«Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και κλαίει», ένα ελεγειακό μουσικό δρώμενο με στόχο την εξύψωση του ακροατή.

899 Views
«Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και κλαίει», ένα ελεγειακό μουσικό δρώμενο με στόχο την εξύψωση του ακροατή. «Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και κλαίει», ένα ελεγειακό μουσικό δρώμενο με στόχο την εξύψωση του ακροατή.

  

 
Από την Μαρία Γρηγοριάδου.
 
 Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου το κοινό και οι επισκέπτες της Λάρισας θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική μουσική εμπειρία στο Διαχρονικό Μουσείο. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το πρωτοποριακό μουσικό δρώμενο «Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και κλαίει» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.
 
 Είναι ένα ελεγειακό έργο, εμπλουτισμένο με σπαραχτικές μελωδίες, φωνητικές ακολουθίες και παύσεις, που μοιάζει σα μια λειτουργία χωρίς λόγια. Η σύνθεση αυτή έχει παρουσιαστεί σε αρκετούς μνημειακούς χώρους όπως η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Δελφών και ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών στο Ηράκλειο Κρήτης, κάθε φορά όμως προσαρμόζεται στην ακουστική του εκάστοτε χώρου και αποκτά διαφορετική σκηνοθετική ματιά. Στόχος του έργου είναι η ψυχική ανάταση του ακροατή και η εσωτερική του αναζήτηση, μέσα από την ανάδειξη της μουσικής και τελικά του ίδιου του ιστορικού χώρου.
 
 Το έργο ερμηνεύουν τέσσερα έγχορδα κι ένα τετράφωνο φωνητικό σύνολο. Ο συνθέτης καταφέρνει, μέσα από την ποιότητα και την αισθητική που διακρίνουν τα έργα του, να φανερώσει τη σύζευξη που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ μουσικής και αρχιτεκτονικής, ακόμη και μεταξύ της μουσικής και των μουσειακών εκθεμάτων.
 
 Το δρώμενο θα ζωντανέψει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, που βρίσκεται σε μια τοποθεσία πάνω στο πευκόφυτο λόφο Μεζούρλο. Τα εκθέματα του μουσείου, τα οποία άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων και προέρχονται από την παλαιολιθική εποχή έως και την Οθωμανική αυτοκρατορία, θα πλημμυρίσουν από μουσική και το σκηνικό θα μοιάζει σαν ο ίδιος ο χώρος να παράγει τις μελωδίες και τις αρμονίες.
 
 Το έργο θα παρουσιαστεί με έναν ιδιαίτερο σκηνοθετημένο τρόπο ώστε να μοιάζει με τελετουργία και να καταρρίπτει την κλασική μορφή μιας συναυλίας. Στο πρώτο ημίωρο οι ακροατές θα στέκονται όρθιοι και διασπαρμένοι μέσα στους χώρους του Διαχρονικού Μουσείου, ενώ στο δεύτερο θα είναι καθιστοί. Οι ερμηνευτές θα τοποθετηθούν επίσης διασπαρμένοι στο χώρο ώστε να καλύψουν ηχητικά το χώρο αλλά και να μην είναι ορατοί από το κοινό ώστε να ενισχύσουν την επαφή του με το χώρο και τα εκθέματα. Έτσι, εκτελεστές και κοινό συμμετέχουν μυστικά στην πραγμάτωση του δρώμενου και γίνονται κοινωνοί μιας βιωματικής μουσικής εμπειρίας.
 
 Η «Μουσική που κάνει τη Σιωπή και κλαίει» είναι ένα διαφορετικό μουσικό δρώμενο που κάθε άνθρωπος αξίζει να παρακολουθήσει. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη δύναμη της μουσικής και να βρει έναν μοναδικό τρόπο επαφής και «συνομιλίας» μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, μουσικής και αρχιτεκτονικής, συναισθήματος και λογικής.
 
Συνδιοργάνωση  Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας
Φωνητικό Σύνολο 8tetto: Παναγιώτα Δεληγιάννη, Ειρήνη Ζέρβα, Σοφία Μάλαμα, Αντωνία Τζίτζικα, Ευστράτιος Στηλ, Γιάννης Μανιατόπουλος, Δημήτρης Αλεξούδης, Ηλίας Καπάνταης
Κουαρτέτο εγχόρδων: Κωνσταντίνος Παυλάκος - βιολί, Δημοσθένης Φωτιάδης - βιόλα, Μυρτώ Ταλακούδη - Τσέλο, Μιχάλης Σαπουντζής - κοντραμπάσο.
 
Διευθύνει ο συνθέτης
 
Διάρκεια: 1 ώρα
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 | Ώρα 20:00
Η είσοδος του κοινού θα γίνει με Δελτία Ελεύθερης Εισόδου.
Επειδή ο αριθμός των θεατών είναι αυστηρά περιορισμένος, θα διατεθούν Δελτία Ελεύθερης Εισόδου ενός ή δύο ατόμων αυστηρά, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας, στον Μύλο του Παππά (από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, καθημερινά από 10:00 – 14:00, τηλέφωνο: 241 0 614449).
Οργάνωση: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ – Artway

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή