εντυπωσιαστήκατε ακόμη από τις ασχολίες (και τις όμορφες απαντήσεις) της Ναταλίας, περιμένετε να ακούσετε για τις συνεργασίες της. Έτσι αναφορικά, παραθέτω: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Κυπουργός, Ανδρέας Καρακότας,  Μιχάλης Σιγανίδης,  Μάκης Αϊβάζογλου, κάποιοι από τους πολλούς. Τι σημαίνουν όμως τέτοιες σπουδαίες συνεργασίες για το κορίτσι από τη Χαλκιδική;
 
«Έχω την τύχη και την ευλογία να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω πολύ. Ένας από αυτούς είναι ο πολύ αγαπημένος μου Γιώργος Καζαντζής με τον οποίο συμπράττω τον τελευταίο χρόνο. Η συμμετοχή μου στον δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη ‘’μικρή βαλίτσα’’ είναι κάτι που μου έδωσε πολλή χαρά. Είμαι επίσης ευτυχής και περήφανη για τη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Παπαγεωργίου ‘’από τη σιωπή στη σιωπή’’ που μόλις κυκλοφόρησε από τη Minos EMI και συμμετέχω τραγουδώντας κάποια από τα κομμάτια του αλλά και για μια επερχόμενη δύο εξαιρετικών μουσικών και καρδιακών φίλων του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Αστέρη Κωννου σε στίχους της Μαρίας Συτμαλίδου .Δεν ξέρω τι θα ξεχώριζα από όσα έχουν προηγηθεί ή ζω σήμερα. Νομίζω πως θα αδικούσα τα υπόλοιπα αν το έκανα. Όλα ξεχωριστά, όλοι τους ξεχωριστοί και σπουδαίοι! Το πιο συγκινητικό κι όμορφο που έχω ζήσει όμως μέχρι στιγμής είναι η Φθινοπωρινή συναυλία που διοργανώσαμε και διεξήγαμε στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο με μια τεράστια ομάδα φίλων και μουσικών. Μπορώ να μιλάω ώρες για αυτό!».
 
Και μετά, και μετά; Τι μένει να κάνεις μετά; «Μελλοντικά σχέδια… Μετακομίζω Αθήνα! Εκεί θα με βρίσκετε συχνότερα από Σεπτέμβριο και μετά αν και θα έρχομαι συχνά-πυκνά στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας!
 
Επερχόμενες προγραμματισμένες εμφανίσεις:
11/4 στην Βεντέτα για την παρουσίαση δίσκου του Γιάννη Παπαγεωργίου
14+15/4 στο «φεστιβάλ των δύο πολιτισμών: Ελλάδα – Ιταλία» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι με τους Grikanta
3/5 στην μπουάτ Απανεμιά, στην Πλάκα της Αθήνας με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή.
Προγραμματίζονται και διάφορα άλλα για τα οποία ενημερώνω την επίσημη σελίδα μου στο Facebook».
 
Ιδέα μου ή το να ρωτάς ανθρώπους πολυάσχολους τα επόμενα βήματά τους είναι από τα πιο όμορφα ερωτήματα που θα μπορούσες να τους κάνεις; Εκείνοι περήφανοι, εσύ γεμάτος έμπνευση. Εγώ τουλάχιστον, μια ανάγκη να ψάξω καινούριους δρόμους, την ένιωσα.
 
Λίγο πριν το τέλος, να σας αποκαλύψω πως η Ναταλία μέσα σ’ όλα είναι και μαμά. Την φαντάστηκα σαν τα παραμύθια, να κάθεται μ’ ένα μωρό στην αγκαλιά της , να του τραγουδάει κι ένιωσα πως εκείνες οι ιστορίες μπορεί τελικά και να ‘ναι αληθινές. «Είμαι μαμά και αυτό είναι ό, τι καλύτερο μου συμβαίνει. Ο Νικόλας είναι χαρούμενο παιδί και νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μουσική αυτό. Από αγέννητος ακόμα είχε πολλά και διαφορετικά ακούσματα μιας και δεν σταμάτησα στιγμή να τραγουδώ. Αλλά και από βρέφος τον έπαιρνα μαζί μου στις πρόβες μου ( ακόμα και στις συναυλίες όταν ήταν εφικτό)».
 
Το ξέρω, έχεις εντυπωσιαστεί. Εγώ να δεις. Κι από τη Ναταλία, κι από τους Grikanta κι από τη ταραντέλα την ίδια. Ένα ταξίδι στην Κάτω Ιταλία, αυτή ήταν η εμφάνιση τους. Θέλουμε περισσότερη ταραντέλα στον κόσμο ή έστω, στη Θεσσαλονίκη. Χάρηκα πολύ που πήγα, τους άκουσα και τους γνώρισα κι όχι απλά θα το επαναλάβω, μα τους χρωστάω στα σίγουρα κι ένα χορό. (Τους ακολούθησα και στο Facebook και συνιστώ να το κάνετε κι εσείς : Grikanta) .
 
Στη Ναταλία να πω απλά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ένα μεγάλο μπράβο για τις επιτυχίες της, να της προσφέρω κι ένα μεγάλο χειροκρότημα για τη φωνή και το πάθος της. Κι αν έχω δίκιο πως ο γιος της έχει πάρει το χαμόγελό της, ένα μεγάλο φιλί και σ’ εκείνον που έχει τη πιο χρωματιστή μαμά που έχω γνωρίσει.
 
Οι Grikanta είναι : Pierpaolo Sicuro (φλάουτο, φωνή, ταμπουρέλλο)
Ναταλία Λαμπαδάκη (φωνή)
Στέλλα Μίχου (χορός)
Δημήτρης Βαλιώτης (ταμπουρέλλο, φωνή)
Νίκος Φυτανίδης (ακορντεόν)
Θεόδωρος Τζήκας (κιθάρα)
 
Άκουσε τη Ναταλία και τους Grikanta: 

. .


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή