Η σόλο συναυλία - προσευχή του Αντρέα Μποτσέλι για το Πάσχα που συγκίνησε εκατομμύρια θεατές από το σπίτι.

2904 Views
Η σόλο συναυλία - προσευχή του Αντρέα Μποτσέλι για το Πάσχα που συγκίνησε εκατομμύρια θεατές από το σπίτι. Η σόλο συναυλία - προσευχή του Αντρέα Μποτσέλι για το Πάσχα που συγκίνησε εκατομμύρια θεατές από το σπίτι.

 

Την Κυριακή 12 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα των καθολικών, ο σπουδαίος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι ( Andrea Bocelli ), σε συνεργασία με το δήμαρχο του Μιλάνου, έδωσε μια συναυλία ελπίδας που μεταδόθηκε διαδικτυακά live σε όλον τον κόσμο. Στο σημείωμά του ο Μποτσέλι δηλώνει «Την ημέρα που γιορτάζουμε την εμπιστοσύνη στη ζωή, η οποία θριαμβεύει, έχω την τιμή να απαντήσω ναι στην πρόσκληση της πόλης και του Ντουόμο του Μιλάνου. Πιστεύω στη δύναμη του να προσευχόμαστε μαζί, πιστεύω στο χριστιανικό Πάσχα, ένα σύμβολο αναγέννησης-είτε κάποιοι πιστεύουν είτε όχι- χρειάζεται αυτή τη στιγμή». Η συναυλία ήταν σόλο καθώς στο χώρο εμφανίζεται μόνο ο Μποτσέλι και ο οργανοπαίχτης που τον συνόδευε Emanuelle Vianelli, λαμβάνοντας όλες τις αποστάσεις και τα μέτρα που ακολουθούνται λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.  
 .
.
Ο Αντρέα Μποτσέλι είναι ένας από τους σπουδαιότερους Ιταλούς τενόρους καθώς κατάφερε να βάλει την κλασική μουσική στην κορυφή πολλών διεθνών charts. Έχει κάνει πάνω από 90 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως ενώ τη φωνή του έχουν εξάρει προσωπικότητες όπως, ο Ιταλός τενόρος Φράνκο Κορελλι, ο οποίος αργότερα παρέδωσε ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής στον Μποτσέλι , η σοπράνο Άννα Μαρία Μαρτίνεζ,  η Σελίν Ντιόν,  η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (η οποία υπήρξε μεγάλη του θαυμάστρια ), η Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι. Ο Αντρέα Μποτσέλι είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης παγκοσμίως καθώς είναι μια τρανή απόδειξη της ανθρώπινης θέλησης. Το πρόβλημα της όρασης του δεν τον σταμάτησε από την κλίση και τα όνειρά του, καθώς γεννήθηκε με συγγενές γλαύκωμα και τυφλώθηκε σε ηλικία 12 ετών μετά από ατύχημα σε αγώνα ποδοσφαίρου. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν επαινούν εκτός από τη φωνή του και την ομορφιά της ψυχής του. Το 2011 ίδρυσε μαζί με την οικογένεια του ένα ίδρυμα που έφερε το όνομά του, το Andrea Bocelli Foundation, το οποίο προωθεί τον αγώνα κατά της φτώχειας, την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και την κοινωνική εξέλιξη. Πρόσφατα το ίδρυμα ξεκίνησε τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των νοσοκομείων και την αγορά υγειονομικού υλικού για την καταπολέμηση του Covid-19. Επομένως θα λέγαμε ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος τη δεδομένη στιγμή, ώστε να ενώσει με τη φωνή του όλον τον κόσμο και κυρίως όλον τον Καθολικό κόσμο που γιόρταζε το Πάσχα. 
 .
.
Το σκηνικό της συναυλίας αποτέλεσε ο θρυλικός ναός Ντουόμο. Ο Ντουόμο του Μιλάνου είναι ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου.  Ο ναός είναι δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία στην ιταλική επικράτεια ενώ χρειάστηκαν σχεδόν έξι αιώνες για να αποκτήσει τη μορφή που έχει σήμερα. 
 
Ο ναός αποτελείται από ένα κλίτος, τέσσερις πλευρικούς διαδρόμους, το εγκάρσιο κλίτος, τη χορωδία και το ιερό. Το ύψος του κλίτους είναι το μεγαλύτερο σε γοτθικό ναό, 45 μέτρα. Η κατασκευή  του ναού είναι από τούβλα ενώ το εξωτερικό του είναι επικαλλυμένο με μάρμαρο. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται από πολυάριθμα αγάλματα τα οποία είναι ορατά από την προσβάσιμη οροφή του.
 
            Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη στο ναό, καθώς ήταν αυτός που διέταξε την ολοκλήρωση της πρόσοψης υπό τον Πελλικάνι, η οποία και ολοκληρώθηκε σε 7 χρόνια. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του Ναπολέοντα για το αποτέλεσμα που εκεί στέφτηκε Βασιλιάς της Ιταλίας.
 
            Ο Ντουόμο είναι ένας ναός σύμβολο του Μιλάνου, της Λομβαρδίας, της Ιταλίας. Ξεκίνησε να οικοδομείται το 1387 και μετά από στάσεις, καταστροφές, βομβαρδισμούς ολοκληρώθηκε το 1988. Είναι περίλαμπρος καθώς έχει πολλά αγάλματα, βιτρό και είναι διάσημος για τους οβελούς και τις αντηρίδες του.
 .
.
            Ενώνοντας, λοιπόν, την ιστορία με τη σύγχρονη μουσική σκηνή της Ιταλίας, η συναυλία-προσευχή του Αντρέα Μποτσέλι “Music for Hope” μεταδόθηκε live από το ναό του Ντουόμο στις 20:00 ώρα Ελλάδας και την παρακολούθησαν σχεδόν 2.800.000 θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου. Η συναυλία ξεκινά με πλάνα από το άδειο Μιλάνο και σταδιακά οδηγούμαστε στο εσωτερικό του Ντουόμο όπου ακούμε ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα και τη μαγική φωνή του Μποτσέλι να τραγουδά το Panis Angelicus. Το « Panis Angelicus» σημαίνει «Άρτος των Αγγέλων» και είναι ένας ύμνος που αποτελεί μέρος του “Sacris solemniis” ο οποίος γράφτηκε από το Θωμά της Ακουίνας για μια ειδική λειτουργία που γίνεται, πλέον ετησίως, σε ανάμνηση της Θείας Ευχαριστίας. Τον ύμνο τον ακούμε στην πιο γνωστή του μελοποίηση από τον Cesar Frank. Στη συνέχεια ακολουθεί ο πιο γνωστός ύμνος των Καθολικών το Ave Maria του Σαρλ Γκουντώ. Η επόμενη άρια που ερμηνεύεται είναι το Sancta Maria από το Intermezzo της όπερας Cavalleria Rusticana του συνθέτη Pietro Mascagni και χρησιμοποιεί τους ίδιους στίχους με το Ave Maria. Ο 4ος ύμνος Domini Deus είναι έργο του Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι και είναι αφιερωμένο στη γυναίκα του Κόμη Αλέξιου Πάιλετ-Γουίλ. Τέλος, η συναυλία κλίνει μετά από μισή ώρα και ο Μποτσέλι βγαίνει από το ναό στην πλατεία Πιάτσα ντελ Ντουόμο και ερμηνεύει μοναδικά το  Amazing Grace, έναν ύμνο που δημοσιεύτηκε το 1779 και γράφτηκε από τον Τζον Νιούτον.
 .
.
            Όλη η ατμόσφαιρα της συναυλίας ήταν συγκινητική και ανατριχιαστική. Ένας ναός που σε φυσιολογικές συνθήκες θα έσφυζε από κόσμο για τον εορτασμό του Πάσχα και μια συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι που συνήθως παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι στο κοινό, τώρα ήταν άδεια. Δεν υπήρχε κανένας ακροατής μιας και απαγορεύεται ρητά η κυκλοφορία λόγω της πανδημίας. Ακόμα κι αν οι προβολές έχουν φτάσει τα 32 εκατομμύρια, κανένας δεν την παρακολούθησε δια ζώσης αλλά εξ’ αποστάσεως , μέσα από την ασφάλεια της οθόνης. Η Ιταλία και κυρίως η Λομβαρδία υπήρξε το κέντρο και η αρχή της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη. Θρήνησε χιλιάδες θύματα και βίωσε πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις για τη σύγχρονη εποχή. Αυτή η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη όλων αυτών των θυμάτων. Στο τέλος, όσο ο Μποτσέλι ερμηνεύει το Amazing Grace εμφανίζονται ταυτόχρονα εικόνες από τις έρημες μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη που δίνουν μάχη με τον ιό. Βλέποντας αυτές τις εικόνες νιώθεις ένα σοκ, μια αγωνία από την απότομη ερήμωση και αλλαγή ζωής ενώ ακούγοντας την ερμηνεία του Μποτσέλι πιστεύεις ότι με κάποιον τρόπο όλα αυτά θα τελειώσουν το συντομότερο και η ζωή θα συνεχίσει να προχωρά.
 
            Με το αισιόδοξο μήνυμα της ελπίδας, της Ανάστασης και της νίκης της ζωής επί του θανάτου ας εορτάσουμε κι εμείς το Πάσχα με περισσότερη αγάπη και αισιοδοξία. Μπορεί να είμαστε μακριά από τους αγαπημένους μας, όμως όλοι στον κόσμο βιώνουμε την ίδια κατάσταση. Μένουμε σπίτι με υπομονή, καρτερικότητα, υπευθυνότητα και πίστη ότι η κρίση της πανδημίας θα περάσει το συντομότερο. Παρακολουθείστε τη συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι και νιώστε κι εσείς μια ακόμα φλόγα ελπίδας να ανάβει μέσα σας.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1691 Views

 Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία, γιατί… «το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο, το να γερνάμε είναι επιλογή»! Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή